Черговий скандал ледь не розгорівся на ґрунті забезпечення української армії спеціалізованою технікою.

Днями прес-служба Міністерства оборони України оприлюднила інформацію, що міністерство призупиняє співпрацю з відомим вітчизняним автомобільним брендом “Богдан” у напрямку санітарних автомобілів.

Мова йде про санітарні автомобілі “Богдан 2251”, у яких виявили наступні проблеми: вихід з ладу паливної системи, недосконалість ходової частини та медичного КУНГу (з 50 доставлених на фронт автомобілів цієї моделі 25 довелося ремонтувати або повертати на завод; щоправда, на самому “Богдані” називають цифру в 17% браку).

При цьому, в корпорації “Богдан” заявили, що основними причинами виявлених несправностей стали виходи з ладу паливної системи автомобіля через використання неякісного палива та порушення умов експлуатації або регламенту сервісного обслуговування.

В Міноборони, у свою чергу, повідомили, що таке рішення було ухвалене за результатами засідання круглого столу, що відбувся 31 січня 2018-го року під головуванням заступника міністра оборони України генерал-майора Олега Шевчука. Там же було ухвалене рішення сформувати три робочі групи із залученням представників усіх зацікавлених сторін з метою відпрацювання пропозицій щодо усунення виявлених недоліків та удосконалення технічної, медичної та експлуатаційної складових санітарних автомобілів “Богдан 2251”.

Дане рішення Міноборони націлене на забезпечення медичної служби ЗСУ надійним та якісним санітарним автомобілем класу “А”, який має замінити в українській армії морально та технічно застарілі УАЗ-3962 (славнозвісна “Таблетка”) ще радянського виробництва.

Взагалі, евакуацію поранених в зоні АТО можна сміливо розділити на три етапи, кожному з яких призначена своя техніка:

1. Зазвичай з під вогню в точку відносної безпеки пораненого виносять або на руках або підручним транспортом. Звичайно на цьому етапі рекомендується броне- або спецтранспорт (БММ-4С, БММ-70 “Ковчег”, БМП-1 “Медик”, БТР “Саксон”, “BURTEK B4731” тощо). Варто відзначити, що з цим проблем в ЗСУ практично немає.

2. Далі пораненому надається допомога і вступає в роботу той самий УАЗ-3962 “Таблетка”, яку й намагаються замінити “Богданами”. Нею доставляють або до точки сортування/стабілізації і повертаються назад до точки забору поранених або, в разі коли іншого більш пристосованого транспорту для якісного та швидкісного транспортування поранених немає, УАЗ везе до польового госпіталю або задіяної міської лікарні.

3. Від точки сортування/стабілізації до польового госпіталю або задіяної лікарні транспортують швидкісними і підготовленими санітарними машинами/реанімобілями. А для перевезення поранених до лікувальних установ МОУ у віддалених від зони АТО містах України Збройними силами України використовується реанімаційно-операційний літак Повітряних Сил України Ан-26 “Віта”.

Власне, на другому етапі Міноборони свого часу й вирішило зупинитись на санітарному автомобілі “Богдан 2251”, також відомому, як “Санітарка”. Це санітарний автомобіль на базі шасі китайського позашляховика Great Wall Wingle 5.

Виробник заявляє, що цей повнопривідний автомобіль призначений не лише для доставки поранених до шпиталю, але й може оснащуватись медичним обладнанням, необхідним для надання фельдшером необхідної долікарської допомоги безпосередньо під час транспортування.

Повідомляється, що санітарний модуль автомобіля виготовлено з використанням високоякісних матеріалів, що відповідають сучасним санітарним вимогам. Зовні модуль виконано з алюмінію, який має забезпечувати захист від корозії, а внутрішнє оздоблення виконано з негорючих та зносостійких матеріалів.

Також машина обладнана локальною системою обігріву, системою вентиляції з очисними фільтрами повітря, зональною та загальною системою освітлення, передбачає можливість підключення електроприладів, салон обладнаний додатковим евакуаційним виходом та передбачає штатні місця встановлення типового обладнання.

Модуль має спеціальні кріплення для демонтажу та підйому, тому за необхідності, при втраті чи поломці шасі, його можна швидко демонтувати та змонтувати на інше шасі.

Ми вирішили проаналізувати ринок вітчизняних санітарних автомобілів і з’ясувати – чи є альтернатива даному “Богдану”. Як з’ясувалося, в Україні з даним видом спецтранспорту не густо – нам вдалося знайти лише одного потенційного конкурента.

Ним виявилась приватна компанія “Техімпекс” яка виготовляє санітарний автомобіль “НАДІЯ” на базі Mercedes-Benz Unimog U1300L.

Це повнопривідна чотириколісна багатомісна медична машина з дизельним двигуном 5675 см³, яка здатна розвивати швидкість до 110 км/год і вбрід долати рови глибиною до 1 метра.

Як заявляє виробник, “НАДІЯ” здатна одночасно транспортувати 4 лежачих поранених, 6 сидячих, або 2 лежачих і 3 сидячих. Всі сидіння для хворих (поранених) мають відповідні ремені безпеки. На стелі салону змонтовані поручні для тримання руками і встановлені 4 гачки для інфузійних систем. Всі системи кріплення і фіксації пристосовані для надійного транспортування електромедичного та іншого обладнання. Біля місць розташування електроприладів розташовані відповідні розетки 12 В і 220 В.

Для зручності медичний салон обладнано двома дверима: одні в передній частині правого борту, другі складається з двох частин і розташовані з заднього борту. Задні двері мають систему фіксації на 90 ° і 270 °, бічні – на 180 °. Усі двері мають вікно і мають можливість закриватися захисними екранами. Бічні двері обладнані підніжкою і поручнем.

В передній частині медичного салону передбачено сидіння для медперсоналу. Медичний салон обладнаний системою кондиціонування повітря, припливно-витяжної системою вентиляції повітря і незалежною системою обігріву.

Крім того, всі місця кріплення меблів в салоні надійно закриті і герметизовані для попередження розривів і тріщин, що гарантує дезінфекцію салону, запобігає поширенню джерел інфекцій і передбачає можливість миття салону зі шлангу.

Отож, як бачимо, при всьому “багатстві вибору”, альтернативи не так вже й багато. Разом з тим, ситуація ускладнюється масштабами проблеми: за офіційними даними від початку АТО було розконсервовано та підготовлено до використання за призначенням 408 одиниць такої медичної і санітарної техніки, а видано за нарядами 423 одиниці техніки. Майже вся вона – це старенькі радянські УАЗ “Таблетка”, які давно необхідно замінити.

Джерело: mmr.net.ua