Світ готується прощатися з дизельними моторами. В Європі всерйоз обговорюють заборону на в’їзд авто на важкому паливі у великі міста, а деякі виробники вже заявили про швидке припинення випуску дизельних авто.

Тенденції сучасного європейського авторинку обіцяють велике майбутнє утилітарним еко автомобілям. Поки в Україні шильдик «hybrid» лише починає приживатися, в Європі об’ємні двигуни на викопному паливі вже давно вважаються поганим тоном.

Наскільки ми наблизилися до електромайбутнього і коли дизель перестане служити паливом для автомобілів?

Передумови смерті дизеля

У середині 2009-го року збанкрутувала одна з найбільших автомобільних корпорацій General Motors. Причина тому — марнотратний характер американського авторинку, на якому майже сторіччя заправити повний бак було майже те саме, що набрати води з крана.

П’яти і шестилітрові двигуни, вбудовані в корпуси малогабаритних шкіряних квартир, просто не витримали конкуренції японських виробників. Азіатські інженери запропонували ті ж великі комфортабельні автомобілі, але з набагато більшою економічністю і продуктивністю.

Навчити розпещених янкі хоч найменшої економії було великим досягненням, але ось в Європі пішли ще далі, і вирішили повністю переходити на відновлювану енергетику.

Дизель не пройде

Першим, природно, під роздачу потрапив дизель — як наймаслянистіша і найшкідливіша їжа двигуна внутрішнього згоряння.

Незважаючи на свою економічність, хорошу динаміку і легкість в експлуатації, винахід Рудольфа Дізеля є надто шкідливим для довкілля. Та й скандал з автогігантом Volkswagen, який спробував приховати кількість шкідливих викидів, значно знизив довіру влади до статистик про автомобільні вихлопи.

Одними з перших засурмили Париж, Мадрид і Афіни. Голови цих міст ще два роки тому оголосили про плани прибрати всі дизельні авто зі своїх доріг до 2025-го року.

Це рішення підтвердило зелений вектор розвитку європейських країн і було покликане подолати проблему забруднення повітря в густонаселених регіонах.

У великих мегаполісах існує практика платного в’їзду в центральну частину міста для дизельних автомобілів. А в минулому році влада Німеччини та Франції і зовсім вирішили вимагати ці гроші не з водіїв, а з виробників дизельних автомобілів.

У видання The Guardian з цього приводу існувала навіть відповідна форма з пропозиціями розповісти свій досвід володіння дизелем. Таким чином, поки у нас борються з алкоголізмом, в європі вже існує клуб анонімних власників дизельних авто. Їх теми для обговорення: у вас всі машини були дизельні? При покупці ви знали про їх шкоду для довкілля? Чи не думали ви перестати використовувати дизель?

Але жарти жартами, а вже в минулому році Європарламент в Брюсселі підтримав закон про підвищення цін на автомобілі, які використовують забруднююче паливо.

Незважаючи на вихід з ЄС, Великобританія залишилася однією з передових країн з впровадження зелених автомобілів. В кінці 2017-го року британський парламент навмисно завищив ціну дизельного палива на один фунт. Політики також пообіцяли, що незабаром всі, хто вирішить придбати дизельне авто замість електро або бензинового повинні будуть сплатити додатковий податок в сумі 200 фунтів стерлінгів.

Заради справедливості варто зазначити, що додаткові гроші від завищених податків на дизельні авто йдуть на розвиток ринку електрокарів.

Наприклад, недавно британський уряд виділив спеціальний грант сумою в 100 млн фунтів стерлінгів. Ці гроші виділяються не вперше, і їх мета – заохотити придбання електрокарів шляхом значного зниження цін.

Таким чином, британець, який сьогодні володіє дизельним автомобілем, оплачує частину вартості гібридного або електромобіля для зовсім іншої людини. Через подібні реформ саме британський авторинок є найбільш приязним до електрокарів.

Що думають виробники

Як не дивно, перший автомобільний бренд, який приніс гібридний двигун в Європу і поставив під сумнів авторитарність горючих видів палива теж був родом з Японії.

Lexus, дочірня компанія Toyota Motor Corporation, презентували європейцям свій електрокар вже в 2005-му році. А станом на сьогодні в європейському модельному ряді Lexus є лише один варіант з дизельним двигуном. Та й він тільки для позашляховика преміум класу LX, ціни на який стартують від $100 тис.

Беручи до уваги тренд з електрокарами, вже в березні 2018-го Toyota також оголосила про відмову від дизельних двигунів.

Дизельні автомобілі Toyota в Європі цікавлять менше 10% покупців, а майже половина з проданих машин мають гібридний двигун. У зв’язку з цим, в компанії оголосили про завершення виробництва дизельних двигунів для більшості моделей до кінця 2018 го року.

Повідомляється, що «для потреб споживачів» збережуться лише три дизельні варіанти – у пікапа Hillux, позашляховика Land Cruiser і мінівена Proace. І то, не виключено, що у цих моделей заберуть дизельні мотори в недалекому майбутньому.

Як раніше повідомляло НВ, німецький преміум-бренд Porsche також зупинив випуск дизельних моделей кросовера Macan і спортивного універсала Panamera.

Причинами цього стали не лише посилення норм шкідливих викидів, але й зростання популярності гібридних автомобілів у Європі.

Підбиваючи підсумки, варто підкреслити, що вже сьогодні від дизеля відхрещуються як великі автоконцерни, так і дорогі компанії преміум класу.

Не настільки важливо, роблять вони це під тиском влади чи зі світлими думками про екологічно чисте майбутнє. Дійсно важливо лише те, що ера двигуна внутрішнього згоряння поступово переноситься в музей технічного прогресу, і проблема обмеженої кількості нафти здається все менш і менш актуальною.

Джерело: nv.ua