Перший білоруський електромобіль планується продемонструвати до кінця 2018 року після того, як будуть допрацьовані всі деталі, повідомив голова Президії Національної академії наук Володимир Гусаков, передає білоруське видання БЕЛТА.

«У минулому році ми показали приблизну модель, зараз активно працюємо вже над повністю готовим білоруським зразком електромобіля. Це дуже складний механізм для виготовлення, відпрацьовуємо різні системи», – розповів Гусаков.

За його словами, робота ведеться не над одним типом автомобіля, а над різними – представницького класу, середнього класу і бюджетним варіантом, доступних для широких верств населення.

«Він повинен бути доступним за цінами і зручним у використанні», – зазначив голова президії НАН.

У Білорусі вчені вже розробили для запуску у виробництво цілу лінійку електротранспорту – скутери, велосипеди, мопеди.

«Це саме наші білоруські розробки. Акумулятор – теж білоруського виробництва», – підкреслив Володимир Гусаков. Серійне виробництво електромобілів може бути налагоджено на новому або вже діючому підприємстві, наприклад на «БЕЛДЖІ», вказує видання.

«Але спочатку треба довести його ефективність і переваги. Якщо наш електромобіль за своїми технічними характеристиками не поступатиметься закордонним аналогам, тоді поставимо питання про його виробництво. Ми зараз домагаємося того, щоб він був конкурентним», – зазначив Володимир Гусаков.