У Братиславі, на виставці IDEB-2018, чеська фірма Zetor і її словацький підрозділ Zetor Engineering представили бронеавтомобіль Gerlach 4×4.

Чеська компанія Zetor з міста Брно відома як виробник тракторів, продукція якого експортується до багатьох країн світу. Два роки тому чехи (спільно зі своєю дочірньою словацькою компанією Zetor Engineering) вирішили розширити сферу діяльності і почали проектувати бронеавтомобіль Gerlach 4×4. Не в останню чергу це було викликано великою кількістю застарілої легкоброньованої техніки в чеській і словацькій арміях, якій давно потрібна заміна.

Наприклад, для патрулювання і розвідки словацька армія досі використовує радянські БРДМ-2! Які, ясна річ, вже не відповідають викликам часу. Бронеавтомобіль Gerlach 4×4, навпаки, вельми сучасний і створений виходячи з досвіду використання подібних автомобілів в «гарячих точках». Машина отримала броньований кузов, який захищає екіпаж від обстрілу кулями калібру 7,62х51 мм, днище забезпечене протимінною V-подібною накладкою, підлогу кузова вкрита протиосколочими матами.

Крім того, на вимогу замовника броньовий захист може бути посилена за рахунок установки додаткових бронелистів. У базовій модифікації машина важить 12 тонн і розрахована на перевезення чотирьох осіб, кожен з яких перевозиться в індивідуальному кріслі, забезпеченим амортизуючою системою на випадок підриву на міні. Додатково в задній частині кузова можуть розміститися ще дві людини. Посадка-висадка в машину проводиться через чотири двері, розташовані по бортах кузова.

Довжина автомобіля – 5,65 м, висота – 2,5 м, ширина – 2,5 м, колісна база – 3,6 м, дорожній просвіт – 465 мм. Gerlach 4×4 оснащується дизельним двигуном потужністю 326 к.с., з яким на пару трудиться шестиступеневий автомат. Машина здатна розганятися до 110 км/год, долати брід глибиною 1,2 м і перешкоди висотою до півметра, запас ходу складає 800 кілометрів, маса вантажу, що перевозиться – 1,5 тонни.

Базова модифікація не має озброєння, але за бажанням замовника на даху Gerlach 4×4 може встановлюватися ручний кулемет або дистанційно-керований модуль з великокаліберним кулеметом. Також машина може бути забезпечена централізованою системою підкачки шин і фільтровентиляційною установкою для захисту від хімічного, бактеріологічного і радіаційного зараження. Ціна базової модифікації бронеавтомобіля – 398 000 євро.

Джерело: mmr.net.ua