Відповідну угоду на загальну суму $ 560 млн підписали білорусько-британське підприємство «Юнисон» і китайська компанія Zotye.

Документ передбачає організацію на території Білорусі складального виробництва 30 тисяч електромобілів марки Zotye. Як зазначає БелТА, в угоді окремо проговорюється «високий ступінь локалізації до 2022 року», до того ж готові автомобілі планується поставляти на ринки країн СНД.

Прем’єра відразу двох електромобілів, які планують випускати на заводі «Юнісон», відбулася кількома місяцями раніше. Тоді білоруської публіці показали компактний міський електрокар Zotye E200EV і середньорозмірний седан Zotye Z500EV, повідомляв портал TUT.

Zotye E200EV за концепцією нагадує знаменитий Smart: він може перевезти двох пасажирів і пару-трійку сумок. Силову установку становить пара з синхронного електромотора потужністю 83 кінські сили і літій-іонної батареї ємністю 24,5 кВт·год. За запевненням виробника, цього має вистачити на 220 км пробігу.

Седан Zotye Z500EV за своїми габаритами (довжина – 4750 мм) є представником D-класу. У рух його приводить електромотор потужністю 95 кВт (129 кінських сил). Цього вистачає, щоб розігнатися до 100 км/год приблизно за 10 секунд. Максимальна швидкість обмежена на позначці 140 км/год. Запас ходу – до 250 км.

Цікава особливість седана – можливість правому задньому пасажирові керувати переднім кріслом зі свого місця.

За словами генерального директора ЗАТ «Юнісон» Дмитра Єгорова, якщо проект отримає державну підтримку за програмою розвитку електротранспорту, ціни будуть на рівні $ 17 000 за міського малюка E200EV і $ 22 000 за великий седан Z500EV. Варто відзначити, що в усьому світі покупка електромобілів поки дотується державою.

Джерело: mmr.net.ua