На цей закон чекають уже давно. Але за нього депутати цього тижня так і не взялися. Таке явище, як «євробляхи» давно стало яскравим прикладом, як вузькі інтереси шкодять державі і суспільству. Станом на тепер в країні порядка 125 тисяч авто на іноземній реєстрації, які порушують закон. Чи можливе вирішення цієї проблеми в Україні найближчим часом і що стає на заваді – з’ясовували журналісти.

Андрій із Чернівців на автівці з іноземними номерами їздить два роки. Свій BMW купив у Болгарії.

«Купив за 2 тисячі євро. Не розмитнюю, бо на даний момент її розмитнення буде коштувати у два з половиною рази дорожче від вартості, тобто десь 5 тисяч євро. Зважаючи на мою зарплату, я би міг дати до 1 тис євро, щоб її розмитнити», — каже Андрій Бойко.

Розмитнити авто чоловік зможе значно дешевше, але за умови, якщо депутати змінять законодавство.

Відповдіні поправки уже підготували. У Верховній Раді зареєстрували два законопроекти для автомобілістів з іноземною реєстрацією. Один із них здешевлює розмитнення авто. Натомість інший — за порушення закону покарання робить жорсткішим, ніж існує сьогодні.

Два роки перемов. Кожна із сторін наполягала на своїх аргументах і йти на поступки не хотіла. Влада заявляла: скасувати розмитнення повністю неможливо. Власники так званих «євроблях» виходили на протести. Центр Києва кілька разів задихався у заторах. Зрештою, законопроекти опинилися у парламенті.

Акциз при розмитнення вживаних авто з-за кордону депутати пропонують вираховувати за новою формулою. До неї входитиме базова ставка. Для машин з бензиновим двигуном — 50 євро, для дизеля – 75 євро.

Наступний пункт — це коефіцієнт двигуна, тобто його об’єм, поділений на 1000. При розрахунку також враховуватиметься і вік машини. Всі ці показники треба помножити. Тож, наприклад, якщо авто 2012 року з бензиновим двигуном, для нього акциз складатиме 500 євро, тоді як за нині чинним законодавством — це 4882 євро.

«У новому законі дуже суттєво зменшується акциз — до десяти разів. Я вважаю, що цей закон є позитивним, і він йде на користь простим громадянам. Акциз — це не єдиний платіж. Ще залишається ввізне мито на автомобілі (близько 10% вартості авта), а також обов’язково ПДВ», — пояснює економічний експерт Віталій Кузьмін.

Автори законопроектів пропонують дозволити українцям ввозити авто, незалежно від віку. Теперішнє ж законодавство забороняє розмитнювати вживані машини, яким більше 8 років. Вони не відповідають екологічним стандартам. Водночас, за новою схемою, яку написали депутати, що старіший автомобіль, то більшим буде акциз. Так хочуть стимулювати українців не купувати металобрухт.

«Якщо і є такі громадяни, які сподівалися, що вони зможуть розмитнити авто за 150 євро, то це тільки ті, яких просто ввели у оману. Митні платежі справді зменшаться, однак те, що вони будуть повністю зняті — такої розмови жодного разу не було», — каже голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Натомість радник голови Федерації роботодавців автомобільоної галузі України Олени Чепіжко зазначає: «Цей законопроект, з моєї персональної точки зору, невигідний офіційним автоімпортерам. Вони, вклавши значні гроші у брендові автоцентри, підтримавши рівень зарплат персоналу, сервісні центри, розраховували на певний об’єм ринку. Тепер частково цей обсяг ринку, перейде, безперечно, до вживаних авто».

Терміни перебування нерозмитнених авто для громадян України на територіїдержави не змінюватимуть. Зараз це — від 5 до 10 діб. За недотримання часових обмежень — каратимуть. За один день протермінування можна буде відбутися попередженням, за 10 днів вже доведеться заплатити 8,5 тисяч гривень, а за місяць авто можуть конфіскувати.

  • 1 доба — попередження або штраф 170 грн.;
  • від 1 до 10 діб — 3400 грн.;
  • від 10-ти до 20-ти діб — 8500 грн.;
  • від 20-ти до 30-ти діб — 85 000 грн.
  • понад 30 діб або втрата авто — 170 000 грн. або конфіскація за рішенням суду.

«Для тих автомобілів, які зараз знаходяться на території України, буде відстрочка у три місяці. За цей час вони мають виїхати всі за територію України, оформити належним чином документи і розмитнити автомобіль», — додає Южаніна.

Право штрафувати порушників матимуть поліцейські. Правоохоронці зможуть перевіряти, чи саме той водій, який за кермом, ввозив транспорт на територію України.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков каже: «Машину, що скоїла наїзд на людину чи втрапила у ДТП, просто кидають. І ми не розуміємо, хто був за кермом. Коли людина їздить на незареєстрованих номерах, це по суті анонім, який сидить за кермом».

Порозуміння є, заявляють сторони перемовного процесу. А це і депутати, і автоімпортери, і організації власників авто на «євробляхах». За тиждень законопроекти вже двічі вносили до порядку денного засідання парламенту, однак до голосування так і не дійшли.

«Концепція гарна, але цифри не влаштовують активістів. До цього закону, який вийшов із комітету парламенту, вже були спроби зареєструвати три альтернативних законопроекти з різних фракцій. Це популізм. ПДВ і мито неможливо скасувати, бо це є наповнення бюджету», — наголошує голова ГО «Автоєвросила» Олег Ярошевич.

У депутатів залишилося лише два пленарних тижні до парламентських канікул, які триватимуть до осені, коли розпочнеться активна передвиборча кампанія. Тож, чи встигнуть затвердити ці законопроекти до того часу — запитання поки що без відповіді. Як і те, чи зможуть водії «євроблях», які завозили їх за сірими схемами, зібрати усі необхідні документи для розмитнення. Процес ускладнюється тим, що подекуди кермувальники не є власниками таких машин, а лише мають право ними користуватися. А зареєстровані «євробляхи» на фіктивні іноземні компанії.

Джерело: 5.ua