Цього тижня питання «євроблях» не вирішиться, оскільки депутатам доведеться зменшувати бюджетні витрати, що важко зробити посеред року.

Про це в ефірі «Прямого» у програмі «Ситуація» з Тарасом Березовцем розповів політолог Віктор Уколов.

«Справа в тому, що йдеться про величезну суму доходів до бюджету — 19,6 млрд грн, які минулого року втратив бюджет від несплати податків мита і акцизу на ці «євробляхи». Для того, щоб зменшити бюджет на таку суму, необхідно знайти компенсатора. Або зменшити бюджетні витрати. Тоді депутати мають продискутувати, які саме витрати вони готові зменшити посеред року. Видається неймовірним, щоб у липні посеред року вони знайшли витрати, які можна скоротити. Це доволі важка справа, її можна продискутувати на бюджет 2019 року», — розповів політолог.

Уколов також розповів, що 21,3 млрд грн бюджет отримав від законослухняних власників авто, які купували нові або вживані авто у 2017 році.

«І тут відразу кілька акцентів. Соціальний — які саме витрати ми будемо скорочувати у бюджеті 2019 року. Чи це будуть витрати на освіту, чи витрати на оборону, а може це будуть витрати на поліцію, а можливо це будуть витрати на державний апарат. Але якщо ми скоротимо таку суму як 39,9 млрд грн — це сумарно розмитнені та нерозмитнені авто — то не вистачить всього бюджету всього державного апарату і Верховної ради, і Кабінету міністрів. Тому необхідно підходити по державницькому», — зазначив експерт.

Він наголосив, що можна понизити ставку акцизу, але депутати мають політично прийняти певні непопулярні кроки.

«Не можна бути добреньким і одночасно не нести жодної відповідальності за зменшення витрат. Коли ми плануємо бюджет сім’ї, ми узгоджуємо витрати і прибутки. Витрати не можуть бути більшими за прибутки. Чому ми думаємо, що в державі може бути інакше? Якщо ми так будемо робити, то буде наростати дефіцит і це погано закінчиться для курсу гривні, для доходів всіх громадян України», — переконаний Уколов.

Джерело: prm.ua