Потрібно скасувати таке явище, як акциз на ввезення автомобілю. Адже в усьому світі такий податок застосовується до товарів, які обмежені у використанні та продажу. Тоді як автомобіль, а до того ж вживаний, не може бути підакцизним товаром.

На цьому наголосив голова ГО «АвтоЄвроСила» Олег Ярошевич в ефірі проекту «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK.

«Одразу підкреслю, що Банкова не використала мітингувальників за «євробляхи», адже це вільні люди, які не залежать від будь-якої політичної партії. Тому жодним чином не можна сьогодні звинувачувати громадську організацію, яка виступає за право ввезення до України автомобілів на іноземних номерах», – наголосив Олег Ярошевич.

Щодо вимог до законодавства, то лідер організації розповідає, що протягом двох років активісти намагалися по-різному змусити спочатку парламент, а потім Кабмін до розробки законопроекту.

«Той законопроект, який сьогодні внесений до Верховної Ради, розроблявся і нами також. Передусім ми вимагали, щоб це був саме закон, а не перехідне положення або ж порядок змін до Митного кодексу.

Також ми вимагали зняття обмеження стандарту Євро-5, який був нав’язаний штучно, щоб зменшити ввезення транспортних засобів, що було потрібно олігархам, які володіють автомобільним бізнесом в Україні.

Ще одна із вимог – доступне розмитнення. Ніна Южаніна розповідала про ставки 50 на 75 євро, але це необґрунтовані ціни. Взагалі ж, потрібно скасувати таке явище, як акциз, адже в усьому світі він застосовується до товарів, які обмежені у використанні та продажу. Тоді як автомобіль, а до того ж вживаний, не може бути підакцизним товаром», – підкреслив Олег Ярошевич.

Як повідомлялося, власники автомобілів з іноземною реєстрацією, які сьогодні мітингували у центрі Києва, вимагають від уряду скасувати постанову Кабінету міністрів №475 і внести до порядку денного Верховної Ради законопроекти №8487 і 8488.