За останні три дні в Україні подорожчав автогаз на 7-30 копійок за літр.

У мережах запровок Luxwen, «Автопорт» і «Татнефта-АЗС-Україна» автогаз подорожчав на 30 коп./л, – до 13,79 грн./л, 14,50 грн./л і 13,80 грн./л, відповідно. На станціях «Укргаздобича», Jazz Oil, і Glusco СУГ додав в ціні 10 коп./л.

А на заправках AMIC, Shell, UPG, «БРСМ-нафта», KLO і Route 20 підвищили ціни на 7–26 коп./л. Таким чином, середня ціна газу на заправках становить 14 грн 5 коп.

На ціну автогазу в Україні сьогодні впливають два ключові чинники. Основний драйвер зростання — збільшення цін в Росії, яка залишається найбільшим постачальником сировини на український ринок — 41% автогазу по підсумку I півріччя 2018 року.

«За травень-червень вартість газу в Росії встановила історичний рекорд. Динаміка обумовлена різким збільшенням попиту на автогаз на внутрішньому російському ринку, а також ремонтними роботами на ряду крупних виробництв в РФ.Через підвищення вперше за 3,5 роки в Росії було введено мито на експорт СУГ. Ці процеси позначилися на ринку всієї Східної Європи», – відзначає аналітик «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн.

Інший важливий фактор, який впливає на ціну автогазу в Україні є ціна на газ в Європі та Середземномор’ї. Зважаючи на падіння ціни на барель нафти до 72 доларів, це і стримує український ринок, від різкого здорожчення нафтогазу.

Нещодавно, Україна стягнула з російського «Газпрому» понад 100 млн гривень на користь держави в рамках рішення Стокгольмського арбітражу. Також були заарештовані і спрямовані на реалізацію корпоративні права цієї компанії вартістю приблизно в 600 млн грн.

Джерело: gazeta.ua