Майте на увазі, що кожен із вас може скористатися своїм правом, згідно з інструкцією, яка, до речі, повинна бути в куточку споживача, і попросити пролити паливо через мірник. Це має відбуватися безкоштовно!

Бензин спочатку збирають у професійні ємкості. У кожній з них по 2,5 літри. А вже з них переливають у спеціальні літрові пляшки. Нумерують та опломбовують кожну. У таких надійних умовах відправляють до лабораторії.

Перевірка, яку проводить спеціаліст (внутрішній контроль), на професійній мові заправників називається технологічний пролив. Це коли кожен заправний пістолет на АЗС перевіряють на точність відпуску палива «вручну». І по тому, що покаже вимірювальний прилад, роблять висновки про коректність роботи колонки. Норма недоливу – 100 мл.

Тиждень тому ми перевіряли заправки та робили відбір палива. Нагадуємо, що газ перевіряли в Україні вперше. Це був дуже не простий та масштабний процес. І що ми через тиждень бачимо?

«Сьогодні з якістю газу є суттєві проблеми. Якщо ми кажемо про залишок, який допускається до 60 мг на літр нерозчинної фракції, це пошкодження, забиті баки, пошкодженні фільтри, забиті форсунки, то там понад 100 міліграмів! При допустимій нормі 60», – розповідає заступник голови правління Союзу споживачів України Олег Цільвік.

Показники перевищують допустиму норму майже в два рази! Такий газ пошкодить вам машину дуже швидко. Якщо постійно заправлятися таким газом, вам доведеться удвічі-утричі частіше робити техогляд і заміну фільтрів. А при корозії доведеться замінити обладнання.

Із п’яти заправок у трьох виявився неякісний газ. І це у мережевих, дуже великих заправках.

«Тому в більшості випадків, щоб убезпечити споживача, дивіться на документи і ціну. Дуже низька ціна – це вже питання якості. Вам, скоріше за все, залиють побутовий газ з великим вмістом меркаптану, сірки, які осідають на обладнанні», – розповідає заступник голови правління Союзу споживачів України Олег Цільвік.

Перевірка довела: бензин бадяжать сьогодні менше, а от зловживань із газом стає більше. Воно і не дивно, адже з’ясувати його якість – дуже складно.

Джерело: ranok.ictv.ua