Дивлячись на кількість та суть правок, які вносять до законопроектів про «євробляхи», стає зрозуміло, що ця проблема заходить у глухий кут. Однак, якщо цими правками законопроекти розвернуть не у ту сторону, в яку очікують активісти-«євробляхарі», це може сколихнути нову хвилю мітингів.

Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив політолог, кандидат політичних наук Василь Мокан.

Він підкреслив: проблема «євроблях» є комплексною. Лобістські схеми ж у автопромі будуть і надалі сконцентровуватись на тому, щоб залишати високі мита на іноземні транспортні засоби.

«Хоча й всі чудово розуміють, що при нинішніх доходах українців такі високі податки справді ламають основну ідею «євробляхарів» – автомобіль є засобом пересування, а не розкішшю. Адже зараз далеко не кожен може дозволити собі придбати новий чи хоча б вживаний автомобіль, сплативши усі необхідні мита. Та я бачу на вулицях і дорогі автівки на єврономерах. Їх власники просто використовують ситуацію правового вакууму, щоб не сплачувати вказані податки, та їздити на розкішних автомобілях», – переконаний Мокан.

Однак він зазначив: якщо законопроекти про «євробляхи» у другому читанні проголосують без змін у документах, це буде несправедливим рішенням щодо власників транспортних засобів, які все ж сплатили усі митні стягнення.

«Тому, очевидно, що в цьому законопроекті мають бути представлені інтереси усіх сторін, в тому числі, і власників транспортних засобів на українській реєстрації», – наголосив політолог.

Окрім того він розповів: профільний комітет ВР планував розгляд законопроектів про «євробляхи» вже у жовтні. Однак, дивлячись на кількість та суть правок, які вносять нардепи, стає зрозуміло, що ця проблема заходить у глухий кут.

«Там насправді не лише проблема в акцизах. Наприклад, згідно законопроекту, для того, щоб господар «євробляхи» легалізував свою машину, реальний власник транспортного засобу-резидент країни ЄС повинен приїхати сюди і, фактично, передати це авто у користування українцеві. Ми ж розуміємо, що при схемах заробляння коштів, які існують у Литві, Польщі та низці інших держав, забезпечити тут присутність власника цієї машини чи його представника – досить складно», – зауважив Мокан.

Та, на його думку, якщо цими правками законопроекти розвернуть не в той бік, в який очікують активісти-«євробляхарі», це може сколихнути нову хвилю мітингів. Адже громадська організація, яку вони представляють, є доволі чисельною.

«Ще три роки тому держава знала про цю проблему, закривала на неї очі. Зараз ж ми опинились у правовому вакуумі. Адже вже є рішення Верховного суду, яке, на скільки я розумію, скасовує постанову, що давала правоохоронцям право на накладання штрафу, однак, це не означає легалізацію цих транспортних засобів», – зауважив експерт.

Тому він переконаний: у листопаді ВР буде змушена розглядати це питання і ставити у ньому крапку. Адже проблема лише поглиблюється.

«Один із поданих законопроектів вводить ці автівки у законне поле – передбачає базові ставки, в залежності від віку та кубатури мотору. Другий прописує пропозиції до Митного кодексу, що передбачають відповідальність за прострочення і нелегалізацію таких авто. Та, на скільки мені відомо, виникають проблеми до другого читання. Навіть всередині профільного комітету немає консенсусу, як виходити із цієї ситуації», – розповів політолог.

Та все ж він переконаний: відтягувати ухвалення відповідних законів уже неможливо. Тому й у листопаді вони таки з’являться на порядку денному ВР. Питання ж полягатиме у самому змісті документів.

«Адже не враховується екологічність цих авто чи їхній технічний стан. Потрібно розглядати цілий комплекс законопроектів. Наприклад, уже лунають заклики про необхідність повернення до практики реального техогляду, який зміг би гарантувати безпеку на дорозі. Адже зараз стан транспортних засобів на дорогах – досить плачевний», – підкреслив Василь Мокан.