Більшість водіїв люблять свої авто, керуючись певними упередженями, які стосуються його експлуатації. Яке паливо заливати? Де мити машину? Що вибрати при покупці – бензиновий або дизельний мотор?

Помилка 1. Уявна гарантія

Гарантія на авто здається панацеєю, яка врятує від усіх бід. Але може виявитися, що жодних гарантійних зобов’язань просто немає, або вони дуже умовні». У мене зламалася магнітола. Але, як виявилося, гарантія на електричні вузли в авто діє лише один рік, хоча при покупці менеджер «співав» про те, що гарантія на машину – 5 років», – скаржиться таксист Сергій Лобов. Офіційний сервіс далеко не завжди радий допомогти безкоштовно, навіть якщо машина на гарантії. Наприклад, при поломці підвіски на СТО доведуть, що винен у цьому власник авто, тобто за ремонт доведеться платити.
Якщо руйнується лакофарбове покриття, то відновлять його за умови, що автомобіль щорічно проходив діагностику кузова у дилера, а гарантія на іржу поширюється лише на наскрізну корозію кузова. Та й ТО доведеться проходити за свій рахунок, а на офіційних СТО сервіс в 2-3 рази дорожче.
Але все ж не варто поспішати відмовлятися від гарантії. Як мінімум потрібно проїхати 10 тис. км. Саме за цей час, як правило, вилазять «все блохи». Якщо ж з авто за перший рік нічого серйозного не сталося, а гарантійний сервіс невиправдано дорогий, від нього нерідко відмовляються. Виняток становлять хіба що дорогі машини, які якісно зможе обслужити далеко не кожна СТО.

Помилка 2. Паспорт не обдурить
Витрата палива – один з головних чинників, на який багато хто звертають увагу при купівлі автомобіля. Але показник, який демонструє виробник, означає, що пілот, який тестує машину в ідеальну погоду при ідеальних дорожніх умовах, домігся цієї витрати. І до цифри потрібно додавати 2-3 л «зверху», особливо з урахуванням міського трафіку і пробок. У результаті, якщо по «паспорту» за рік авто «з’їдає» бензин на 15 тис. грн, то фактичні витрати на паливо складуть 18-19 тис. грн.

Помилка 3. Газ кращий за повітря
На будь-якому шиномонтажі обов’язково запропонують закачати шини газом. Але от чи варто погоджуватися? Справа в тому, що будь-яка газова суміш, яку пропонують власникам авто, це суміш на основі азоту. Однак звичайне повітря містить 80% азоту. Тому, навіть якщо в суміші вміст азоту – 85-90%, на комфорт пересування це практично не вплине. Зате за «закачку» доведеться віддати 40-60 грн.
Звичайним повітрям на будь-якому шиномонтажі «задують» шини за «червонець», а при перевзуванні авто – і зовсім безкоштовно. У Формулі-1 шини дійсно закачують шини спеціальним газом, але температура гоночного колеса під час змагань піднімається до ста градусів!

Помилка 4. Суперпальне
Сьогодні АЗС постійно рекламують різні «брендові» марки палива, які мають міфічні властивості і перетворять авто в «болід». «Супербензин» не додає потужності. У чому користь? Автовласник економить на витраті, який при більш дорогому бензині може бути нижче на 1-2 л на 100 км.
Якщо залити бензин з вищим октановим числом, ніж зазначено в паспорті автомобіля, збільшується ризик того, що мотор вийде з ладу. Доведеться їхати на СТО, щоб там двигун підрегулювати під бензин з вищим октановим числом. В ідеалі ж потрібно «годувати» машину тим паливом, яке рекомендує виробник по «паспорту», і заправлятися на перевірених АЗС.

Помилка 5. Дизель краще бензину
Українці люблять дизельні мотори, вважаючи їх економічнішими і «тягловитими», та й паливо дешевше. Однак, якщо купувати авто з «дизелем», головною проблемою стане неякісна солярка з великим вмістом парафіну, яка зустрічається часом на АЗС. Це означає, що взимку паливо застигне, і доведеться чистити паливну систему, а в гіршому випадку – повністю замінити. Та й ремонт дизеля в разі поломки обійдеться набагато дорожче, ніж бензинового мотора. Тому заради економії двох-трьох літрів бензину не варто купувати дизель, який коштує до того ж на 2-4 тис. дол. дорожче. Він окупить себе лише в тому випадку, якщо у автомобіля планується щорічний пробіг більше 25 тисяч кілометрів.

// document.write(«»);