У Німеччині, як в деяких інших європейських країнах, вводять суворі обмеження для автомобілів з дизельними двигунами. У центральні райони Штутгарта і Майнца вже заборонили в’їзд більшості дизельних авто, пише autonews.ua. Чи варто тепер купувати такі машини? Які є в цьому плюси і мінуси? Відповіді на ці питання дали експерти журналу AUTO BILD.

Коли і як дизельні автомобілі потрапили в немилість?

Все почалося з 2015 року, коли влада США дізналися, що концерн VW за допомогою спеціального програмного забезпечення приховував справжній рівень викиду дизельними авто шкідливих речовин. Насправді показники були значно вищими, ніж заявляв німецький автогігант. Це коштувало VW мільярди доларів, а дизель здобув погану репутацію. Були проблеми з дизелями і в інших виробників, наприклад у Daimler.

Заборона дизельних авто

У Німеччині стали забороняти дизельні автомобілі. У Гамбурзі, наприклад, в травні 2018 року на двох особливо брудних вулицях заборонили рух старих дизельних машин (до Євро-5 включно). У Штутгарті подібну заборону для стандарту Євро-4 введуть з 1 січня 2019 року. У Франкфурті в наступному році точно заборонять машини з дизелями стандарту Євро-4, і, можливо, стандарту Євро-5.

Яка позиція німецьких політиків?

Влада Німеччини восени 2018 року домовилися з німецькими автовиробниками про компроміс в дизельній суперечці. Передбачається переобладнання дизельних авто зі стандарту Євро-5 на Євро-6. Щоправда, сторони поки не домовилися, хто це буде оплачувати. Вартість переобладнання одного дизельного авто оцінюється в 3 000 євро. Volkswagen згоден платити 80% вартості переобладнання авто (2 400 євро). Крім того, автовиробники повинні давати грошові премії на покупку нового дизельного автомобіля.

Чи може дизель Євро-5 уникнути заборони?

Може, але тільки якщо його модернізують до Євро-6. Коли почнеться в Німеччині модернізація таких машин – не відомо. Це може бути в 2019 році, хоча більш реальний – 2020 рік. Загалом має бути модернізовано на німецькому ринку кілька мільйонів машин. Погано те, що після модернізації дизельного автомобіля збільшиться витрата палива і знизиться продуктивність.

Які переваги та недоліки у німецьких власників дизельних авто?

Дизельне паливо коштує дешевше, ніж бензин. Однак, німецьким водіям дизельних машин доводиться платити високі податки. Вони залежать від року випуску автомобіля і екологічного стандарту.

У чому переваги дизеля перед бензином?

«Дизелі» витрачають на 15-20% менше палива, ніж бензинові мотори. Однак, популярні дизельні кросовери і позашляховики важать більше, ніж бензинові версії. До того ж, сучасні бензинові двигуни більш ефективні, ніж раніше (тому, що їх використовують разом з електромотором, як гібридну силову установку).

Ціни і знижки при покупці авто

У Німеччині пропонують грошові знижки при покупці нового дизельного авто. Втім, найчастіше при цьому потрібно здати свою стару машину. На вторинному німецькому ринку дизельні автомобілі в 2018 році стоять трохи менше, ніж в 2017 році. Дизельні вживані авто дешевше купити в містах, де їх забороняють (наприклад, в Штутгарті).

Дизель або бензин: що дешевше?

Важко сказати, володіння яким автомобілем дешевше. Якщо їздити багато, то тоді вигідніше мати дизельний автомобіль.

Який дизельний автомобіль можна купити, не побоюючись заборон?

Найкраще, якщо дизель буде стандарту Euro-6d-TEMP. Такий дизель виділяє на 76% менше шкідливих речовин, ніж Euro-6b, і на 85% менше, ніж дизель Євро-5.