Водії, у яких є діти, повинні знати, за якими правилами дозволено переміщення дітей в автомобілі в нашій країні, а також в інших країнах, якщо вони подорожують, пише ТСН.

Департамент Державтоінспекції надав нам інформацію про правила перевезення дітей в транспортному засобі, що діють на сьогодні.

Можливо, багатьох водіїв, у яких є діти, радує той факт, що обмежень у перевезенні дітей, згідно з нині чинними Правилами дорожнього руху, не так вже й багато. Правила перевезення дітей відзначені в пункті 21.11 Правил.

Згідно з п. 21.11 Правил дорожнього руху, якщо зріст дітей менше ніж 145 см, а вік менше 12 років, то заборонено перевозити їх у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу. Забороняється перевозити дітей на передньому сидінні легкового автомобіля без використання зазначених спеціальних засобів. При цьому ніде не зазначено, що мається на увазі під так званими спеціальними засобами, тобто, це може бути автокрісло, а може бути щось інше, хоч і зручна подушка (прим. автора). У прес-службі ДАІ підтвердили, що використання автокрісел лише рекомендується, але не обов’язкове. Заборонено перевозити дітей з зазначеної вище категорії на задньому сидінні мотоцикла чи мопеда.

Наступним підпунктом п. 21.11. забороняється перевозити дітей до 16 років в кузові будь-якого вантажного автомобіля.

Згідно з ч. 5 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якщо водій порушує правила використання ременів безпеки, він обкладається штрафом в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн.).

Ми попросили прокоментувати нині чинні правила дорожнього руху для водіїв з дітьми експерта з дитячої безпеки в автомобілі, засновника проекту avtopapa.ua Артема Канюка.

Чи потрібне автокрісло дитині?

Дійсно, в Правилах сказано про пристосування, завдяки якому дитина перебуває на такій висоті, щоб її можна було максимально безпечно пристебнути ременем. Без цього пристосування ремінь безпеки, який розрахований на дорослу людину, потрапляє внизу не на підреберну частину, а на живіт, і в аварійній ситуації можуть травмуватися внутрішні органи дитини. Верхня ж частина ременя проходить не в ділянці ключиці, як це необхідно за вимогами безпеки, а в зоні шиї.

У всьому Євросоюзі наявність автокрісла обов’язкова. Варіюється лише сума штрафів та вимоги до перевезення дітей. В одних країнах автокрісло необхідне для дітей до 12 років, в інших – для дітей зростом до 150 см. В Німеччині, наприклад, не можна забрати дитину з пологового будинку, якщо в машині немає спеціальної люльки для перевезення немовлят. У Швеції за законом дитяче автокрісло має бути повернене так, щоб дитина сиділа спиною вперед, ця вимога діє для дітей до 4 років. У Росії жорсткі вимоги до застосування автокрісел. Водія, що перевозить дитину без автокрісла, затримують, виписують штраф і забороняють подальше переміщення: тільки на транспорті, обладнаному автокріслом, або на громадському транспорті.

Через те, що за кордоном є жорсткі вимоги щодо дитячих автокрісел, часто люди вдаються до придбання крісла, тільки коли їдуть за кордон. Природно, в цьому випадку вибирається найдешевше, для відводу очей. При цьому в нашій країні дороги гірші, ніж за кордоном, і автокрісло необхідне і для безпеки дітей, і для комфорту, адже дитина своєю поведінкою задає атмосферу в автомобілі. З автокріслом можна бути впевненим, що дитина не буде крутитися, лізти у вікно, не відчинить двері, не буде порушувати вашого комфорту під час водіння.

Чи можна возити дитину на передньому сидінні?

Артем Канюк не рекомендує садити дитину на переднє сидіння. Якщо дитина маленька, то крісло ставиться задом наперед. В цьому випадку, якщо крісло ставиться на переднє сидіння, слід відключати подушку безпеки. Однак у більшості машин в Україні ця опція не передбачена. Виробники пояснюють це тим, що переднє сидіння потенційно небезпечніше, ніж заднє. Якщо ж подушку не відключити, то крісло розташовується надто близько до торпеди, і подушка, вилітаючи з торпеди, може зім’яти крісло разом з дитиною. Але навіть якщо подушку безпеки в автомобілі можна відключити, то дитина на передньому сидінні відволікає увагу мами, яка веде машину, що створює потенційну загрозу для безпеки під час руху.

Більш доросла дитина в кріслі, встановленому обличчям вперед, може сидіти на передньому сидінні. В наших правилах зазначено, що возити дитину до 12 років не можна без утримувальних пристроїв, тобто в автокріслі можна. Однак європейські виробники крісел все ж таки не радять возити дитину на передньому сидінні. У нашому випадку доцільніше орієнтуватися на думку європейського виробника і на досвід європейських країн.

Як підібрати автокрісло?

Зараз в Україні представлені крісла різних виробників, є і досить бюджетні. Важливо, вибираючи бюджетний варіант (від 2000 грн.), не придбати неякісний товар. Насамперед важливо дивитися на оббиття. Воно має бути міцним, пропускати вологу. Бажано, щоб верхня частина знімалася, і її можна було випрати. Краще за все, щоб крісло було зроблене з первинної пластмаси, вона в разі удару гнеться, але не ламається.

Не варто купуючи автокрісло звертати увагу на вторинний ринок. Ви не знаєте історію цього крісла, воно могло пошкодитися під час удару, чого зовні можна і не помітити. Вживане крісло можна придбати лише у хороших знайомих, коли ви впевнені, що ці люди поводилися з кріслом дбайливо.

Під час вибору важливо, щоб консультант зміг розповісти не тільки про бренд, на який робить акцент цей магазин, а був у курсі особливостей крісел різних брендів і допоміг підібрати крісло з урахуванням потреб покупця. У одних покупців дитина їздить часто, але недовго. Наприклад, мама щодня відвозить дитину в школу і забирає. Такому покупцеві, можливо, ні до чого крісло з регульованим режимом сну. Інші їздять рідко, але в довгі подорожі. У цьому випадку важливо підібрати таке крісло, щоб дитина протягом тривалого часу почувалася комфортно. Якщо ви збираєтеся в подорож, то при підборі автокрісла можна поцікавитися думкою батьків, які подорожують з дітьми.

Наша країна взяла євроінтеграційний вектор розвитку, тож рано чи пізно наявність автокрісла у перевезенні дітей буде обов’язковою.

Особливості ПДР для водіїв з дітьми в різних країнах

Обов’язкове використання дитячих утримувальних пристроїв: всі країни Євросоюзу, Росія, Японія (до 6 років), Австралія (до 1 року, з обов’язковим верхнім страхувальним ременем), Нова Зеландія (до 5 років), Канада і США (залежно від регіонів).

Не обов’язково, але рекомендовано: Бельгія (від 3 до 11 років), Фінляндія (з 3 до 10 років), Хорватія (після 5 років), Китай, ПАР (рекомендовано), Австралія (від 1 до 15 років рекомендовано, з обов’язковим верхнім страхувальним ременем), Нова Зеландія (від 5 до 8 років тільки на сидіннях зі страхувальним ременем).

Перевезення дитини на передньому сидінні

Заборонено: Болгарія, Німеччина, Греція (до 10 років), Ізраїль (крім немовлят у спеціальних автолюльках), Латвія, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Франція (крім немовлят в автолюльці), Хорватія, Югославія, Кіпр (до 5 років), Туреччина (до 10 років), Бразилія (до 10 років).

Дозволено в дитячих утримувальних пристроях: Австрія, Бельгія, Угорщина, Ірландія (крім пасажирських сидінь з активною подушкою безпеки), Іспанія, Італія, Литва, Люксембург, Македонія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Чехія, Швейцарія (до 7 років), Малайзія, Південна Корея.

Дозволено: Фінляндія, Швеція (з відключеними подушками безпеки).