Протягом останнього місяця бензин подорожчав більш ніж на 50%. Нові ціни змушують українських автомобілістів змінювати звичний ритм життя. Зокрема – вчитися економити на пальному.

Гість «Ранку у Великому Місті”, головний редактор журналі «Автомир» Віталій Новак дав кілька простих порад, що дозволяють зменшити витрати на бензин на 20%.

«Більшість київських водіїв їздять тільки на роботу і з роботи, проїжджаючи в середньому 20 кілометрів на день. За витрати пального 7 л на 100 км щодня витрачається 1.4 літри пального. Тож, якщо в лютому водій сплачував за бензин 24,5 гривень, сьогодні він витратить уже 38,5 – на 14 гривень більше”, – підраховує експерт.

За його словами, збільшені ціни на бензин можна нівелювати, просто відмовившись від однієї чашки кави на день. Втім, мінімізувати витрати на паливо можна й іншими способами. Зокрема, перейти на так зване еко-водіння.

«Бажано по трасі їхати зі швидкістю близько 90 кілометрів на годину. У місті дотримуватися спокійного, плавного темпу без різких розгонів. І обов’язково тримати дистанцію, аби уникнути різких маневрів. Крім того, є сенс глушити двигун на зупинках: в пробках, на довгих світлофорах тощо”, – розповідає експерт.

Виявляється, суттєвої економії можна досягти, навіть просто уникаючи заторів.

«Намагайтеся виїжджати з дому на 15-20 хвилин раніше, щоб не потрапляти в «тягучку”. Це збереже вам не лише нерви, але й від 1 до 5 літрів бензину на 100 кілометрів. А це – близько 11 гривень на день”, – радить Віталій Новак.

Допоможуть заощаджувати й правильно підібрані шини, адже вони можуть мати різний ступінь економічності. Шукайте на шинах спеціальну позначку з літерами від А до G. Ті, що мають позначку А, є найбільш економічними й дозволяють економити від 7 до 20% пального. А це – до 10 гривень на 20 кілометрів шляху.

Щоб економити ще більше, варто позбутися навісного обладнання, зокрема додаткових багажників. Адже вони збільшують масу автівки та порушують її аеродинаміку, що негативно відбивається на споживанні бензину.

Не менш важливо слідкувати за технічним станом автомобіля – слідкувати за чистотою фільтрів, вчасно міняти масло, регулярно перевіряти справність гальмівної системи.

На думку спеціалістів, дотримання цих правил допоможе зменшити витрати палива на 20%.

document.write(«»);