Українські автомобілісти почали частіше обмінюватися машинами, розповів «Вістям» експерт українського сайту з продажу автомобілів RST.ua Микола Росліченко. За даними компанії, кількість таких пропозицій у порівнянні з минулим роком збільшилась більш ніж на 250%, — пишуть Факти.

При цьому водії обирають різні варіанти обміну. «Буває, змінюють автомобіль подешевше на дорожчий з доплатою, буває — на більш «свіжий» за віком або взагалі на авто іншого класу (наприклад, хетчбек на позашляховик)», — уточнив Росличенко. Як зазначають фахівці, при продажу автомобіля українці практично перестали вдаватися до послуг комісійних майданчиків, а частіше стали користуватися інтернетом. «Ми призупинили діяльність наших двох комісійних майданчиків, тому що вони не користуються попитом. Основна маса угод проходить зараз в інтернеті. Люди самі телефонують і домовляються, зводячи число посередників між ними до мінімуму», — розповіли «Вістям» Володимир, менеджер з продажу на Центральному авторинку.

1. Багато хочуть

Одночасно із зростанням бажають обмінятися машинами число бажаючих придбати уживане авто зменшується. Так, в лютому 2015 року на майданчику OLX, наприклад, була укладена на 6% менше операцій з купівлі б/в авто, ніж півроку тому — у серпні 2014 року. Експерти пояснюють це завищеними очікуваннями продавців: іноді ціна підтриманого авто навіть перевищує вартість нового. І це при тому, що за розрахунками AUTO-Consulting, зараз ціни на б.у. автомобілі взагалі завищені приблизно на 40% (і в гривнях, і в доларах). «Парадокс в тому, що продавці б/у автомобілів, заявляючи ціни в доларах, забувають проіндексувати їх з урахуванням девальвації і виходить, що за старий автомобіль, який рік тому коштував 80 тис. грн. ($10 тис.) сьогодні «тягне» вже на 260 тис. грн., які за нього ніхто не дасть», — пояснюють фахівці та радять продавцям пам’ятати, що покупець не став заробляти більше, так що навіть офіційні дилери змушені «фіксувати» курс долара на прийнятному для покупця рівні.

2. Третина перейде на газ

І все ж, згідно з опитуванням AUTO.RIA, в цьому році 78% автомобілістів збираються продати свої машини, а практично кожний десятий з них не планує після продажу купувати нову.

Що цікаво, 40% тих, хто планує змінити машину, хочуть придбати автомобіль дорожче попереднього, а ще чверть відзначили, що новий автомобіль буде дешевше. 91% респондентів заявив, що новий автомобіль буде старим і тільки 2% зазначили, що планують придбати новий автомобіль. При цьому 42% опитаних вказали, що готові заплатити за авто до $5 тис., третина збирається придбати авто вартістю $6-10 тис. і тільки 13% готові віддати $11-15 тис. 39% потенційних покупців повідомили, що хочуть придбати автомобіль на дизельному паливі. Бензину ж віддають перевагу 29%, і ще стільки ж хоче їздити на газу.

3. Старі іномарки знову популярні

При покупці автомобіля українці знову стали звертати увагу на старі машини, пригнані з-за кордону. Так, на первинному ринку б/у автотранспорту в лютому зареєстровано 2447 автомобілів, що становить 42% від загального обсягу продажів, тоді як в лютому 2014 року цей показник був на рівні 10%

document.write(«»);