2016 має стати роком відродження мережі автомобільних доріг загального користування, інакше Україна втратить не тільки більшу частину дорожньої мережі, але і транспортного потенціалу, пише newbud.ua.

До такого висновку прийшли члени громадської ради при Державному агентстві автомобільних доріг України в ході чергового засідання дорадчо-консультативного органу. За словами голови Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців транспорту «Федерація роботодавців транспорту України” Ореста Климпуша , дорога – це робоче місце перевізників, і від її експлуатаційних характеристик безпосередньо залежать якість, швидкість, а головне безпеку їх роботи. «Через незадовільний стан доріг жоден перевізник не може гарантувати ні оперативність, ні своєчасність, ні безпеку вантажних і, що взагалі неприпустимо, пасажирських перевезень.

Це суперечить усім міжнародним нормам, а отже зводить нанівець транспортний потенціал України і робить її неконкурентоспроможною в якості міжнародного транзитера”, – заявив президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України та голова громадської ради Держагентства Леонід Костюченко. Саме тому Укравтодор повинен забезпечити виконання не тільки «ямкового” ремонту, мета якого попередити розвиток руйнувань, але й поточного середнього і капітального ремонтів, а також реконструкції, які дозволять реанімувати автомобільні дороги України.

«Якщо не почати відновлювати дорожню мережу вже найближчим часом – через рік-два доріг в Україні взагалі не буде. Їх треба буде будувати з нуля, а це вже інші гроші. 2016 має стати роком відродження мережі автомобільних доріг загального користування”, – додав Костюченко.

Голова Укравтодору Сергій Підгайний запевнив, що поділяє думку громадськості, проте для того, щоб виконати це завдання, перш за все необхідно вирішити ряд проблемних питань фінансування галузі. Голова Держагентства пояснив, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік”, а також нещодавніми змінами до Податкового та Бюджетного кодексів України, цільові джерела фінансування дорожнього господарства, які раніше акумулювалися в спеціальному фонді держбюджету, були скасовані, а фінансування всіх витрат дорожнього господарства було введено із загального фонду держбюджету. «Такий формат не дає розуміння обсягів коштів, які будуть передбачені на наступний рік, а отже виключає довгострокове планування робіт з урахуванням перспективи”, – підкреслив Підгайний.

Крім того, відтепер виділення коштів на дороги відбувається за залишковим принципом, після того, як будуть задоволені потреби інших сфер економіки, що мають захищені статті або цільові джерела фінансування у спеціальному фонді держбюджету. Невирішеним залишається питання децентралізованого фінансування. Адже субвенції на збереження і розвиток комунальної дорожньої мережі скасовані, натомість введено новий акцизний податок – 5% з роздрібного продажу підакцизних товарів.

За словами глави Укравтодору, досі немає чіткої норми начебто порядку використання субвенції на будівництво, реконструкцію та ремонт автомобільних доріг комунальної власності, яка зажадала від місцевої влади спрямовувати 100% зазначених надходжень виключно на дороги комунальної власності та місцевого значення, а не інші потреби бюджету.

Один із шляхів вирішення означених проблем керівництво Укравтодору бачить у поверненні фінансування дорожнього господарства до спеціального фонду у складі Державного бюджету України, а згодом – створення захищеного Державного дорожнього фонду. Фонд буде акумулювати надходження з певних цільових джерел фінансування, таких як акцизи, мита, плата за проїзд, використання об’єктів придорожнього сервісу і т.д., а супутні зміни в законодавство дозволять ефективно контролювати надходження до бюджету, а також раціонально використовувати їх в частині перенадходжень і залишків. Як приклад був представлений звіт Укравтодору про виконання Державного бюджету України за 2014 рік. Згідно з ним запланований обсяг дохідної частини фінансування дорожнього господарства в 2014 році сягав близько 26 мільярдів гривень, однак, незважаючи на те , що надходження з цільових джерел фінансування – акцизного податку та мита, перевищили заплановані показники на 10%, обсяг фактично виділених витрат склав лише 17,6 мільярда, інші кошти залишилися на рахунках Державної казначейської служби України.

Укравтодор вже неодноразово звертався до Міністерства фінансів України з проханням повернути залишок кредитного ресурсу, залученого в 2012-2013 роках, в обсязі 6,1 мільярда, проте ці кошти досі залишаються «замороженими” на рахунках Держказначейства. «Ця сума дозволила б забезпечити виконання робіт з капітального ремонту, реконструкції та будівництва хоча б на тих автомобільних дорогах загального користування, що мають стратегічно важливе значення і потребують цього найбільше”, – зазначив Підгайний.

document.write(«»);