thumbnail-20150305122002nПід час проведення мобілізації залучення транспортних засобів здійснюється на безоплатній основі, тобто без будь-яких платежів, в той час, як при воєнному або надзвичайному стані передбачається відшкодування вартості вилученого або примусово відчуженого майна. Такий коментар агентству «Інтерфакс-Україна» дав старший юрист правової групи «Побережнюк і партнери» Микола Якименко. Він зазначив, що питання військово-транспортного обов’язку або «мобілізації транспортних засобів» на законодавчому рівні регулюється законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Цей закон, зокрема, визначає, що військово-транспортний обов’язоку поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, в тому числі на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, установи та організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян-власників транспортних засобів.

«Після законодавчих змін нормативна база була трохи пом’якшена в тій частині, що при воєнному або надзвичайному стані примусовість стосується тільки продажу транспортних засобів. Одночасно цими законодавчими змінами також було передбачено виконання військово-транспортного обов’язку і під час мобілізації», — сказав Якименко.

Він також звернув увагу на те, що обсяги транспортних засобів за типами і марками, які планується залучити в ході мобілізації, для підприємств, установ та організацій всіх форм власності встановлюються відповідно до мобілізаційного плану місцевими держадміністраціями за поданням військових комісаріатів. Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, які оформляються відповідними розпорядженнями. Приймання-передавання транспортних засобів, залучених в ході мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів прийому-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість і інші необхідні відомості, що дозволяють ідентифікувати транспортні засоби.

Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації. «В принципі в період мобілізації виконання військово-транспортного обов’язку не носить настільки примусовий характер як в період введення воєнного чи надзвичайного стану. Однак, під час мобілізації залучення транспортних засобів здійснюється на безоплатній основі, тобто без будь-яких, приміром, орендних платежів, хоча при воєнний або надзвичайний стан передбачається відшкодування вартості вилученого або примусово відчуженого майна.

Крім того, при залученні на безоплатній основі транспортних засобів під час мобілізації їх власники можуть розраховувати на повернення майна тільки після оголошення демобілізації і лише на компенсацію шкоди, заподіяної мобилизованному транспорту», — сказав юрист, підкресливши, що норми і положення щодо зазначеної компенсації застосовуються у порядку та розмірах, встановлених урядом виходячи з наявних фінансових ресурсів. Крім того, він зазначив, що відповідальність за підготовку транспортних засобів для передачі в порядку мобілізації покладається на керівників підприємств, установ, організацій і громадян-власників транспортних засобів.

При цьому невиконання вимог по поставці транспортних засобів у порядку мобілізації загрожує штрафом за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

document.write(«»);