продаж

Економічна криза продовжує впливати на скорочення попиту на нові машин, що в свою чергу призводить до пожвавлення вторинного ринку. Тільки за минулий рік попит на старі машини виріс на 6%.

Далеко не завжди операція по оновленню особистого автомобіля залишає приємні враження – на вторинному ринку потенційних покупців і продавців чекає безліч підводних каменів і тонкощів.

«Є три різні способи продати машину, – розповів гендиректор автомобільного аукціону Carprice Едуард Гуринович.

Перший – це, так би мовити, з рук в руки, через оголошення. Цей варіант хороший для тих, у кого залізні нерви, багато часу і багаж технічних знань. Такий автовласник НЕ БУДЕ переживати з приводу угод, що зірвалися, уїдливих покупців або нахабних перекупників і в результаті зможе продати своє авто за максимально високою ціною без посередників. Головний мінус такого варіанту продажу – час. Навіть машина в хорошому стані може продаватися аж до декількох місяців.

Другий спосіб – програма «трейд-ін». (При купівлі нового автомобіля дилер зараховує вартість старої машини клієнта в рахунок придбання нової. Найчастіше ця процедура проходить протягом декількох годин.) Але однозначно можна говорити про те, що продавець одержить у цьому випадку меншу фінансову вигоду, ніж у разі продажу машини по оголошенню. Проте через кризу багато дилерів пропонують сьогодні власнику за такою програмою до 90% від реальної ринкової вартості машини, хоча раніше машини оцінювалися автосалонами приблизно в 80% від їх середньої ринкової ціни».

Як зазначає Гуринович, є і третій, альтернативний спосіб продажу машини за допомогою автомобільного аукціону. «Продаж машин таким чином дуже поширена в США і Японії, – пояснює співрозмовник. – Всі покупці збираються в одному місці в один час і пропонують свої ціни за виставлені на аукціон транспортні засоби. Такий формат дозволяє визначити справедливу вартість машини. Адже ніхто не знає, за скільки продаються в кінцевому підсумку автомобілі з оголошень в інтернеті. Відповідно, той, хто хоче продати авто, ніколи не зможе дізнатися, скільки реально коштує його машина, навіть якщо перегляне 100 інших оголошень».

Гендиректор «Підбір Авто» Денис Єременко не рекомендує продавати автомобіль «сірим» дилерам, оскільки в цьому випадку занадто високий ризик бути обманутим. «Як правило робота таких автосалонів полягає в тому, що менеджер по телефону називає одну суму, а коли клієнт приїжджає для угоди – безпідставно знижує вартість, – розповідає Єременко. Як мінімум для автовласника ця ситуація загрожує змарнованим часом. Тому якщо завдання полягає в тому, щоб якомога швидко продати машину, краще звертатися до офіційних дилерів і продавати автомобіль за програмою «трейд-ін».

Насправді, можна продати автомобіль швидко і самостійно за допомогою оголошень. У такому випадку потрібно провести невеликий аналіз цін на аналогічні моделі і встановити ціну на свій автомобіль трохи нижче середньої по ринку». Привести машину в товарний вигляд Зовнішність машини при виставленні на продаж через оголошення може істотно позначитися як на суму угоди, так і на те, як швидко вона буде продана. Але, наприклад, перефарбовувати машину повністю, навіть при наявності великої кількості відколів і подряпин, експерти не рекомендують. З одного боку, майбутній власник може побоюватися, що автомобіль побував в серйозній аварії і був відновлений. Крім того, витрати на фарбування навряд чи можуть пропорційно підвищити вартість машини.

Один зі способів зробити машину більш привабливою візуально – почистити салон. Можна самостійно пропилососити сидіння і підлогу і помити килимки, або ж відвезти машину на мийку і зробити повноцінну хімчистку – салон буде виглядати як мінімум охайно, крім того з нього підуть неприємні запахи. Ряд автомийок навіть пропонують спеціальну послугу – передпродажна підготовка, де всі необхідні операції з приведення автомобіля в порядок проводяться в комплексі.

Варто відзначити, що згідно з дослідженням британських маркетологів, «запах нової машини» підвищує ймовірність угоди з продажу автомобіля на 30%.

Не варто недооцінювати і ефект від професійної поліровки кузова, яка серйозно покращує зовнішній вигляд кузова і може підвищити ціну авто для тих покупців, хто в першу чергу приділяє увагу зовнішньому стану транспортного засобу.

Що стосується «заліза», то якщо у машини є технічні несправності, треба усунути їх перед продажем, щоб позбавити покупця приводу причепитися і збити ціну. А ось витрачати гроші на позапланову заміну «разхідників» особливого сенсу немає, оскільки нові власники, як правило, все одно після покупки проводять ТО машини.

Як зазначає Гуринович, при продажу «з рук в руки» зовнішність машини може на 20% підвищити або знизити вартість машини. «Але якщо ви продаєте машину професіоналу, то тут все куди більш прагматично – зовнішність автомобіля практично не буде грати ніякої ролі. Для професіонала головним є тільки технічний стан».

Правильно скласти оголошення про продажу машини за допомогою оголошення в інтернеті експерти також радять дотримуватися ряду правил, які допоможуть здійснити операцію швидше і на більш вигідних умовах. Так, власникові машини рекомендується уникати таких формулювань причин продажу, як «терміново потрібні гроші через кризу». Цією терміновістю неодмінно будуть користуватися потенційні покупці і торгуватися з власником більш активно.

Найпростіша і правильна відповідь на питання про причини продажу – бажання купити нову машину або модель іншого класу. Не варто в тексті оголошення або в розмові з покупцем при зустрічі розписувати всі недоліки машини. Краще надати покупцеві можливість задати всі запитання і чесно відповісти на них. А ось класична фраза «ТО і всі ремонтні роботи проводилися вчасно і в офіційного дилера» працює, вселяючи покупцеві впевненість у тому, що за машиною стежили. Правда, варто розуміти, що покупець з легкістю може перевірити цю інформацію, зателефонувавши в сервісний центр офіційного дилера.

Комплект зимових або літніх коліс краще віддавати «безкоштовно», включаючи приблизну ціну уживаного комплекту в загальну вартість машини. Фахівці відзначають, що фраза «гума є, але обговорюється окремо» може відлякати покупця від зустрічі з «жадібним» продавцем. Крім того, в оголошенні необхідно описати всі переваги машини, додаткові опції або обладнання, збережені чеки з автосервісу і тому подібні переваги перед іншими схожими пропозиціями на ринку. Ще однією важливою умовою для успішного продажу автомобіля через оголошення в інтернеті є якісні фотографії, на яких машина в чистому вигляді відображена з усіх ракурсів.

document.write(«»);