На Заході – справжній бум на електромобілі. Але Україна залишається осторонь від світового процесу. Цьому сприяє непродумана податкова політика, яка різко підвищує ціну електромобілів, а також відсутність необхідної інфраструктури та держпрограм підтримки.

В Україні ринок електромобілів знаходиться практично в зародковому стані. Кількість працюючих на електриці «залізних конячок» по всій країні ледь перевалило за сотню. І це в той час, коли тільки в одній Європі в минулому році було продано понад 50 тис. електромобілів. Що, загалом-то, не дивно. Уряди багатьох європейських країн надають цілий пакет послуг, який робить придбання такого автомобіля вигідним.

Наприклад, власникам електрокарів пропонуються безкоштовні заправки, можливість безкоштовного паркування, рух по дорожніх смугах, призначених виключно для громадського транспорту, і найголовніше – державна компенсація при покупці електрокара.

Зокрема, компенсація за придбання електромобіля в США становить $ 7,5 тис., У Франції – € 7 тис., Естонії – до 50% (але не більше € 18 тис.), Китаї – до $ 18 тис.

Придушення податками

В Україні ситуація абсолютно протилежна. Звичайно, економічне становище в країні навряд чи дозволяє говорити про компенсації. Але податкову політику, на думку експертів, слід переглянути: ставки податків на електромобілі надзвичайно високі, а надходження до скарбниці від них мінімальні. І саме основне – високі податки гальмують процес розвитку ринку електрокарів.

«Що для бюджету означають ці 100 автомобілів? Це – комариний укус. Без різниці заплатять вони податок чи ні, ситуація від цього не зміниться. Але важливо показати тенденцію, що ми вибрали прогресивний європейський шлях розвитку, що ми боремося за енерегонезалежність України. І це дуже важливо», – заявив голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

На думку керівника проекту з популяризації електротранспорту в Україні Shooter.ua Костянтина Євтушенко, зниження податків або їх скасування дозволить істотно знизити вартість електромобілів.

«Скасування ПДВ, акцизу та мита на електромобілі – це вже мінус 40% їх вартості. За нашими прогнозами, скасування оподаткування вже до 2025 року збільшить частку електромобілів на українському ринку до 10%. Використання електрики, яка є національним продуктом, замість бензину дозволить щорічно залишати в українській економіці близько 1,8 млрд дол.», – Вважає Євтушенко.

Незважаючи на очевидну вигоду від скасування податків, народні депутати не поспішають у цьому питанні.

Зараз у парламенті зареєстровано кілька законопроектів, що передбачають скасування всіх податків на електромобілі строком на 5 років. Однак голосів для їх прийняття поки немає.

До речі, явний перебір з оподаткуванням ввезення нових автомобілів помітив і радник президента, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.

За його словами, він захотів купити в Україні автомобіль марки Hyundai, але виявилося, що звичайна базова модель коштує більше, ніж Lexus або Mercedes в Нью-Йорку.

«У Грузії за ці гроші можна купити Maserati», – обурився він, виступаючи на одному з телеканалів.

Електромобілі: в чому вигода

Зараз популярні електрокари марок Nissan, Renault і Mitsubishi стоять в діапазоні від 30 до 40 тис. дол., Що в середньому на 30-40% дорожче за бензинові аналоги. Єдиним винятком є ​​Tesla. Автомобілі цієї марки здатні конкурувати в сегменті авто преміум-класу як за ціною (більше 90 тис.), Так і за технічними характеристиками. Варто відзначити, що по українських дорогах уже катаються кілька десятків Tesla.

У разі скасування податків ціна на електромобілі впаде до 20-30 тис. Доларів. Така вартість змусить задуматися про покупку автомобілістів, які проживають у передмісті.

В першу чергу, це – економія на паливі. Витрати електромобіля – 10 грн на 100 км пробігу – не йдуть в ніяке порівняння з витратами на бензин для звичайних авто.

«В середньому автолюбитель проїжджає в день близько 50 км. При витраті 10 літрів і вартості бензину 26 гривень за літр – виходить 130 гривень на день. У рік – майже 50 тис. гривень. І це без урахування поїздок на далекі відстані. А якщо в сім’ї дві машини, множте суму і отримуйте 100 тис. грн на рік на бензин. Це – вагомий аргумент», – підкреслює керівник проекту з популяризації електротранспорту в Україні Shooter.ua Євтушенко.

Заощадити кров’ю зароблені гроші власнику електрокара дозволить і простота його обслуговування.

«Обслуговування електромобіля не складніше, ніж звичайного, а в деяких моментах і легше через більш простий пристрій самого двигуна. Так, електромобілю не потрібно ні міняти масло, ні фільтр, ні прочищати паливну систему. Все що необхідно робити – міняти охолоджуючу рідину і те раз на 40-50 тис. Км. Навіть витрата колодок менше, оскільки велику частину часу автомобіль гальмує за рахунок рекуперації електроенергії», – пояснив заступник директора департаменту продажів компанії« Торговий дім Ніко »Сергій Байдачний.

На думку експертів, в електрокарі майже нема чому ламатися – всього кілька десятків рухомих деталей.

Ще пару років тому в ціні електрокара цілих 50% становила вартість батареї. Але автовиробники активно інвестують в розробку інновацій і технологій, здешевлюють виробництво електромобілів. Тільки за останні п’ять років ціна батареї знизилася вдвічі.

Не менш важливою перевагою електротранспорту є его екологічність. На жаль, свідомість українців у сфері охорони навколишнього середовища ще не така висока, як у розвинених країнах. Поки для українського автомобіліста на першому місці знаходиться економічна складова. Але, як бачимо, у випадку зниження податків, вигода вже присутня.

Недолік – запас ходу і міфи

Але у електрокарів є головний недолік – обмеженість запасу ходу. Поки в середньому вони можуть проїжджати без зарядки до 200 км. Звичайно, це цілком достатньо для міського типу їзди, але не дозволяє використовувати електрокари для поїздок на більш далекі відстані. В електромобілях преміум-класу запас ходу значно вище, він досягає 500 км. Але й цього недостатньо для їх використання у звичному для бензинових автомобілів режимі.

«Електромобілі можуть успішно розвиватися як муніципальний транспорт. Це підійде людям, проїжджаючим на добу не більше 100 км. Але ж це не покриє потреб автомобілістів, яким необхідно здійснювати перевезення в масштабах країни», – вважає Назаренко.

На його думку, успішно можна використовувати електрокари для послуг таксі, що при наданні державних пільг виведе їх на самоокупність уже протягом року.

Поки не вирішено і питання обслуговування електрокарів. Зокрема, загальнодоступними розетками. На сьогоднішній день в Україні налічується близько 40 зарядних станцій.

У наступному році запланована установка двох електрозаправок від Тесли, які будуть доступні тільки для електрокарів даної марки, і скоротить зарядку до 30-45 хвилин.

До того ж, на думку експертів, проблема інфраструктурного забезпечення є вторинною і ніяк не перешкоджає використанню авто в міських умовах.

«Для чого розвивати систему інфраструктури для сотні автомобілів? Досить залишити автомобіль на ніч заряджатися від розетки, бо не буде зайнята людина 1,5 години стояти на автозаправці заряджати автомобіль», – вважає Назаренко.

За словами Євтушенка, питання із забезпеченням зарядочних станцій протягом декількох років буде вирішено чисто ринковим шляхом – тому що це вигідно.

«Вартість локального пункту підзарядки становить близько 1 тис.Є, а це, приміром, вартість хорошого WI-FI роутера. Будь-яка велика мережа заправок, торговий центр, кафе або ресторан легко можуть собі дозволити його установку. Економічна вигода очевидна: власник електрокара проведе поруч з місцем підзарядки не менше години, а отже, фактично, буде змушений щось поїсти або купити», – зазначає Євтушенко.

Перспективи розвитку ринку електромобілів грандіозні. Ринок не зайнятий, є інтерес з боку покупця. До того ж стимулом продажів електротранспорту виступає безперервне зростання цін на нафтопродукти.

Але є кілька об’єктивних факторів перешкоджають розвитку ринку електромобілів, які самі по собі зникнути не можуть.

По-перше, це – обвал українського авторинку, викликаний загальним падінням економіки. У 2014 році обсяг продажів авто скоротився більш ніж в 2 рази – до 97 тис. Одиниць. При такому низькому рівні споживчого попиту стрімкого стрибка продажів у даному вузькому сегменті, природно, не буде.

По-друге, для середньостатистичного українця електромобіль залишається позамежним ноу-хау, для освоєння якого, за його поданням, знадобиться не один рік. Міфи про відсутність інфраструктури, дорогі заміни батареї, складності технічного обслуговування також відштовхують пересічного покупця.

У зв’язку з низьким попитом покупців відтягують офіційне представлення своїх електрокарів і автовиробники. Продавати електрокари сьогодні в Україні просто не вигідно, а офіційне представлення на ринку електрокарів, сервісні центри, маркетингове просування можуть обернутися серйозними збитками.

«На даний момент формувати будь-які плани по автомобільному ринку вельми скрутно і, як показує практика наших продажів, однією ініціативи компанії імпортера без підтримки та популяризації електромобілів недостатньо», – вважає Байдачний.

Нагадаємо, що нардеп Теттяна Чорновіл не знає про наявність електромобілів в Україні. На основі цього вона проти скасування податків на електромобілів. Тим самим вона поставила хрест на майбутньому електротранспорту в Україні.

document.write(«»);