За рік ціна на нафту впала більш ніж на 50 відсотків. За барель нафти марки Brent просять близько 53 з половиною доларів. А ще на початку 2014 року ціна становила 110. Здавалося б, за такого падіння вартості нафти мали би впасти ціни на бензин на наших заправках. Втім, вони тільки зросли, пише ranok.ictv.ua.

Чому так відбуваєься? «Ранок у Великому Місті” запитав про це експерта ринку енергетики Генадія Рябцева.
«За останні 12 днів ціна на бензин на українських заправках зменшилася на 8 гривень. Щоправда, що до цього вона піднялася на 9-10 гривень, але це було пов’язано не з нафтою, а з поведінкою української національної валюти. Адже всі трейдери купують нафту за кордоном за долари, а продають тут за гривні”, – розповідає експерт.

І додає: якщо перерахувати роздрібну ціну бензину в долари, ми побачимо, що, порівняно з минулим роком, вона знизилася приблизно на 50%.

За словами Генадія Рябцева, близько 50% від вартості бензину залишається виробникам нафтопродуктів, близько 10% складають витрати всіх видів продажу, решту ж – 40% – забирає собі держава.

«Держава убезпечила себе від інфляції, оскільки акциз береться в євро. Тому високі ціни найбільше влаштовують органи виконавчої влади”, – упевнений Рябцев.

Втім, нинішні ціни на бензин в Україні експерт називає економічно обґрунтованими. А от його якість далеко не завжди відповідає нормам.

«Ті учасники ринку, які «впарюють” нам «екологічне” паливо, насправді реалізують бензин, що не пройшов ходових випробувань і не придатний для двох третин бензинових автомобілів, що використовуються в Україні”, – резюмує експерт.

document.write(«»);