Свої послуги почали пропонувати “посередники”, які за 200 – 500 доларів обіцяють зняти автомобіль з обліку, пише Знай.

Доки українці не розуміють, як правильно розмитнити авто, цим активно користуються шахраї, пропонуючи свої послуги зі зняття з обліку в країні, де придбали авто та оформлення всіх необхідних документів.

Про це розповів активіст громадської організації “Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто” Михайло Катрук.

Він зазначив, що свої послуги почали пропонувати “посередники”, які за 200 -500 доларів обіцяють зняти автомобіль з обліку в будь-якій з європейських країн дистанційно, або ж надати пакет документів на постановку на облік в Україні.

“Вже є випадки, коли люди платять, a за фактом ці так звані “посередники” їм видають роздруковані на кольоровому принтері “документи”, людина приїжджає з цими документами на митницю і у нього виникають величезні проблеми. Відповідно до Митного кодексу, якщо підтверджується факт підробки документів, накладається штраф у 100% вартості товару плюс конфіскація автомобіля. Плюс це взагалі кримінал. Тому будьте надзвичайно обережні”, – попередив Катрук.

Фахівець попередив, що у разі дистанційного зняття “евробляхи” c реєстрації в країні походження такого авто, потрібно переконатися в достовірності всіх наданих документів з допомогою спеціалістів та інформації з відкритих реєстрів.

За новими норми, згідно “закону Южіниної” про розмитнення, щоб отримати українські номери та такі машини, потрбіно мати документ, що підтверджує право власності на транспортний засіб та обов’язково зняти з реєстрації в тій країні, звідки завезено.

“Це (документ про право власності. – Ред.) може бути купча, інвойс, дарча – будь-який офіційний документ, який підтверджує, що автомобіль знаходиться у вашій законній власності”, – підкреслив Катрук.