Ми вибрали п’ятірку людей, які не просто ефективно розвивають свою компанію, а й рухають вперед цілу індустрію.

Всі ці п’ять ще не досягли рівня крутості Фердинанда Піха або Генрі Форда другого, але вже однозначно наступають їм на п’яти. Але не будемо затягувати, а відразу перейдемо до справи.

КАРЛОС ГОН

Carlos-Ghosn-Renault-Nissan-Alliance-CEO

За походженням Карлос – ліванець, правда, народився в Бразилії, а працював в основному у Франції. Чому працював? Вся справа в тому, що Карлос є генеральним директором двох компаній, які рознесені на 10 тисяч кілометрів. Один тиждень на місяць він присвячує керівництву Renault, один тиждень – Nissan, час що залишився – офісам і заводам своєї компанії в різних куточках світу. 65 робочих годин на тиждень і 48 годин на місяць в повітрі. І це добре, якщо колись пощастить поспати 6 годин на добу. Як вам такий графік? Хоча оплата, звичайно, відповідна – більше 12 млн. Доларів на рік.

Але головне – це те, що робить ця людина. Коли він прийшов в Nissan в 1999, компанія вже хотіла оголосити банкрутство. Але Карлос вирішив не здаватися і взявся за жорстке керівництво. До цього у нього було прізвисько «Le Cost Killer» («Вбивця Витрат»), а після Nissan – «Mr. Fix It» («Містер Виправимо Це»). По приходу в Nissan він звільнив 14 тисяч робітників, закрив п’ять заводів і радикально зменшив кількість постачальників. Через рік компанія заробила 2,7 мільярда доларів, хоча до цього втрачала по 6 мільярдів за рік. Уже в 2002 його назвали кращим бізнесменом Азії, а в 2003 він став одним з найвпливовіших бізнесменів за межами США.

Карлос не церемонився і робив завжди те, що вважав найбільш раціональним. При такому ставленні до всіх речей і дикому графіку роботи він залишається зразковим сім’янином. Його батько не був таким уважним до нього, і він не хоче цього допустити по відношенню до своїх дітей. Прекрасний директор, хороший сім’янин і людина, яка рухає вперед промисловість, – практично супергерой.

ЙОГО ЦИТАТИ:
Роблячи те ж, що й інші, характеру не виробиш.
Вхопилися за різноманітність!

ЕЛОН МАСК

former-spacex-employee-explains-what-its-like-to-work-for-elon-musk

Ілон – не такий хороший сім’янин, як Карлос Гон. Ні, він так само сильно любить своїх дітей, але от з дружинами і особистим життям у Ілона якось не дуже. Але це практично нікого не цікавить на тлі його досягнень. PayPal, SpaceX, і ось тепер – Tesla Motors.

З самого першого дня роботи Маск детально вникав в особливості роботи компанії, а ще сильніше його приваблювала розробка нової машини. Він відразу захотів, щоб кузов майбутнього авто робили з карбону, а потім затверджував дизайн кожної деталі. І з самого першого дня Ілон хотів зробити машину доступною. Поки, правда, вони дуже далекі від цього, але йдуть до цього поступово і впевнено. Крім технічної частини не забував Маск і про залучення капіталу – за 4 роки він зумів зібрати 105 мільйонів доларів інвестицій. А потім майже півмільярда інвестицій від уряду і ще, раунди інвестицій від приватних підприємців. Але ця сума ніщо перед тією, яку вклали люди в розвиток машин з ДВС. Творцям електромобілів потрібно ще дуже багато надолужити, розробити і просто набратися досвіду, якого поки немає.

Маск поставив перед Tesla наступні завдання: продавати свої машини в спецмагазинах (спасибі Apple за ідею), продавати компоненти іншим виробникам електромашин і служити каталізатором розвитку всієї промисловості електрокарів. Останню задачу Tesla виконує дуже добре, наприклад, роздає свої патенти безкоштовно. Але, незважаючи на всі зусилля Маска, електромобілі ще далекі від доступності, а головне – від досконалості. Поки далекі.

ЦИТАТИ:
Було б чудово народитися на Землі і померти на Марсі, але, сподіваюся, не від зіткнення з поверхнею.
Краща порада, яку мені давали, така: сумнівайтеся в собі і завжди думайте про те, як би ви могли працювати ще краще.
Ми не зупинимося доти, поки на дорогах не залишаться одні електромобілі.

ДІТЕР ЦЕТШЕ

dieter_zetsche

Цетше, як і Маск, не дуже довго командує своєю фірмою. За невеликий термін в 9 років Дітер встиг увійти в історію Mercedes, втім, як і в історію промисловості.

Дітер народився в сім’ї інженера, а після навчання на електротехніка став працювати на Daimler-Benz. Дорога до керівного посту зайняла у нього 30 років. У нього не було стрімких зльотів, та й не могло бути, адже Mercedes – марка трохи іншого сорту, ніж інші. У Mercedes цінують стабільність і передбачуваність замість неординарності і свіжості ідей. А саме таким і був Дітер.

Дітера запам’ятали за ключові зміни в компанії, які дозволили припинити падіння за багатьма параметрами протягом цілих 10 років і допомогли знову почати зростання. Також він увійшов в історію як особа промо-кампанії «AskDrZ.com», яка була дуже масштабною, але не дуже успішною в силу акценту Дітера.

ЦИТАТИ:
Нам мало минулих успіхів!
Керівництво має бути там, де відбувається дія.
Ми завжди повинні вчитися робити те ж саме, але з меншими, набагато меншими зусиллями.

ГОРАЦІО ПАГАНІ

a3d810b03203a8b36c4d97823b8a4761

Гораціо з дитинства захоплювався автомобілями. Але не тими, які проїжджали повз нього, а тими, які будував сам з бальзового дерева. В 1983, у віці 28 років він переїхав до Італії з рідної Аргентини. Здійснити свою мрію йому допоміг відомий гонщик Хуан Фанхіо, який дав йому рекомендаційного листа, а пізніше допоміг конструювати першу машину під маркою Pagani. Під егідою Гораціо була створена версія Lamborghini Countach Evoluzione, яка важила майже на півтонни менше, ніж її побратими. Гораціо хотів розвивати ідеї, закладені в цю машину, але боси марки йому відмовили. Машина вимагала великої кількості карбону, який можна було отримати, тільки якщо робити його прямо на фабриці у власному автоклаві. Такий підхід не сподобався Lamborghini, після чого Гораціо вирішив зайняти грошей, купити свій власний автоклав і створити нарешті свою машину. У 1992 році він заснував марку Pagani, але тільки в 1999 світ побачила перша машина, створена під цим лого, – Zonda. Всі сім років компанія трималася на плаву за рахунок того, що виготовляла вуглепластикові компоненти для формульних болідів.

Не так давно, почувши подібну назву – Pagani, навіть бувалий автоексперт міг потиснути плечима, а у відповідь на інформацію, що компанія збирається робити суперкари, можна було почути саркастичне зауваження. На сьогоднішній день світ суперкарів просто-таки неможливо уявити собі без марки Pagani. Спасибі тобі, Гораціо!

ЦИТАТИ:
Звідки ви берете натхнення? – Від жінок, звичайно!
Якщо ти не цінуєш життя, ти його не заслужив!
Краще бути головою миші, ніж хвостом лева!

КРІСТІАН ФОН КЕНІГСЕГГ

Koenigsegg_2014_CvK_one1_b

Що б ви подумали про людину, яка в 18 років пропонує ідею з випуску МР3-плеєра за 6 років до його появи? Світла голова, не менше. Але це ми зараз всі з вами розуміємо, а на початку 1990-х Крістіан був оточений не настільки далекоглядними людьми.

Крістіан з раннього віку цікавився мопедами. Будучи підлітком, він став знаменитим тюнером, при цьому знаменитим мало не на цілий Стокгольм. У 22 роки він серйозно береться за створення свого автомобіля. Простого, без технологічних вишукувань. Вже через рік, Крістіан отримує інвестицій на 60 млн. Крон і засновує свою фірму – Koenigsegg Automotive AB. Перша серійна машина вийшла в 2002 році, і вже на старті перших продажів трапляється нещасний випадок – пожежа на заводі. Всю виробничу площадку незабаром перенесли на занедбану базу ВВС. Тоді Крістіану здавалося, що він втратив практично все, але він не здався духом, а засукавши рукава взявся знову за справу.

Зараз, презентуючи свою нову машину Regera, Крістіан приковує увагу автолюбителів з усієї планети, а продажі закінчуються практично в момент старту. У цієї марки особливий шлях, він завжди відрізнявся від інших творців суперкарів. Боліди Koenigsegg – це завжди квінтесенція технологій. Запаморочлива міць. Розкішний дизайн.

Описуючи історію Крістіана і його марки можна сказати тільки одне: «Браво!»

ЦИТАТИ:
Сильний не той, хто твердо стоїть на ногах, а той, хто, впавши, знаходить у собі сили піднятися.

document.write(«»);