Експерти розповіли, як визначають вартість автомобіля, з якої треба сплатити мито та податок на додану вартість.

“Документами, що підтверджують вартість машини, може бути договір купівлі-продажу, інвойс, банківські або інші платіжні документи, експортна декларація, довідкова інформація щодо вартості аналогічних транспортних засобів у країні експорту, — каже в коментарі газеті Експрес Роман Макар, співробітник регіональної митниці ДФС.

— У цих документах мають бути зазначені дата продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна автомобіля, його модель, рік виготовлення, а також ім’я та прізвище особи, якій продано автомобіль.

Якщо документів нема або є підстави вважати, що у них заявили недостовірну вартість, митниця визначає цю суму на власний розсуд”.

“Стаття 153 Митного кодексу передбачає перелік документів, на підставі яких визначають митну вартість автомобіля. Інші — вимагати заборонено, — додає адвокат Володимир Питель. — Для більшості “євроблях”, що ввезені з-за кордону, єдиним таким документом є рахунок-фактура. Якщо він не підроблений, у ньому вказано всі реквізити і сума, яку ви фактично сплатили, то митниця зобов’язана взяти до уваги такий документ і, звичайно, митні платежі нараховувати від цієї ціни”.