Весна повністю входить в свої права, що знаходить відображення не тільки в теплих вечорах, а й в дощовій погоді. Водіям потрібно пам’ятати декілька основних правил, керуючись якими можна полегшити собі життя і зберегти свій автомобіль від необов’язкових і безглуздих поломок.

Парковка

Залишаючи автомобіль на стоянці в дощ, завжди потрібно перевіряти ретельність закриття вікон, дверей, кришок капота і багажника. Адже навіть через найменшу шпаринку за допомогою вітру з дощем може потрапити пристойна кількість води, яка, в кращому випадку, намочить сидіння та килимки, а в гіршому – призведе до виходу з ладу бортової електроніки.

Завжди перед виїздом в дощову погоду потрібно перевіряти стан склоочисників. Якщо машина довго стояла на вулиці, під двірники могли потрапити листя, гілочки та ін., які не забезпечать потрібного контакту щіток зі склом. Раз в сезон потрібно перевіряти стан механізмів двірників, чи не розхитані вони, чи немає надрізів і розривів на самих гумових елементах.

Подолання калюж

При русі під час дощу намагайтеся уникати калюж. По-перше, вони дуже часто приховують різного розміру та походження ями, в’їзд в які загрожує пробитим колесом, або «вирваним» елементом підвіски. По-друге, бризки з глибоких калюж, потрапивши на вентилятор, можуть розбризкуватися по всьому моторному відсіку і залити високовольтні дроти, трамблер, свічки. Особливо варто уважно стежити, щоб вода на швидкості не потрапила в повітрозабірник. Далі вона може затекти в повітряний фільтр, циліндри і викликати гідроудар. А вже він і загрожує повним капремонтом двигуна часто із заміною головки і навіть блоку циліндрів. Бувають випадки, коли можливості об’їхати калюжу немає.

Тоді ми рекомендуємо вам кілька правил, які необхідно пам’ятати при форсуванні випадкового «броду». Якщо дорожнє покриття асфальтне або бетонне, і калюжа за площею велика, але неглибока, то її потрібно перетинати на малому і постійному газу неспішно, вибираючи місця ближче до краю дороги. Якщо ж дорога ґрунтова, а про глибину калюжі судити важко, тоді потрібно вийти і за допомогою палиці або схожого довгого предмета виміряти, як далеко до дна і вже тоді остаточно приймати рішення, їхати у воду чи ні.

Аквапланування

Їхати в дощову погоду небезпечно не тільки по бездоріжжю, але й по трасі. Залежно від стану дорожнього покриття і вітру, ефект аквапланування (повна або часткова втрата зчеплення машини з дорогою, яка викликана наявністю шару води між колесом і дорогою) з новими шинами може виникати вже на швидкості 70 км/год. Щоб його уникнути, не можна рухатися по сильно мокрій трасі (повністю покритій шаром води), а також потрібно уникати швидкості більше 90-100 км/год.

Рухатися по заміській трасі в дощ швидше 100 км/год – небезпечно!

Запотівання

Створювати особливо некомфортні умови під час їзди в дощ можуть запітнілі стекла. Автолюбителі вибирають для себе різні варіанти боротьби з «мутністю»: від постійного витирання ганчірочкою до застосування спеціальних новомодних хімічних препаратів. Ми лише нагадаємо, що для якнайшвидшого висихання на скло потрібно направляти холодне повітря з вулиці, ще краще включити кондиціонер, і однозначно не включати підігрів салону.

Боротися з запотіванням скла в дощ краще холодним повітрям.

document.write(«»);