Підробок остерігатися варто з будь-яким товаром, бензин – не виключення. 

Звісно, великі і солідні заправки постійно контролюють якість палива, проте навіть у них бувають «сюрпризи». На маленьких та неперевірених АЗС шанси залити в бак відверту гидотну ще вищі. Саме тому автовласники просто зобов’язані вміти визначати якість пального.

1. Вартість палива. Принцип «дешево і якісно» в українській сфері нафтопереробки не діє. Особливо варто насторожитися, якщо заправка крім цін, які нижчі ніж на ринку, має малознайому назву.

2. Запах. Бензин та солярка мають специфічний аромат, який важко сплутати з чимось іншим. Навіть якщо ви спеціально його не нюхали, все одно впізнаєте.

Тому, якщо власники неякісного товару перестаралися з різними присадками або маслами, паливо буде пахнути інакше. Зазвичай чітко уловлюються палена гума та побутова хімія. А сам аромат стає більш різким.

3. Перевірити аркушем паперу. На нього потрібно капнути бензин і почекати, поки він випарується. Якщо ніяких слідів не залишилося – значить, паливо хорошої якості. А якщо з’явилася різнобарвна пляма – це вірний показник наявності шкідливих домішок.

4. Перевірити за допомогою скла, бажано випуклої форми. На нього потрібно капнути бензином і підпалити. Якісне паливо згорить, не залишаючи практично ніяких слідів, хіба що білі кола. Але якщо з’явилися коричневі або жовті – смол набагато більше норми.

5. Тест перманганатом калію. Бензин іноді розбавляють звичайною водою. Визначити її присутність можна за допомогою всім відомої «марганцівки». В паливі без домішок «марганцівка» просто не розчиняється, а залишається у вигляді кристаликів. Колір пального при цьому не змінюється. Але якщо в бензині є вода, марганцівка розчиниться, а заодно і підфарбує середовище фіолетовим кольором.

6. Перевірка на шкіру. Капнути бензин собі на палець або долоню. Всім відомо, що бензин можна використовувати, як розчинник. Тому «правильний» товар висушить і стягне шкіру.

7. Вивчення наслідків. Якщо після заправки мотор почав глухнути, а розхід пального збільшився – значить якість бензину найнижча.

document.write(«»);