Якщо поліцейський при зупинці авто не виявив порушень, він починає придивлятись до вітрового скла, чи немає там тріщин, сколів чи подряпин, пише Автотема з посиланням на Авто24.

При їх наявності накладає штраф на підставі ч.1 ст.121 КУпАП (Керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими експлуатація авто забороняється — штраф 425 грн.)

Але це ще не все! Якщо такий водій не оскаржить цей штраф і протягом року скоїть будь-яке інше порушення за ч.1-3 ст. 121 КУпАП (різні несправності автомобіля, переобладнання з порушенням, відсутність техогляду тощо), то йому загрожує вже позбавлення права керування на строк від 3-х до 6-ти місяців або адміністративний арешт на строк від 5-ти до 10-ти діб.

Проте накладення штрафу за тріщину на вітровому склі є незаконним!

Перелік технічних несправностей, у випадку настання яких забороняється експлуатація транспортних засобів, перелічено у Правилах дорожнього руху. Зокрема, це несправність двигуна, гальмівної системи, рульового управління тощо. Проте у зазначеному переліку відсутня така підстава як “тріщина на вітровому склі”.

Таким чином, наявність тріщин на вітровому склі згідно з нормами ПДР не забороняє його експлуатацію, що в свою чергу, виходячи з визначень ч.1 ст.121 КУпАП, виключає можливість притягнення до адміністративної відповідальності за цією нормою КУпАП.