44e0ca1391d1ad2fd0b4aa4db3aafca4Чим загрожує презумпція винності і штрафні бали.

Анонсовані минулого тижня замміністром Екою Згуладзе зміни в правилах дорожнього руху викликали широкий резонанс. Опублікований услід за цим законопроект несе в собі багато спірних сюрпризів для водіїв, – пише Ліга.

Презентація змін проводилася на виїзному засіданні КМУ 4 квітня. На сайті парламенту текст законопроекту №2562 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно удосконалення регулювання стосунків у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху” з’явився 6 квітня.

На думку авторів законопроекту, документ повинен забезпечити три мети: зменшити кількість аварій на дорогах і постраждалих під час них людей, виключити корупцію при фіксації правопорушень і оформленні адмінматеріалів, наблизити до європейських стандартів правила поведінки на українських дорогах.

1. Презумпція провини

Відміняється принцип невинності під правопорушень на дорозі. До цього тягар доведення в адміністративному праві завжди був покладений на контролюючий орган, а не на суб’єкта адмінвідповідальності. Зараз же все повинно змінитися з точністю до навпаки. Тобто, при зафіксованому в автоматичному режимі порушенні, доведення своєї невинності покладається на позивача (тобто водія або власника техніки).

«Обгрунтування” авторів документу цієї норми суперечить теорії права і приведене для дозволу представникам держави перекласти тягар доведення невинності з контролюючого уповноваженого органу на осіб, яким ставиться здійснення порушення. Фактично, невідомо на що можна розраховувати водіям, якщо навіть при існуючому обов’язку повністю доводити правопорушення, ДАІ часто ігнорує такі приписи.

2. Збільшення терміну затримання: з 3 до 24 годин

Адмінзатримання правопорушника може тривати до трьох годин, а у випадках, коли за порушення передбачений адміністративний арешт, – то і до 24 годин. Різницю між 3 і 24 годинами затримання пояснювати не доводиться. Варто нагадати, що за певними статтях КоАП МВС пропонує також передати йому від судів право застосування адміністративного арешту до порушника.

3. Судді-поліцейські

МВС пропонує повністю відібрати у судів і передати собі повноваження з розгляду справ про адміністративні правопорушення на автодорогах (зміні належать ст. 221-222 КоАП). Зокрема, отримання повноважень МВС торкається позбавлення водійських прав, напрям на примусові громадські роботи, накладення арешту, вилучення транспортного засобу з тих або інших причин і так далі.

4. Вступ в силу постанов

Зараз постанова про порушення набуває чинності тільки після закінчення терміну на його оскарження. Тепер пропонується: постанова про правопорушення (у тому числі зафіксованого в автоматичному режимі), вступає в силу після його вручення особі, або отриманні поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні. Постанова про позбавлення водійських прав набуває чинності з дня його винесення.

Різниця очевидна, крім того – вручення, судячи з усього, може передбачати давно знайомі усім зупинки на дорозі і особисте спілкування з водієм необмеженої діяльності.

5. Без протоколу

Протокол не складається у разі здійснення будь-яких адмінпорушень на дорозі, у тому числі зафіксованих в автоматичному режимі (Згідно ч. 2 ст. 258 КоАП). Відповідно, поширений запис водія «з протоколом не згоден, докази надам в суді” може піти у забуття. Хоча навіщось, паралельно, в ст. 255 КоАП право складати протоколи за такими порушеннями залишене за поліцейськими.

6. Поліція не міліція

За текстом КоАП, замість звичного «співробітник міліції”, буде введений термін «поліцейський”, хоча внесення аналогічних змін, наприклад, в ПДР, чомусь досі не передбачено.

7. Штрафи для компаній

Разом з фізичними особами-водіями, які раніше були єдиними суб’єктами відповідальності, за порушення, що фіксуються в автоматичному режимі, тепер до відповідальності притягатимуть і юрособи – власники транспортних засобів. Окрім цього, відповідальності підлягають і фізичні особи, які ввозять транспортні засоби з іноземною реєстрацією на територію країни.

8. Штрафні бали

За деякі порушення передбачається використання штрафних балів. Тобто, давно відомий штраф залишається, але (згідно ст. 27 КоАП) він може бути «накладений на громадянина тільки після використання балів”. Штрафні бали привласнюватимуть з розрахунку 150 в рік «кожному громадянинові, який має право управління транспортним засобом, щорічно з початку року (з дня отримання права управління транспортним засобом).

Особам без громадянства, або іноземцям, або юрособам привласнювати бали не будуть. Утримання балів із загальної суми щорічного «кредиту балів” водія можливо тільки за правопорушення, зафіксовані в режимі автофіксації.

Суб’єктом правопорушення є або особа, яка управляла транспортним засобом у момент його здійснення, або (тільки у разі автоматичної фіксації і при прямій вказівці на це в Кодексі) – юридична або фізична особа, за якою числиться транспортний засіб.

Наприклад, при порушеннях, зафіксованих в автоматичному режимі (перевищення швидкості, проїзд на заборонний сигнал, порушення правил зупинки і стоянки, виїзду на смугу зустрічного руху і так далі), – порушником буде юридична або фізична особа, за якою зареєстрований транспортний засіб. В усіх інших випадках (або за відсутності автофіксації), порушником буде водій, який управляв автомобілем.

Іншими словами, пропонована система найбільш чітко і зроузміло могла б спрацювати тільки у разі, якщо діє система автоматичної фіксації і водій порушує ПДР на транспортному засобі, власником якого сам і є. Як можуть (і чи можуть) застосовуватися штрафні бали, якщо водій-порушник попався на автоматичній фіксації, але використовує не власний транспортний засіб – поки що питання.

З одного боку, таке нововведення могло б дозволити дисциплінованим водіям уникати зайвих покарань у вигляді грошових штрафів, отримуючи своєрідний державний міні-кредит лояльності до незначної кількості їх порушень за принципом «з ким не буває”. Це може бути актуальне хоч би з урахуванням того, що організація руху і/або стан інфраструктури (якість дорожнього покриття, розмітки, розміщення і зовнішнього вигляду знаків, світлофорних об’єктів і тому подібне) часто провокують водіїв на ненавмисні і, частенько, вимушені порушення ПДР.

З іншого боку, в мережі Інтернет вже поширені порівняльні таблиці з підрахунком того, скільки разів можна порушувати ПДР, за рахунок подібного кредиту штрафних балів, без наслідків. Чи буде це провокацією для «пробних” порушень водіями – покаже час.

Також залишається під знаком питання, коли саме фактично зможе запрацювати система автофіксації, які конкретно порушення ПДР вона зможе фіксувати, наскільки достовірним і об’єктивним виявиться алгоритм її функціонування, скільки засобів з бюджету знадобиться для укомплектовування дорожньої мережі необхідною технікою.

Попри те, що «кредит” штрафних балів видається водіям, «мінусуватись” він повинен у власників автотранспорту на підставі автоматично знятого зображення номерного знаку автомобіля-порушника.

Гіпотетично якщо усі водії-порушники пересядуть в автомобілі, зареєстровані на власників, що не мають водійських посвідчень, то «штрафувати балами” буде взагалі нікого, а у водіїв – безпосередніх порушників баланс штрафних балів залишиться незмінним, якщо власник не зможе довести, хто саме управляв транспортним засобом на момент вчинення порушення.

В даному випадку можуть істотно зачіпатися інтереси тих власників, які передали свої авто в управління іншим особам («продаж” за дорученням, передача реєстраційних документів родичам або друзям, лізингові і прокатні сервіси і тому подібне).

Для таких випадків законопроект передбачає можливість звільнення від відповідальності власника транспортного засобу, якщо, в ході розгляду скарги, буде підтверджена інформація про те, що у момент порушення транспортний засіб (номерний знак) перебував у володінні або в користуванні іншої особи. При цьому, відсутня чітка
процедура доведення фактичного невикористання власникмо своєї техніки. Якщо ж власником транспортного засобу виступає юрособа, то автори реформи припускають взяття ними відповідальності за деякі правопорушення водія.

При цьому, залишається проблема порушення ПДР самими співробітниками ДАІ. Виходить, що після скасування ДАІ за деякі порушення ПДД співробітниками Національної поліції повинна відповідати юридична особа – Міністерство внутрішніх справ, що зрештою повинне приводити до оплати таких порушень з кишені платників (державою самій собі) податків.

9. Скасування «вилок” адмінштрафів для дорожніх порушень

У КоАП існують діапазони стягнення грошових штрафів «від і до”. Законопроектом передбачається скасувати вказані «вилки” для порушень на автодорогах, залишивши тільки мінімальні «планки” штрафів.
Наприклад, зараз перевищення водієм швидкості більш ніж на 20 км/год може бути оштрафовано в розмірі від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Після вступу в силу змін, така санкція може скласти або 20 штрафних балів, або тільки 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проте, незважаючи на нововведення з скасування «вилок” штрафів, самі штрафи, як і раніше, залишаються на першому рівні ширших «вилок” в ланцюжку: штраф – громадські роботи – адміністративний арешт. Тобто., широкий вибір застосування знову залишається за МВС.

10. Проблискові маячки і інші спецсигнали

З незрозумілої причини єдине виключення з попереднього правила автори законопроекту пропонують зробити за порушення вимог про установку і використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристосувань.

Якщо зараз дозволяється застосувати «вилку” адміністративного штрафу в розмірі від 2,5 тис.до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією самих незаконних пристосувань, то, за новими правилами, грошовий штраф повинен скласти чомусь тільки 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з такою ж конфіскацією. Залишається здогадуватися, яким чином таке виключення у вигляді зменшення «планки” штрафу в 5-6 разів за досить поширене порушення зможе відповідати заявленим цілям законопроекту.

11. Тимчасове вилучення і позбавлення «прав”

Широко вживане тимчасове вилучення водійських прав тепер повністю скасовується. Багато хто, можливо, зітхне з полегшенням. Хоча – дивлячись, що і з чим порівнювати.

Наприклад, (згідно ст. 318-1 КоАП) позбавлення права управління транспортними засобами тепер набуває чинності як і штраф – з моменту винесення такої постанови (навіть якщо воно незаконно), а якщо ж термін позбавлення складе більше, ніж один рік – водійське посвідчення вважається дійсним в електронній базі поліції з дня здачі водієм повторних іспитів на отримання права управління.

12. Оплата штрафу, не відходячи від каси

Працівники підрозділів Національної поліції зможуть стягувати штраф на місці здійснення будь-якого «дорожнього” порушення незалежно від розміру і виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Хочеться сподіватися, що відповідні записи у базах поліції про накладені і сплачені у такий спосіб штрафи зможуть «погашатися” так само швидко, на місці і в автоматичному режимі.

13. Оплата штрафу постфактум

У разі несплати штрафу впродовж тридцяти днів з дня вручення постанови, стягується пеня в подвійному розмірі штрафу. У разі несплати штрафу і пені впродовж тридцяти днів після цього, він підлягає примусовому стягненню. У разі оскарження штрафу, числення термінів для оплати штрафу призупиняється до розгляду скарги.

document.write(«»);