Поради про те, як правильно здати автомобіль у ремонт опублікували auto.ria.com.

Регулярне обслуговування машини потрібне, і ми сподіваємося, що нікого не потрібно переконувати в тому, що заїзд на ремонт потрібний не лише тоді, коли щось заскрипіло, застукало або зовсім заклинило. Буває безліч прихованих дефектів, профілактика яких допоможе завжди благополучно і вчасно добиратися в пункт призначення. Але, звичайно, трапляються і спонтанні поломки, що примушують позапланово відвідати автосервіс.

Отже, планово або позапланово ви біля воріт станції техобслуговування або приватного гаража…

Перший момент – уточніть зайнятість необхідного вам майстра або ремонтного поста. Час має значення.

Дізнайтеся, чи можливо прийняти на ремонт автомобіль вашої марки і моделі.
Поцікавтеся наявністю запчастин на сервісі, присутністю авторинку або автокрамниці в межах фізичної досяжності.
Про запчастини слід дізнаватися відразу, якщо знаєте, що треба, поцікавтеся цінами, буває, що у СТО низькі розцінки на ремонтні роботи, які з лихом компенсуються цінами внутрішнього магазину (чи постачальника-кур’єра).
Запитайте, чи можна встановлювати свої запчастини.

Ніколи не ставте самодіагноз

Будь-яка видима або чутна проблема вимагає діагностики. Якщо поломка спонтанна, обов’язково проведіть діагностику. Але, разом з цим, непогано хоч трохи розбиратися в облаштуванні автомобіля.

Не рідкісні випадки, коли в резюме діагностики дописують елементи, замінювати яких немає необхідності.

Заїхавши на ремонтний пост, не намагайтеся переконати майстра у своїй немислимій досвідченості і, тим більше, не зачитуйте йому план «що і як він повинен робити”. Краще опишіть суть проблеми, що їй передувало, за яких обставин з’явився стук, наприклад, спалахнуло попередження на панелі або пішов помітний дим з вихлопної труби. У таких розмовах дуже важлива упевненість в собі і відсутність паніки. Поспіх так само не помічник, поспішаєте ви, а не майстер.

Придивіться до поведінки майстра – чи уважний він до вас і ваших слів, чи не відволікається на зайві справи, наскільки точно він орієнтується в автомобілі і упевнений у своїх словах.

Якщо вас не влаштовує підхід до діагностики, майстер «набиває собі ціну”, ставить ультимативні умови («чи робимо, як я говорю, або ніяк”), або починає запитувати колег про можливі причини поломки вашого авто – краще не ризикувати: шкода часу, грошей і ваших нервів.

Краще знайти нормального фахівця. Після закриття питань із зайнятістю, запчастинами і поведінкою приймаючого майстра, обговоріть вартість робіт. Ніколи не вірте словам «буде недорого”, «та про що тут хвилюватися”, «не переживайте, ми багато не візьмемо”.

Бувають випадки підходу до ціноутворення на СТО, як у привокзальних таксистів.

Нехай вам назвуть діапазон цін, «від” і «до”, з урахуванням усіх нюансів. Там, де йде мова про гроші, має бути повна ясність. Залежно від типу ремонтного підприємства, можна майстрові запропонувати (але не давати відразу) чайові, це розташовує до теплішого діалогу між вами і точнішого виконання замовлення в потрібний термін.

Якщо усі етапи квесту «заїзд на ремонт” пройдені успішно, далі ваше завдання зводиться лише до очікування завершення ремонту. Стояти і дивитися під руки майстрові – погано, краще заглядати час від часу в ремзону (якщо СТО таке допускає), запитати слово-друге і піти. Ніколи не варто підганяти працівників автосервісу, хіба у тому випадку, якщо вони сіли відмічати день народження когось з колективу, забувши, що ви чекаєте свою машину.
Бортжурнал – дуже хороша річ, якщо ви не лінуєтеся його вести.

У автомобілях гарантійного віку цю роль виконує сервісна книжка, для інших – це просто блокнот, в якому треба записувати ремонтні роботи, дату і пробіг заміни чого-небудь, вартість робіт, запчастин. Людська пам’ять, зайнята щоденними питаннями, рідко утримує дані про те, що і коли було замінено – втулка або сайлентблок, кульова опора або рульовий наконечник. Для непідготовлених автовласників ці деталі здаються дуже схожими і встановлюються приблизно в одно місце, кудись там знизу за колесом.

Записи у бортжурналі допоможуть краще орієнтуватися і визначати, навіть разом з механіком, чи могла вийти та або інша запчастина з ладу після закінчення ресурсу, чи вона зламалася з іншої причини.

Такою причиною може бути або якість дорожнього покриття в додаток з недбалим стилем їзди, або якість виготовлення самої деталі. У першому випадку треба їздити акуратніше, в другому – запам’ятати торгову марку виробника і більше не купувати його комплектуючі.

Приймаючи роботу, огляньте, в міру можливостей, ті зони, де проводилися роботи. Хоч би візуально прикиньте, чи все на місці, чи не бовтається що-небудь, чи немає вільних отворів для ботів, гачків без гумок підвіски вихлопної і тд.
Огляньте місце на підлозі біля машини, чи не залишилися «зайві запчастини”.

Дізнайтеся думки майстра, чи все вдало пройшло, які рекомендації він може дати, після декількох годин вивчення вашого авто.

Попросіть озвучити ціну

Не піддавайтеся на провокації – діапазон «від і до” вам оголосили на початку, тому в нім і повинна знаходиться фінальна цифра. Часто можуть розповідати, що щось дуже важко відкручувалося, що те заіржавіло і тд, такі речі дійсно бувають, але вони мають бути враховані спочатку, при оголошенні того самого «від і до”. Якщо робота і підхід до неї вас влаштував, і ви обіцяли чайові – не забувайте про обіцяне (якщо ви не політик, звичайно).

Зробіть коротку тестову поїздку

Якщо проблема, з якою ви звернулися до автомеханіка, торкалася сторонніх звуків, незвичайної поведінки двигуна або подібного – запросіть майстра в поїздку з собою, пару хвилин не сильно його відвернуть, але змусять уважніше до вас відноситися. Якщо все сподобалося і ви задоволені тим, як були зроблені послуги на СТО – візьміть візитку, можливо, доведеться звернутися туди ж і наступного разу, але вже в ролі «постійного клієнта”.

document.write(«»);