бензин

Який бензин слід заливати в авто? Формальна відповідь звучить просто: тільки той, який рекомендував завод, що виготовляє ваш автомобіль. Його тип завжди вказується в книжечці, що прикладається до машини. Експерименти тут не потрібні: адже кожен мотор калібрують під певний сорт бензину. А мікропроцесори та інші електронні штучки далеко не всемогутні: вони, наприклад, не зможуть змусити движок, розрахований під 95-й бензин, нормально працювати на низкооктановом 80-м.

Однак «бензинових» питань менше не стає. Ось найбільш популярні з них:

  • Чи варто переплачувати за бензини типу «Ультімейт», «Екто» і їм подібні?
  • Про що говорять приставки «Євро»? Що робити, якщо екологічні класи автомобіля і бензину не збігаються?
  • Чи обов’язково заправлятися на АЗС з «гучними іменами»?
  • Що робити власнику стародавньої машини, якщо звичний низькооктановий бензин зник з продажу?
  • Що станеться, якщо все-таки залити в бак низькооктанове паливо?

До речі, а чи можна обчислити «барахло» за зовнішнім виглядом бензину? Далеко не завжди … Нормальний заводський бензин, без зайвого вмісту поганих октанопідвищуючих присадок, або практично безбарвний, або має слабовираженний жовтуватий або блакитний колір. А ось бензини з червонуватим відтінком відразу повинні насторожити. Таке забарвлення надають металовмісні присадки на базі ферроцена або марганцю. Зайвий вміст в бензині октанопідвищуючих присадок на базі монометиланіліну (ММА) видає не тільки колір бензину — насичений жовтий, але і різкий нудотний запах, від якого потім тріщить голова.

Тим, кому зовсім не хочеться розбиратися в нюансах, можна дати одну пораду — свідомо правильну. Заправляйтеся виключно на брендових АЗС — ВР, «Шелл», WOG, «OKKO»,, «SOCAR», «Лукойл» і т.п. Їх ознаки — яскраві вивіски, магазинчики та інша атрибутика цивілізації. Буває, звичайно, що на тому ж «Лукойлі» раптом з’ясовується, що ніякий це не «Лукойл», а незрозуміло що, оскільки чек видає якесь ТОВ або ВАТ, але в цілому це винятки. Бійтеся заправок, розфарбованих «під фірму» і назвалися майже так само — грубо кажучи, «Лікойл», а не «Лукойл». І ніколи не заливайте «паливо», вартість якого на кілька гривень нижче, ніж на сусідній фірмової АЗС. Одного разу ми купували таке паливо для експертизи — замість 95-го в каністрі виявився огидний 80-й …

document.write(«»);