Всі знають про те, що колись, у далекі 80-і і 90-і, існували мотори- «мільйонники», які сотні тисяч кілометрів служили вірою і правдою. Так, власне кажучи, і є – ми не так давно складали їх рейтинг. Але є гідні продовжувачі справи «мільйонників» і сьогодні, пише autodriving.net.

Чомусь вважається, що сучасні машини одноразові. Покатався три роки, продав – і пішов за новою. Але це, як мінімум, перебільшення і узагальнення. Дійсно, є невдалі двигуни, але це тільки частина ринку. Люди володіють машинами по 5-7 або навіть 10 років і, страшно сказати: купують їх вживаними! Значить, надійні мотори існують. Питання: як їх знайти? Рейтинг підготовлений нашими друзями з порталу koleso.ru

Яку машину і з яким мотором купити, щоб він не тільки не ламався протягом гарантії, але й не підпадав під компанії з відклику, не вимагав дорогих витратних матеріалів та спеціального сервісного обладнання. Бігав довго і щасливо, хоча й повільніше, витрачаючи трохи більше пального, ніж прогресивніші побратими.
У різних класах машин свої лідери і, зрозуміло, складніші і дорожчі машини мало пристосовані для жорстких умов експлуатації. Але і у них знайдуться свої лідери і аутсайдери за необхідним об’ємом обслуговування та ймовірністю виходу з ладу.

Малий клас

Почнемо з класу В+. Цей розмір – один з найпоширеніших в Росії. Сегмент бурхливо розвивається, і машини в ньому є найрізноманітніші: і Калини-Гранти, і іномарки на будь-який смак, і гаманець. Майже всі машини вкрай практичні і особливими інноваціями не обтяжені. Але це тільки в Росії. За кордоном такі авто часто оснащують прогресивнішими моторами. На щастя, «привізних» машин мало, більша частина машин цього сегменту давно прижилася на російському ґрунті і випускається у них, або поставляється в спеціальних російських комплектаціях.

Безумовним лідером є мотор K7M від Renault. Рецепт надійності простий: робочий об’єм 1.6 літра і всього вісім клапанів, ніяких складнощів. Привід ГРМ ременем, гідрокомпенсаторів немає, простий чавунний блок, простий модуль запалювання, взагалі ніяких «новомодних» штучок. Ставляться такі мотори на «народні» Logan і Sandero і особливих турбот не завдають. Там просто нічому ламатися, а якість виконання відмінна.

на фото K7M

на фото K7M

Друге і третє місця, мабуть, варто віддати моторам ВАЗ-21116 і Renault K4M. Перший мотор теж 1.6 і восьмиклапанний, простий і надійний. Але часом підводить якість збірки, проводки, та й машини з МКПП не найнадійніші, тому що коробка не розрахована на підвищений крутний момент.

Шістнадцятиклапанний мотор K4M від Рено трохи складніше влаштований і дорожчий. Не так легко переносить високі навантаження. Зате встановлюють його не тільки на Logan, але й на Duster, Megane, Kangoo, Fluence і інші машини.

на фото ВАЗ-21116

на фото ВАЗ-21116

Середній клас

Один з лідерів з надійності в С-класі вже є – це згаданий K4M від Рено. Але машини дещо важчі, частіше зустрічаються авто з АКПП, а значить і вимоги до потужності трохи вищі. Очевидно, мотори 1.6 матимуть менший ресурс, ніж двигуни з робочим об’ємом 1.8 і 2 літри, а значить, варто виділити мотори 1.6 в окрему групу для тих, кому не потрібно їздити швидко.

Мабуть, найпростішим, найдешевшим ресурсним мотором для машин в С-класі можна назвати вельми поважного віку Z18XER. Конструкція цілком консервативна, хіба що встановлені фазообертачі і регульований термостат. Привід ГРМ ременем, проста система впорскування і хороший запас надійності. Потужності в 140 сил вистачає для комфортного руху таким нелегким машинам, як Opel Astra J і Chevrolet Cruse, а також мінівену Opel Zafira.

На фото Opel Astra J

На фото Opel Astra J

Друге місце з надійності можна віддати серії моторів від Hyundai/Kia/Mitsubushi G4KD/4B11. Ці дволітрові двигуни – спадкоємці знаменитого Mitsubishi 4G63, включно з надійністю. Не обійшлося без системи регулювання фаз ГРМ, а в його приводі – цілком надійний ланцюг. Проста система живлення і хороша якість збірки, але ланцюговий привід ГРМ складніший і дорожчий, та й сам мотор помітно технологічніший, то ж тільки друге місце.

Зате потужність моторів помітно вища – всі 150-165 к.с. Цього більш ніж достатньо будь-якій машині С-класу з будь-яким навантаженням, на трасі і в місті, з АКПП і з «механікою». Ставилися такі двигуни на величезну кількість машин, тут і Hyundai i30, Kia Cerato, Ceed, Mitsubishi Lancer і інші вищі класом легковики і кросовери: Mitsubishi ASX, Outlander, Hyundai Sonata, Elantra, ix35 і Kia Optima.

На третє місце цілком може претендувати мотор Renault-Nissan MR20DE / M4R. Цей дволітровий бензиновий мотор випускається вже досить давно, з 2005 року, а конструкція веде рід від «славних предків» F-серії з 80-х років. Запорука успіху саме в консерватизмі конструкції та помірній мірі форсування. У порівнянні з лідерами у нього менш надійна ГБЦ, іноді витягується ланцюг, але все ж він дозволяє розміняти всі триста тисяч кілометрів пробігу при акуратній експлуатації, та й ціна запчастин не зашкалює.

На фото: MR20DE

На фото: MR20DE

Молодший бізнес-клас

У сегменті D+ теж популярні дволітрові мотори з лідерів надійності С-класу. І тут вони виглядають непогано, адже маса машин відрізняється вже не так сильно. Але більшою популярністю користуються складні і «престижні» мотори великої потужності.

Toyota вперше зустрічається в цьому рейтингу, але відразу на першому місці в своєму класі.

Мотор 2AR-FE потужністю 165-180 к.с. і робочим об’ємом 2.5 л встановлюється на один з бестселерів сегмента D+, на Toyota Camry, і без сумніву, є найпоширенішим і найнадійнішим мотором в своєму класі. Встановлюють їх і на кросовер RAV4, і на мінівени Alphard. Мотор досить простий, а запорука успіху – в якості виконання і частому обслуговуванні машин Toyota.

Двигун від Toyota Camry

Двигун від Toyota Camry

Друге місце заслужено отримують мотори G4KE / 4B12 компанії Hyundai / Kia / Mitsubishi. Ці мотори робочим об’ємом 2.4 літра і потужністю 176-180 к.с. встановлюються на Kia Optima, на Hyundai Sonata, багато інших легкових моделей і плеяду кросоверів Mitsubishi Outlander / Peugeot 4008 / Citroen C-Crosser. Конструкція схожа до моторів G4KD / 4B11, і також є спадкоємцями надійних моторів Mitsubisi. Конструкція без особливостей у вигляді прямого впорскування, приводу ГРМ ланцюгом плюс фазообертачі. Хороший запас потужності і ресурсу, не надто дорогі запчастини – ось запорука успіху.

А ось третього місця не буде. Турбомотори на європейських машинах помітно складніші в експлуатації і потенційно вразливіші. Порівняно надійні турбодизелі все ж вимагають вищої якості обслуговування. І третє місце дістається досить простим агрегатам, наприклад, вже згаданому Z18XER на Opel Insignia або Duratec Ti-VCT на Ford Mondeo. І, якщо вам вистачає їх потужності, і їздите ви спокійно, то вони виявляться і найдешевшими в експлуатації.

Двигун G4KE/4B12

Двигун G4KE/4B12

Старший бізнес-клас

Престижні седани E-класу не відносяться до машин з низькою вартістю експлуатації, та й мотори в цьому класі складні і потужні. І часто особливою надійністю похвалитися не можуть. Але й серед них є лідери і агрегати з високою надійністю.

Друге місце заслужено займає Volvo зі своєю рядною «шісткою” B6304T2 об’ємом 3 літри. Перший в нашому рейтингу турбомотор виявляється в експлуатації навіть простішим і дешевшим за дизелі. Багато в чому завдяки поважного віку конструкції з хорошим запасом міцності і порівняно невисокими цінами на обслуговування.

На жаль, безнаддувний мотор 3.2 більше не поставляється. Він, безсумнівно, ще надійніший і міг би претендувати на перше місце в цій категорії. Секрет успіху – в модульній конструкції двигунів. Це сімейство виробляється з 1990 року і до нашого часу у варіантах з чотирма, п’ятьма і шістьма циліндрами. Безперервне удосконалення конструкції і багатий досвід експлуатації моторів добре позначились на надійності і вартості експлуатації.

За Infiniti, які на третьому місці, в цьому класі, виступає модель Q70 з легендарною «шісткою» серії VQVQ37VHR об’ємом 3.7 літра і потужністю 330 сил. Запорука успіху і в цьому випадку в якості виконання, славній і давній історії серії моторів і поширеності. Ставилися такі мотори і на спортивні Nissan 370Z, і на
позашляховики QX50 і QX70, і на маленький седан Q50.

Двигун Infiniti Q70

Двигун Infiniti Q70

Список машин Е-класу буде неповний, якщо не згадати неодмінний атрибут європейських міст – дизельний Mercedes E класу в кузові W212 і з мотором OM651. Так, це турбодизель, але в найслабшій своїй версії, зі звичайними електромагнітними форсунками він здатний завдавати мінімум турбот в експлуатації. Так, таку машину повністю обслужити без дилерського сервісу неможливо. Але, як показує практика, прості комплектації та ще й з ручною КПП напрочуд надійні. Недарма європейське таксі для багатьох – саме дизельна «ешка».

Представницький клас

Тут рейтингу не чекайте. Машина F-класу дешевою в експлуатації не буває. В сучасній машині такого рівня зібрані всі досягнення техніки останніх років, все найскладніше і найдорожче обладнання. У них є, звичайно, свої лідери і свої аутсайдери, тим більше, що німецькі представницькі седани випускаються, в тому числі, і з вельми надійними дизелями, а корейські і японські преміальні марки роблять ставку на надійність бензинових моторів і гарантію. Але зробити вибір між ними складно, та й сенсу це не має – в цьому класі інші правила гри.

document.write(«»);