Економічна частина угоди про асоціацію України і ЄС підписана 27 червня. Договором ще належить ратифікація в парламенті, але вже немає сумнівів, що нові правила торгівлі з Європою не принесуть бажаного зниження цін на іномарки, передає «Авторевю”.

Від асоціації у першу чергу, ми чекаємо зниження ввізного мита, яке зараз становить 10% митної вартості для автомобілів з двигунами об’ємом до трьох літрів (для машин більшого літражу мито знижувалося з 2008 року у зв’язку зі вступом України у СОТ і нині дорівнює 5%).

Влітку 2015 року мито знизиться до 9% — і надалі кожен рік буде зменшуватися ще на один відсоток. А нульовим воно стане, починаючи лише з одинадцятого року з моменту підписання угоди про асоціацію. Тобто в 2025 році.

При цьому договір не зачіпає інші збори, якими нині обтяжена покупка нового легкового автомобіля, а це ПДВ, акцизний збір, відрахування до пенсійного фонду, збір при першій реєстрації…

А чому б мито не скасувати зараз і відразу? Українським автозаводам необхідний десятирічний перехідний період для адаптації до нових правил торгівлі та захисту ринку від різкого сплеску продажів іномарок, що загрожувало б нашому автопрому загибеллю. Мало того, протягом цих десяти років Україна в будь-який момент може застосувати ще один захисний прийом.

Якщо в перший після асоціацію з ЄС рік з Європи буде імпортовано понад 45 тисяч нових легкових автомобілів, то вже з наступного року Україна має право без будь-яких погоджень з ЄС ввести додаткове спецмито в розмірі 1%. Для цього достатньо лише листа Держмитслужби, розісланого регіональним митницям. Імпорт знову перевищить 45 тисяч? Значить, в наступний за цим рік спецмито збільшиться до 2% — і так аж до 10% на 11-й рік після підписання угоди про асоціацію! Виходить, що при такому розкладі сумарне ввізне мито може залишатися на нинішньому рівні ще десять років.

А адже скоріше за все так і буде, адже в минулому році з 200 тисяч проданих у нас легковиків на імпорт з Європи, за даними ВААІД (Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів), довелося близько 70 тисяч. А за підсумками першої половини 2014 року імпорт з ЄС перевищив 27 тисяч легкових автомобілів. Як видно, 45-тисячний поріг буде з легкістю взято навіть у нинішньому провальному році.

Причому імпорт з ЄС — це не тільки споконвічно європейські марки, але і Kia, Hyundai, Nissan, Renault, Toyota і багато інших, окремі моделі яких поставляються до нас із заводів в Іспанії, Словаччини, Румунії, Великобританії…

А якщо ринок раптом дасть сплеск, як був перед кризою 2008 року? Тоді при введенні спецмита будуть керуватися іншим визначенням граничного імпорту з ЄС: на другий рік після вступу в асоціацію з ЄС він не повинен перевищити 20% загальних продажів на ринку, а далі його частка може зрости максимум до 25% (на сьомий рік після підписання угоди).

А як же спецмито на іномарки з бензиновими моторами об’ємом 1,0—2,2 л, яке з подачі українського автопрому було введене в 2013 році на три роки? Після зниження в квітні (АР №7-8, 2014) воно становить 4,31% для автомобілів з двигунами 1,0—1,5 л і 8,63% — для автомобілів з двигунами 1,5—2,2 л.

Очевидно, що до закінчення дії цього спецмита, тобто до 2016 року, Україні немає сенсу захищатися від іномарок ще одним спецмитом. А ось потім…

Тих, хто готовий почекати з покупкою автомобіля десять років, коли на шляху випущених в Європі іномарок впаде останній митний заслін, доведеться розчарувати. Слідом за перехідним періодом передбачений ще один — тепер вже захисний. Триватиме він п’ять років, причому протягом цього часу Україна може ввести спецмито в розмірі до 10%, хоча для цього доведеться довести, що імпорт з Європи представляє реальну загрозу нашій промисловості. Це, звичайно, буде складніше, ніж з згаданим спецмитом на бензинові іномарки, але і такий сценарій не можна виключати.

Ось і виходить, що в найближчі п’ятнадцять років не варто розраховувати на зниження цін на іномарки «з Європи». До того ж, випущений через півтора десятиліття автомобіль напевно виявиться дорожче, ніж нинішній того ж класу, нехай навіть і з теперішнім митом: метал і пластик дорожчають, машини стають складніше…

Що до самих українських автозаводів, то для них асоціація з ЄС на перших порах хоч і не смертельна, але і не обіцяє легкого життя.

Ті що випускаються у нас по повному циклу автомобілі виграють у європейських однокласників хіба що за ціною, але істотно програють по оснащенню, якості збірки і безпеці. Той же ЗАЗ Lanos в 2006 році на випробуваннях Авторевю за старою, «чотиризірковий» методикою краш-тестів Euro NCAP заробив дві зірки.

Але у заводів попереду мінімум десять років на підготовку до безмитного режиму торгівлі з Європою: можна знайти і нових стратегічних партнерів, можна залучити інвестиції — і нарешті налагодити в країні випуск сучасних автомобілів.

document.write(«»);