Спам, будь то електронний чи телефонний, щільно увійшов до життя сучасних споживачів. Зараз мало у кого немає мобільного телефону або хоч би одного особистого e-mail. Насправді складно іноді обійтися і без першого, і без другого. І рідко людині вдається прожити день, не отримавши на пошту чергову порцію розсилки, або, піднявши телефонну трубку, не почути автовідповідач, який байдужим голосом пропонує купити що-небудь або взяти участь в якій-небудь акції, пишеukrautoportal.com.

Багато хто говорить, що певну користь можна отримати і від спаму: іноді, переглядаючи електронні листи-розсилки, наштовхнешся на вигідні пропозиції. Але найчастіше спам просто дратує своєю нав’язливістю і наполегливістю. Спамери, по суті, використовують очі і вуха людини, а також його гроші для того, щоб отримати заповітний прибуток з продажів.

Єдине, що можна протиставити спамерам, – це спам-фильтри, встановлювані як ПЗ для поштової програми – хоча і ці перешкоди умільці-спамери обходять в два рахунки, або виключення свого номера мобільного або домашнього телефону з бази фірми, яка через обзвін просуває свою продукцію.

Рекламувати спамом можна яку завгодно продукцію, яку завгодно послугу. Пік активності армади спамерів – переддень святкових днівні, приміром, в Україні – Новий Рік. До того ж, до кінця року багато компаній вважають за краще скоріше розпродати товар, що накопичився, і розпочати новий рік з додаткового прибутку. Не є винятком і автомобільні дилери, які в непростий для себе час шукали нові шляхи збуту своєї продукції.

Звільнення, зниження заробітних плат – створився, не без участі різних ЗМІ, загальний психологічний фон, коли прості і недосвідчені в економічних прогнозах люди толком і не знають, чого в недалекому майбутньому чекати: чи буде погано, наскільки погано, а головне – що робити з грошима.

При цьому конкретно купівля автомобіля для багатьох уявляється серйозною витратою грошей: адже авто для великого числа людей просто необхідність, а на тлі грошової нестабільності, яка в майбутньому загрожує обернутися дефолтом, так і взагалі може стати надійним капіталовкладенням. У результаті повідомлення про вигідні знижки на купівлю машини або на послугу в автосалоні реально може «детонувати”. І багато хто «клює” на таку приманку.

Механізм «лохотрона” відомий вже давно: зіграти на цікавості і на прагненні до «халяви”. На ділі все організовується відпрацьованими методами. Автовласник отримує на свій мобільний телефон sms- сповіщення з інформацією про сезонні знижки на обслуговування, запрошення скористатися на вигідних умовах тією або іншою послугою автосалону і ін.

Окрім докучань, а також порушення так званого особистого простору – нагадаємо, що автовласник, на чий телефон приходить таке послання, найчастіше не видавав свою згоду бути інформованим про подібні акції і «атракціони небаченої щедрості” – такі повідомлення можуть викликати мимовільний рефлекс: «а якщо ризикнути і зіграти”? Адже пропонується усього лише вислати sms- ку на зворотний номер, взяти участь в конкурсі і отримати знижку на ремонт/зимовий комплект для авто/купити поліс на вигідних умовах і ін.

Sms у відповідь коштує недорого, 10-15 гривень. Але отруївши його, людина вже включилася в схему «лохотрона”, а мобільні «шахраї” вже готові притягнути його простотою конкурсу, де на елементарні питання потрібно відповідати sms- повідомленнями, які наближають до заповітного призу і бонуса. І виходить, що відправивши навіть три повідомлення за «простим” номером, автовласник «вигрібає” за раз в кишеню шахраїв в середньому близько 50 гривень.
Чи потрібно говорити, що таких азартних автовласників не один і не два? Так що будь-які витрати спамера, пов’язані, наприклад, з придбанням мобільного номера, швидко окупаються. Викрити спамерів украй складно: вони ведуть розсилку з номера, який може бути оформлений на абсолютно іншу людину, або розсилають спам з сайтів, додаючи підпис оператора мобільного зв’язку.

Чи беруть участь офіційні автодилери в подібних спам-розсилках – встановити складно, та ніхто і не признається. А що робити, щоб не потрапляти на приманку – вже давно зрозуміло: просто не варто цій приманці вірити. Отримавши sms- сповіщення із спамом, видаліть його, так само як і бажання відповісти і швидко отримати практично ” на халяву” послугу або купівлю.

Інша справа, коли sms- ки приходять у великій кількості. Звичайно ж, вимикати телефон не вихід і зовсім не метод протидії. А ось для того, щоб вас не діставали телефонні «терористи”, номер мобільного зайвий раз не варто залишати на різних інтернет-сайтах. Крім того, якщо мобільний телефон має функцію «чорний список”, то номер абонента можна в нього внести.

А в цілому порада тільки одна: будьте пильні і не вірте приманкам шахраїв, адже, як відомо, ті діють за правилом: «доки живуть на світі дурні, обманювати нам – простіше простого”.

document.write(«»);