Водій легковика «Mercedes-Benz» доїхав лише до першого поста ДАІ: інспектори перевірили свідоцтво про реєстрацію автівки і виявили підробку. Зазирнули під капот — номери кузова «перебиті». Авто та власника доправили до райвідділу міліції — слідчі мають з’ясувати, за яких обставин було вчинене порушення.

Водії зі стажем кажуть, що нині машини із перебитими чи перевареними номерами — не дивина. Спритники привозять автівки з-за кордону, проте не розмитнюють, а підробляють номери на агрегатах під відповідні цифри, що фігурують у документах ідентичних, проте офіційно зареєстрованих авто.

Понад те, підробивши папери, шахраї «легалізують» навіть вкрадені машини. Отож виходить, що дорогами їздять кілька однаковісіньких автівок з одними й тими ж номерами! Зазвичай «проблемні» машини продають за значно нижчими цінами, аніж тими, що існують на цей момент на автомобільному ринку. Покупець радий економії, проте якщо підробку виявлять, машину знімуть з реєстрації, а власнику її повернуть хіба що для того, щоб продати на запчастини.

У ДАІ радять при купівлі «залізного коня» не легковажити з перевіркою машини. «Під час переоформлення автомобіля у МРЕВ його мають оглянути експерти-криміналісти. Вони мають звірити номери агрегатів із даними, які вказані у технічному паспорті, — каже Людмила Ліб, старший інспектор відділу ДАІ Львова. — Також авто перевіряють за національною базою даних, де відображена уся його історія, і це дає стовідсоткову гарантію, що ви не купите вкрадену чи нерозмитнену машину».

До слова, процедура перевірки займає до півгодини, а висновок експертів видруковують на спеціальному бланку.

Юлія Славінська, газета «Експрес»

document.write(«»);