mks_1МКС-1 – український розвідувальний бронеавтомобіль, сконструйований на базі Chevrolet Express.

Даний бронеавтомобіль створювався на потужностях Дніпропетровського підприємства «Південний машинобудівний завод». В якості основи була взята модель Chevrolet Express.

Варто відзначити, що МКС-1 Розшифруйте як «мобільний комплекс спостереження». Цей бронеавтомобіль, в першу чергу, створювали для потреб українських прикордонників, які зможуть використовувати його в якості пересувного радара.

На перший погляд, МКС-1 нічим не відрізняється від цивільного автомобіля. Варто відзначити, що броньоване покриття знаходиться всередині корпусу. Український мобільний комплекс спостереження здатний контролювати як сухопутний кордон, так і акваторію моря. Всю необхідну апаратуру для виконання операцій розробники встановили в кузові американського фургона Chevrolet Express. У процесі розробки «начинки» для МКС-1 брала участь також ізраїльська компанія.

На даний момент тактико-технічні характеристики комплексу МКС-1 тримають в секреті. Відомо, що автомобіль оснащений виносним локатором, за допомогою якого можна виявити будь-які переміщення в заданому квадраті і передати дані іншим підрозділам. За ситуацією спостерігає оператор завдяки вбудованим в салоні моніторам, що дозволяє чітко розпізнавати цілі.

Експерти запевняють, що український бронеавтомобіль МКС-1 здатний виявляти незаконні перетину кордону і зони відповідальності в будь-яку погоду і в будь-який час доби.

У «Південмаші» впевнені, що Україні під силу випуск розвідувальних автомобілів МКС-1. Розробники також готові взятися за розробку подібних автомобілів і на інших типах шасі. Сам комплекс спостереження займає дуже мало місця, що дозволяє розмістити його як в кузові КрАЗ Spartan, так і в броньованих VW Transporter, Crafter, Mercedes-Benz Vito, Sprinter і т.п.

Вартість одного дослідного зразка МКС-1 становить близько 700 тис. Доларів. Розробники впевнені, що зможуть виготовляти до 200 одиниць цієї техніки в рік для потреб української армії.

document.write(«»);