Що трапиться, якщо на автозаправці вирвати шланг? 
п

Винні ви, але для колонки все закінчилося благополучно

Наприклад, заїхали ви на заправку, заправники в цей момент обслуговували інші авто. Звичайно ж, довелося самому ставити шланг і йти оплачувати. Бувають випадки, що людина сідає в машину, заводить і рушає, припускаючи, що все вже зробив заправник. Добре, якщо хтось уважний помітить. Якщо ні – ви їдете разом з заправним пістолетом, потягнувши за собою шланг. Рушають всі по-різному, і при різкому натисканні на педаль газу цілком можна вирвати заправний пістолет «з м’ясом».

Отже, ви поїхали, потягнули за собою шланг, але в результаті пістолет сам випав. Нічого критичного не сталося – він просто впав на підлогу, шланг залишився на місці. Ніяких візуальних пошкоджень не видно.

Моментально збіжаться всі роззяви: починаючи від сусідів по заправці і закінчуючи головним адміністратором. Звичайно ж, керівництво відразу перевірить справність колонки. У нашому випадку все працює. Якщо ж починається пресинг з боку працівників заправки, який передбачає оплату штрафу, то можете сміливо відстоювати свої права. Але тільки за умови, що нічого критичного не сталося.
Якщо ж ви бачите, що вас намагаються «розвести», а ви не впевнені в стані майна заправки, то можете сміливо запропонувати викликати товарознавчу експертизу. Якщо працівники заправки знають, що нічого не доб’ються, то залишать цю затію, або самі владнають конфлікт, звівши його нанівець.

Винен заправник

Вас привітав заправник, запитав про тип бензину і назвав номер колонки. Ви спокійно оплатили, вийшли, сідайте до себе в машину, а заправник в цей час, наприклад, пішов заправляти і мити скла на іншому авто. Не надто уважна людина може вирішити, що процедура проведена, і можна їхати.

Звичайно, в цій ситуації заправник буде всіма силами намагатися перекинути вину на вас, наприклад, на вашу неуважність. Відстоюйте свої права, тому що заправка автомобіля – його безпосередня робота. Якщо він вже взявся вас заправляти, то повинен завершити цю операцію. На всіх цивілізованих заправках (особливо у великих містах) стоять камери відеоспостереження. І саме вони в разі подібних ситуацій допоможуть відстояти свою позицію.

Спілкуючись з одним із заправників, я поставив йому питання, винесене в заголовок матеріалу, на що отримав відповідь: якщо випадок з шлангом станеться з його вини, то оплачувати він буде зі своєї кишені.

Винні Dи, є пошкодження

У цьому випадку починається найцікавіше. Сума штрафів на кожній заправці може вельми відрізнятися. Приміром, в одній з великих мереж заправок мені був названий діапазон від 1500 грн. і до 3500 грн. – Залежно від пошкоджень. В українському законодавстві такий штраф не передбачений: питання псування майна та відшкодування за нього повинні розглядатися в суді. У підсумку, вас просто поставлять перед фактом: або оплатіть штраф, або будуть проблеми.

Тікати сенсу немає – всі заправки співпрацюють зі службами охорони, і вас в будь-якому випадку будуть шукати і перехоплять, тим більше, що запам’ятати номера – не проблема. А якщо ще й на камерах будуть докази вашого злочину, то можуть відкрити і справу. .Основне, що можна відстоювати – зниження суми штрафу, оскільки для точного визначення суми збитку слід проводити експертизу (а цього ніхто не робитиме), тому в багатьох випадках ця цифра взята «зі стелі”. Так, в суму штрафу також можуть включити простій колонки й інші нюанси, але це аж ніяк не привід цілком і повністю погоджуватися з нею.

Технічна довідка

Для захисту колонки для роздавання пального від пошкоджень і безпеки людей у випадках руху автомобіля з вставленим в паливний бак роздатковим пістолетом, в конструкції колонок використовується багаторазова поворотно-розривна муфта.

Вона розташована між роздатковим пістолетом та роздатковим рукавом. Муфта відривається як при осьовому, так і при кутовому напрямку тягової сили (орієнтовно рівній 80-120 кг), а клапан, що знаходиться у відривній її частині, що не допускає витікання палива.
Після відриву муфти (якщо вона не пошкоджена), кваліфікований слюсар за кілька хвилин відновить її працездатність. Для цього буде потрібно відключити насос колонки, злити паливо з рукава, перевірити всі деталі на наявність пошкоджень, змастити, і зібрати назад.

Підсумок

У кожному з описаних випадків, звичайно, можна вдатися до допомоги незалежних експертів і юристів, але це – «влетить у копієчку». Краще домовитися на місці, адже ще не відомо, що обійдеться дешевше: просто заплатити штраф, або відстоювати свою думку в суді.

document.write(«»);