У квітні українці несподівано кинулись купувати автомобілі. За місяць в Україні купили 3057 нових легкових авто. Це, звичайно, у кілька разів менше, ніж у «довоєнні” часи, однак на 35% більше, ніж у березні цього року. Ринок вживаних авто взагалі б’є рекорди. За даними «Укравтопром”, первинні продажі вживаних легкових авто (коли автосекондхенд ввозять в Україну і вперше ставлять на облік) у квітні зросли вшестеро порівняно з квітнем минулого року. За місяць в Україні продали 1114 авто. Це на 48% більше, ніж у березні цього року. Даних стосовно вживаних авто, які вже були зареєстровані, наразі немає, оскільки часто замість продажу оформляють генеральну довіреність. Тобто формально машина залишається у власності того, на кого зареєстрована, пише www.wz.lviv.ua.

«Є декілька причин пожвавлення на авторинку, – каже президент Асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко. – Основна причина — це курс. Попри те, що люди у нас бідні, багато хто відкладав гроші на авто. От хотіла людина купити авто за 15 тисяч доларів, а назбирала тільки 10. Спочатку це було 80 тисяч гривень. І тут курс почав рости. Восени минулого року це вже було 170 тисяч гривень, взимку був період, коли це вже було 300 тисяч. От людина думає, виросте курс до 50 гривень за долар, я продам долари і буду мати півмільйона гривень. За ці гроші уже можна купити авто і ще залишиться. Аж тут курс почав падати. І людина намагається продати долар, поки він не впав ще більше (в автосалонах розрахунки за автомобілі у гривнях). Тому ринок дещо пожвавився. Ще одна причина — зниження спецмита на імпортовані автомобілі вдвічі, яке набуло чинності з 14 квітня (на легкові авто з бензиновим двигуном об’ємом від 1,0 до 1,5 л ставку знизили з 4,31% до 2,15%. На авто з бензиновим двигуном 1,5-2,2 л ставку знизили з 8,63% до 4,32%. – Авт.) Це призвело до деякого зниження вартості імпортних автомобілів. Ну і, звичайно ж, — сезонний чинник. Традиційно взимку ринок слабенький, а оживає на весну. Є навіть такий тип водіїв — підсніжники. Вони на зиму ховають машини в гараж і починають виїжджати тільки навесні. Відповідно, і купувати авто вони воліють, коли дороги вже в нормальному стані”.

Що буде далі з вітчизняним авторинком, залежить від курсу і від подій у зоні АТО. «В Україні величезний відкладений попит на авто. Середній вік автомобіля у нас — 21,5 року. Тобто більшість уже давно пора замінити на новіші. Але коли в країні війна і люди не знають, що буде завтра, вони не купуватимуть предмети тривалого вжитку”, – каже Олег Назаренко.

Що купують?

Найпопулярнішим брендом квітня був Renault – 270 проданих і зареєстрованих автомобілів (56% ринку). На другому місці Toyota з результатом 246 авто (41%). Третє місце розділили KIA і Ford – по 195 автомобілів кожної з цих марок. Четверте місце зайняла Skoda – 175 авто. Замикає ТОП-5 квітня Volkswagen – 169 авто.

document.write(«»);