_shcho_u_polshchi_teper_zabirayut_vodiyski_prava_500x317

Новини близького зарубіжжя. За їзду по місту зі швидкістю 52 км/год польська поліція на 3 місяці забере ваше водійське посвідчення. Ці та інші жорсткі покарання починають діяти з 17 травня, пише uainfo.org

Про зміни до польської системи покарань пише «Dzennik Wschodni” у своїй замітці, яку буде цікаво прочитати багатьом в Україні.

«Достатньо перевищити швидкість 50 км/годину, щоб втратити водійські права на кілька місяців. А ті, кого спіймають за кермом в стані алкогольного сп’яніння, будуть змушені встановити у машині так званий «алкозамок”. Нові правила діятимуть уже з 17 травня.

– Водій, що перевищить дозволену в місті швидкість 50 км/год., втратить право кермувати автомобілем на три місяці. Водійські права забере відповідальний працівник поліції. Якщо такий водій, незважаючи на заборону, все ж сяде за кермо, термін позбавлення прав буде подовжено до шести місяців. Якщо водій продовжуватиме кермувати автомобілем, то староста може прийняти рішення про позбавлення права кермувати транспортними засобами. Щоб відновити його, доведеться здати екзамен, – пояснює Малґожата Вожьняк, прес-секретар Міністерства внутрішніх справ Польщі.

Норми, що мають добряче притиснути любителів швидкої їзди, почнуть діяти з 17 травня.

– Законодавець ще раз продемонстрував правову недбалість, – говорить Януш Попель, президент Асоціації допомоги жертвам ДТП та зіткнень. – Нові норми не враховують помилку вимірювального пристрою. Якщо ми говоримо про традиційний «фен”, то похибка становить близько 7%, а при лазерному вимірюванні – близько 3%. Різниця між 49 та 50 км може стати драматичною для багатьох водіїв.

– Це крок у правильному напрямку, але зараз швидко потрібно перевірити всі обмеження швидкості в містах, – вважає професор, доктор наук Марек Опєляк з Люблінської політехніки. – Обмеження до 50 км/год., бездумно встановлені на безпечних дорогах з двостороннім рухом, спровокує «полювання” на водіїв.

– Фахівці мають також певні сумніви юридичного характеру: до кого має звертатися водій, якого спіймали на перевищенні ліміту 50 км/год.? Зараз він може не визнати штраф, і справою займатиметься суд. У випадку ж, коли працівник поліції вирішує забрати права, це рішення є остаточним, – вказує Януш Попель.

Крім того, водії автобусів, мікроавтобусів та фургонів також мають бути напоготові. Якщо їх спіймають на перевезенні занадто великої кількості пасажирів, то вони також позбудуться водійських прав (на три місяці).

Покарання чекає і на водіїв, яких піймають за кермом «під градусом”. Штрафи за водіння в нетверезому стані будуть підвищені. За перше таке порушення доведеться заплатити мінімум 5 тис. злотих, за друге – 10 тис. злотих.

Найбільше сумнівів викликає норма, що зобов’язує водіїв, яких впіймали на водінні в нетверезому стані (більше 0,5 проміле), встановлювати так званий «алколок” (електронний замок, який проводить алкотест водія перед кожним стартом двигуна і не дає запустити двигун, якщо у диханні водія присутні сліди алкоголю, а також записує це в пам’ять комп’ютера, яку потім зчитує поліція – прим. В. З.).

– Це вихід для багатих, бо установка «алколоку” коштуватиме близько 4 тис. злотих плюс щорічне калібрування. Окрім того, ніде у Європі «алколоки” себе не виправдали. У Бельгії, де діє схожа норма, минулого року в приватний автомобіль було вмонтовано лише один такий пристрій, – каже Януш Попель.

З 17 травня керування автомобілем без прав (у разі, коли їх відібрали через суд) буде злочином, за який передбачено позбавлення волі строком до двох років. Зараз це правопорушення”, – пише польський часопис.

Для чого це робить Польща? Аби перестати «пасти задніх” за показниками безпеки в Європейському Союзі. При цьому за минулі 10 років, після вступу до ЄС, Польша і так покращила свої показники – кількість жертв знизилась з 5-6 тисяч до близько 3300 на рік. А що у нас в Україні?

Польща має смертність 208 осіб на 1 млн зареєстрованих автомобілів, а Україна – 630. Тобто у нас справи в ТРИ рази гірші, ніж у сусіда.

При цьому Польща без перепочинку працює над тим, аби дороги ставали ще безпечнішими, а урядовці України навіть не помічають цієї проблем.

document.write(«»);