п

Ремонт автомобіля в автосервісі іноді обертається проблемами. Майстри можуть обдурити власника автомобіля. Подивимося на 7 найбільш поширених схем обману, «розводу клієнта” при ремонті авто, пише auto.ria.com.

На чому найчастіше обманюють при ремонті автомобіля

Звернення в автосервіс неминуче для будь-якого володаря автомобіля. Влаштування сучасної машини настільки складне, що недосвідчений водій може виявитися жертвою обману з боку виконавців робіт, причому брати участь в «розводі” може не один майстер, а цілий ланцюжок фахівців. Ось декілька найбільш поширених схем шахрайства та обману клієнтів при ремонті автомобіля.

Доплата за ремонт

Поширений вид «накрутки” вартості ремонту – в процесі роботи майстер нібито виявляє у вашому автомобілі кілька серйозних несправностей. Ви приганяли машину зовсім не з цього приводу, але «добросовісний” спеціаліст виявив і усунув кілька вельми небезпечних поломок! Доведеться заплатити за деталі і додаткову роботу.

Рекомендація. Ознайомтеся з договором, якщо приїхали в цей сервіс вперше. Документ повинен містити пункт про те, що всі додаткові роботи узгоджуються з клієнтом. При відсутності такого пункту шукайте інший сервіс. Якщо ж пункт є – ви маєте право не платити за роботи, які вам нав’язали. Зверніть увагу на порядок узгодження: якщо вас немає на місці, то сервіс повинен дзвонити вам перш, ніж майстер приступить до додаткових робіт. Використовуйте запис дзвінка! Врахуйте, що в серйозних сервісах ведеться контрольний запис телефонних переговорів з клієнтами.

Заміна деталі без необхідності

Вам проводять заміну свідомо справної деталі на аналогічну. Метод практикується в сервісах, де є власний склад запчастин.

Рекомендація. Будьте уважні при діагностиці машини – якщо ви не впевнені у своїх знаннях, зверніться до менеджера. Нехай вам пояснять і покажуть несправність, деталь повинна бути демонтована при вас. Якщо раптом «потекли сайлентблоки” – їдьте звідти! Ця деталь не «тече”. Вимагайте чіткого опису несправності в ув’язненні діагностики, це обмежує можливості обману. Не викидайте висновок!

Заміна старої деталі на стару

Майстер нібито використовує нову деталь, але при цьому просто протирає вашу ж стару і ставить її на місце.

Рекомендація. Вимагайте, щоб вам віддали зняті з машини деталі. Не дозволяйте нічого викидати з гуркотом на брудне відро з ганчіркою. Всі замінні деталі повинні бути розкладені у вас на очах, якщо ви вирішили бути присутніми при ремонті.

Обман при заміні мастила

Замість повної регламентної операції вам доливають мастило, після чого замінюють масляний фільтр.

Рекомендація. Наполягайте на тому, щоб злив мастила відбувався при вас. Дізнатися, скільки його повинно вилитися, можна з керівництва по експлуатації. Простежте за тим, щоб вам залили штатне мастило. Ємність повинна бути розкрита при вас.

Обман з походженням деталі

Замість оплаченої вами оригінальної деталі ставиться дешева підробка.

Рекомендація .. Наполягайте на тому, щоб розтин упаковки з деталлю відбувалося при вас. Перевіряйте упаковку, порівнюйте серійні номери. Не погоджуйтеся на установку «особисто зробленої” і «ексклюзивної деталі”. Привезіть з собою фірмові запчастини з документами на них – вам не зможуть відмовити у наданні гарантії.

Махінації з терміном ремонту

Варіант перший: ви оплачуєте терміновий ремонт автомобіля, але він займає стільки ж часу, скільки звичайний.

Рекомендації. Вимагайте технологічну карту – в ній зазначені терміни, відведені на всі операції. При відсутності такого документа, завіреного керівництвом сервісу – їдьте звідти! Варіант другий: майстер затягує час ремонту, щоб «викачати” нормо-години.

Перепрошивання сигналізації

Небезпечний вид шахрайства, при якому на вашу сигналізацію прикріплюється додатковий брелок для викрадача.
Рекомендація. Зверніть увагу на налаштування сигналізації – там є опція, яка вказує на кількість прикріплених чіпів. Помітивши різницю, можете звертатися до керівництва сервісу і в поліцію – швидше за все, це підготовка до викрадення вашого автомобіля!

Більшість власників автомобілів не розбирається у всіх тонкощах їх влаштування та ремонту. Постарайтеся вивчити основи. Будьте присутніми при ремонті, залишайте замість себе або привозіть з собою знаючу людини. Не пошкодуйте грошей на діагностику в двох різних сервісах – ви зможете зробити висновок про реальні несправності.

Звертайте увагу на оформлення документації – всі дії з вашою машиною повинні бути зафіксовані, всі деталі записані в звіті. Наполягайте на поверненні знятих при ремонті деталей – це знижує ймовірність обману. Врахуйте, що кустарні майстерні в гаражах обманюють набагато частіше і жорсткіше, ніж офіційні сервіси, на які ви можете знайти спосіб впливу!

document.write(«»);