tiger-vs-kozak

Чи здатний змагатися український бронеавтомобіль «Козак», створений ентузіастами, з російським «Тигром», в який вкладено десятки мільйонів доларів.

У цьому році українська компанія «НВО Практика» представила черговий варіант вітчизняного броньованого автомобіля – «Козак» II 2015. Це вже третій варіант броньовика «Козак». Автомобіль вийшов сучасним, надійним і цілком конкурентоспроможним, передає fakty.ictv.ua.

Перше, що кидається в очі при перегляді технічних характеристик, – виробник вибрав нову платформу. В основі «Козака» все та ж італійська IVECO. Однак якщо в попередній версії – 2014 року – використовувалася вантажна платформа IVECO Еигосагдо, то в моделі 2015-го «Практика» використовує більш компактне шасі від мікроавтобуса IVECO DAILY.

Завдяки зміні шасі автомобіль став трохи менше, що, звичайно, позначилося на його місткості. Однак «Козак» також став легше. А це дозволило добитися хорошої питомої потужності (кількість кінських сил на тонну ваги). В цілому вийшло оптимальне співвідношення маси, місткості, потужності двигуна і запасу ходу.

Різницю між IVECO IVECO DAILY і Еигосагдо можна зрозуміти по фото нижче.

iveco-daily-eurocargo

Дуже важливо відзначити, що в розробку «Козака» Україна, як держава не інвестувала ні копійки. Всі витрати на себе взяла «Практика», приватна компанія, що займається випуском броньованих і протипожежних виробів.

При цьому, не маючи зовнішнього фінансування, української компанії вдалося зробити броньовик, який за основними характеристиками не поступається, наприклад російському ГАЗ-2975 «Тигр». Хоча в розробку «Тигра» тільки арабські компанії вклали близько $60 млн.

Саме за замовленням Об’єднаних Арабських Еміратів спочатку розроблявся броньовик, яким зараз прийнято пишатися в Росії. Але найцікавіше, що, зрештою, від замовлення «Тигрів» ОАЕ відмовилися. І, щоб добру не пропадати, влада РФ вирішили озброїти їм свою армію.

Деякі російські експерти стверджують, що в цілому арабам «Тигр» сподобався. Але чомусь контракт на його виробництво укладати вони не стали.

Однак, судячи з усього, на виході військові ОЭА побачили зовсім не те, на що розраховували, вклавши в машину десятки мільйонів доларів.

document.write(«»);