В Україні з 25 листопада по 19 лютого розмитнили майже 124 тис. автомобілів на іноземних номерах. Загальна сума сплати за розмитнення становила 7,7 млрд гривень, заявив заступник міністра фінансів Сергій Верланов, пише Автотема з посиланням на Obozrevatel.

За його словами, всього на території України налічується близько 640 тис. авто з єврореєстрацією.

Найбільше “євроблях” розмитнили: Київська міська митниця – більше 20 тис., Волинська – близько 14,5 тис. і Закарпатська – майже 11 тис.

Верланов підкреслив, що було прийнято рішення не продовжувати пільговий період розмитнення. Він висловив упевненість, що всі бажаючі встигнуть оформити авто до завершення відведеного законом терміну.

“Було прийнято рішення не продовжувати пільговий період. Уряд і президент, профільний комітет залишилися на тій позиції, яка була зафіксована в законі”, – зазначив чиновник.

За словами заступника міністра, власники автомобілів на єврономерах, які не оформлять українську реєстрацію до 24 травня, повинні будуть або вивезти їх з України, або продати на запчастини.

Таким чином, до кінця 22 лютого розмитнити авто можна буде зі знижкою 50%. З 23 лютого по 23 травня буде діяти загальний режим розмитнення – за повною ставкою, передбаченою у законі. Вже з 23 травня власники не розмитнених автомобілів будуть платити штраф в 170 тис. гривень.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада підтримала нові правила розмитнення автомобілів із європейською реєстрацією в Україні. Закон передбачає введення базових ставок для автомобілів залежно від типу двигуна і його об’єму. Так, для бензинових двигунів об’ємом до 3000 і більше 3000 куб. см вводяться базові ставки відповідно €50 і €100. Для дизельних двигунів об’ємом до 3500 і більше 3500 куб. см вводяться базові ставки відповідно €75 і €150.

Також Рада ввела великі штрафи за порушення правил ввезення таких автомобілів на територію України. Власники автомобілів на єврономерах не згодні з низкою положень цих законів, через що в деяких регіонах України відбувалися акції протесту.

Згідно з даними Державної фіскальної служби, в Україну у режимі тимчасового ввезення потрапили 2,7 млн автомобілів. Кількість авто, які були ввезені у режимі “транзит” і фактично перебувають в Україні з порушенням термінів, досягла 110,4 тис, а у режимі “тимчасового ввезення” із порушенням термінів — 207,4 тис.