22 лютого 2019 року завершився пільговий період розмитнення автомобілів, який тривав майже три місяці, з 25 листопада 2018 року. Нагадаємо, що згідно з нормами закону №2611-VIII, власники авто на європейській реєстрації мали можливість провести оформлення транспортних засобів, сплативши акциз із коефіцієнтом 0,5.

І якщо для порівняно нових авто віком 5-7 років економія була не дуже суттєвою, в межах 100-300 євро, то для машин, чий термін експлуатації становить 12-15 років, пільговий період дозволяв заощадити на розмитненні до 1000 євро і більше, пише Автотема ссылаясь на mind.

На що згодні фіскали? У автовласників ще є три місяці, щоб розмитнити автомобілі без наслідків. Адже тих, хто їздить на «єврономерах», порушуючи терміни перебування в Україні, поки що не штрафують. При цьому сама процедура митного оформлення після 22 лютого не змінюється. Лише акциз стягуватиметься вже за повною ставкою.

А ось з 24 травня водіям почнуть виписувати штрафи, і чималі. Якщо авто знаходиться в Україні в режимі тимчасового ввезення, при перевищенні терміну до трьох днів штраф складе 850 грн, від 3 до 10 днів – 5100 грн, більше 10 днів – 17 000 грн, від 20 до 30 днів – 34 000 грн.

При перевищенні терміну тимчасового ввезення більше, ніж на 30 днів, а також у разі втрати авто або його розукомплектування, загрожує штраф у розмірі 170 000 грн або конфіскація.

При перевищенні термінів ввезення в режимі транзиту «вилка» штрафів майже така ж: від 170 грн до 170 000 грн.

Хто «ганятиметься» за порушниками? Карати порушників зможуть представники митних органів і поліція. Норми нового закону №2612-VIII дають право співробітникам Національної поліції зупиняти авто на «єврономерах» для перевірки на предмет порушення термінів перебування в Україні і фактів незаконної передачі авто в управління від іноземця громадянину України.

Причому, поліція зі свого боку зможе накладати адміністративний штраф. Його розмір – 8500 грн. «А при повторному виявленні порушення штраф вже буде 17 000 грн з позбавленням права керування транспортним засобом на один рік і можливим вилученням автомобіля», – попереджає Євген Ріяко, керуючий партнер юридичної компанії «Ріяко і Партнери».

Крім цього, Нацполіція зобов’язана письмово інформувати фіскальну службу про порушення. В тому числі, про тимчасово ввезені на митну територію України або поміщені в митний режим транзиту автомобілі, про авто, передані у володіння, користування або розпорядження особам, що не ввозили такі транспортні засоби в країну.

І вже митники, маючи в своєму розпорядженні таку інформацію, будуть накладати зі свого боку штрафи за перевищення термінів перебування. Відбуватися це може і без присутності винної особи. Співробітникам митної служби буде достатньо тих даних, що передасть їм Нацполіція.

Виняток становлять лише випадки, коли терміни перебування авто в Україні перевищують 30 днів. Такі справи будуть передаватися в суди, яким належить вирішувати: оштрафувати автовласника на 170 000 грн або взагалі конфіскувати у нього автомобіль.