п

Чим дорожчий бензин, тим більшої популярності набуває альтернативне паливо – в першу чергу, газ. Проте, в народі блукає немало байок про газобалонну апаратуру – ми взялися за розвіяння надуманих міфів.

1. Газ шкідливий для мотора!

Шкідливішої “страви” для двигуна, ніж бензин більшості вітчизняних АЗС, знайти важко. Не секрет, що у нас практично відсутній якісний “95-й”, – деякі умільці роблять його мало не з А-80.

А ось газ майже нереально напхати якою-небудь хімією. Інша справа, що, залежно від технологій виробництва і транспортування, вітчизняний Пропан-Бутан може бути сильно насичений сіркою.

Як би там не було, обидва види газового палива – і Пропан-Бутан, і метан – практично неагресивні до деталей двигуна. Зокрема, вони не змивають із стінок циліндрів масляну плівку – на відміну від навіть дуже якісного, справжнього бензину. З грамотно встановленою і вірно відрегульованою апаратурою, що відповідає мотору, останній працює на газі м’якше і менше схильний до зносу.

2. Термін служби свічок на газі втричі менший!

Доля правди в цій думці є. Насправді, газ може понизити ресурс свічок і високовольтних дротів. Проте не втричі, звичайно, а максимум на 25% – така думка досвідчених фахівців з обслуговування ГБО.

Причина в тому, що газова суміш запалюється повільніше за традиційну бензинову, а ось температура згорання у неї вища. Не кожна свічка розрахована на такий режим роботи – буває, що в них, а також і в дротах, можуть статися пробої. Розпізнати їх можна за добре відчутним хлопанням.

Проте, і спеціальні газові свічки – не панацея. До того ж, що за вартістю вони значно перевершують звичайні бензинові, термін служби і ефективність роботи у них не набагато вища: вважайте такі продукти швидше хитрою вигадкою маркетологів, щоб здерти з вас зайві грошики.

3. Витрата газу на чверть вища, ніж бензину!

Дійсно, у більшості випадків двигун споживає більшу кількість газу, ніж бензину. Проте висловлювання про несусвітну витрату справедливі хіба що для примітивної апаратури другого покоління – так званих газових карбюраторів.

Сучасне ГБО четвертого покоління додає до показників витрати бензину лише біля 10-15%, а хороший фахівець здатний його відрегулювати так, що витрата на газі практично дорівнюватиме бензиновому.

Більше того, якісна, добре налагоджена і регулярно обслуговувана апаратура (зокрема, при своєчасній заміні газових фільтрів) дозволяє не втрачати і динаміку розгону порівняно з експлуатацією на бензині.

4. На газових заправках вас безсовісно обрахують!

Часто доводиться чути скривджені оповідання, як хитрі заправники примудрялися накачати у балон газу таку кількість, що перевищує його місткість. І справді: після того, як балон заповниться і спрацює відсічка, зайвий пропан починає повертатися назад в колонку, але продовжує крутити її лічильник.

Так влаштована механіка газозаправних станцій, і з цим нічого не поробити – крім того, що ніколи не просіть заправити вас наповну! Завжди оцінюйте приблизний вільний об’єм, що залишився у балоні, і замовляйте у заправників меншу кількість газу. У такому разі вас гарантовано не зможуть “обважити”.

5. На газі мотор б’ється в конвульсіях!

Якщо при експлуатації на пропані почалася нестабільна робота двигуна – значить, прийшла пора всього лише поміняти газовий фільтр. Це недорогий розхід (в середньому від 20 до 70 грн), який потребує заміни кожних 10 тисяч км, – з урахуванням насиченості вітчизняного пропана сірим і вугільним пилом.

Фільтр надійно утримує непотрібні домішки, проте зрозуміла справа, що він не вічний. Замінити його не так вже важко і самостійно, але краще звернутися до кваліфікованого майстра.

Фахівець заразом і підрегулює систему – приблизно за 150 грн. Зазвичай періодичне налаштування потрібно простацькій апаратурі другого покоління. Ну, а сучасні системи з електронним блоком управління калібруються за допомогою комп’ютера.

6. Взимку на газі не заведешся!

Правильний алгоритм роботи будь-якої газової апаратури такий: пуск на бензині, потім прогрівання мотора і розташованого поряд з ним газового редуктора до робочої температури – і вже тільки тоді перехід на газ. Окремі “умільці”, що бажають заощадити більше звичайного, намагаються виставити ГБО так, щоб взагалі не використати бензин. Це груба помилка.

У газовому редукторі при пуску на холодну “дубіють” і прискорено старіють гумові прокладення, а на зимовому морозці газ, який не може випаруватися, здатний залити свічки – причому так, що проблемно буде завестися навіть на бензині. Крім того, двигуну життєво необхідно періодично споживати бензин – як мінімум для того, щоб зберегти працездатність систем подання і уприскування палива.

7. Газ вибухонебезпечний!

Пропановое і метанове ГБО небезпечне не більше і не менше, ніж основна бензинова система живлення двигуна. Якщо апаратура встановлена абияк гаражним шабашником, якщо балон вже який рік не перевірявся на утримання тиску, якщо “труїть” неправильно прокладений газопровід – звичайно, чекай біди.

До речі, саме прокладення газової магістралі від балона під капот – основне джерело проблем і небезпек. Найвірніший варіант розташування газопроводу – поряд з основною бензиновою магістраллю в тунелі днища. Газові трубки ні в якому разі не повинні пролягати поряд з гарячою випускною системою, їх треба тримати чимдалі від рухливих і вібруючих вузлів (карданний вал, важелі підвіски) і ніколи не пропускати по салону автомобіля.

Балон варто кожні два роки показувати на перевірку тиску сертифікованим сервісним станціям. А заправний клапан при установці ГБО краще всього розміщувати в найбільш надійному і міцному місці кузови – в ідеалі вивести його до люка бензинового бака. Кріплення клапана у бампері або під ним – зовсім не благонадійний варіант.

document.write(«»);