4_001

У процесі еволюції автомобіля деякі технологічні досягнення, які вважалися дивними інноваціями, зникнули назавжди із найрізноманітніших причин: зміна стилю, високі витрати, новий регламент або банальна відсутність інтересу, пише obozrevatel.com.

Що ж стало причиною зникнення такої ефектної деталі, як складні фари? Вперше “потайні” фари були використані у 1936 році у структурі американського автомобіля Cord 810 з метою зробити його зовнішність ефектною, проте широкого поширення вони набули набагато пізніше — лише до 1970-х років.

А що було далі?

Cord 810

3_002

Конструкцію вподобали американські дизайнери, тому що вона дозволяла заховати досить незграбні прямокутні і круглі фари, які, за технічним регламентом, повинні використовуватись, і додати силуету спритності, опустивши лінію капота. У 1980-х роках складні фари узяли на озброєння японці і законодавцем моди стали автомобілі з клиноподібним силуетом і низьким капотом, як Honda Accord 1988 років.

Honda Accord

4_003

На жаль, електромотори складних фар не вирізнялися надійністю і із завидною регулярністю неминуче виходили з ряду, що породило цілу епідемію “підморгуючих” автомобілів, які світили лише однією відкритою фарою. Тим часом в США відмінили обмеження на форму фар головного освітлення і автомобільні дизайнери із задоволенням почали експериментувати з їх формою і розмірами.

Mazda MX-5

3_004

Таким чином, фари стали важливим елементом екстер’єру і до кінця 1990-х років прожектори, які ефектно з’являються з капота, покинули масовий ринок. На деякий час їм вдалося стати відмітною особливістю суперкарів, але в 2004 році складні фари остаточно “пішли на спокій” разом з Lotus Esprit і Chevrolet Corvette.

Lotus Esprit

3_005

Швидше за все, на сучасних автомобілях ми більше ніколи не побачимо складні фари, зважаючи на строгі правила безпеки пішоходів, які забороняють використання виступаючих елементів в області капота, а також складності і подорожчанні подібних конструкцій.

Cizeta Moroder

3_006

document.write(«»);