maxresdefault

Не секрет, що на митницях України постійно знаходять різні «схеми», за допомогою яких із підприємців намагаються взяти більше, аби наповнити бюджет або, можливо, чиюсь кишеню.

Такі зловживання виявляли і в часи режиму Януковича, коли митницею керував одіозний комуніст Ігор Калетник, і сьогодні, коли влада декларує необхідність «жити по-новому».

Одне із суттєвих джерел отримання коштів – розмитнення автомобілів. Через українське законодавство та політику митниці часто трапляється так, що зареєструвати машину в Україні в кілька разів дорожче, ніж привезти її із-за кордону.

Але від цього іномарок на вулицях міст не стає менше. Люди готові терпіти зловживання митників та платити більше, аби не вступати у тривалу «війну» із бюрократичною машиною.

Ця історія про підприємство «ЛКВ Груп», керівники якого не погодилися платити втридорога через те, що на митниці «закривають очі» на тип автомобіля.

Йдеться про судову «тяганину», яка тривала із вересня 2014 року до травня 2015, і пов’язана із розмитненням вантажного автомобіля Fiat Doblo 1.3 jtd. Справа у тому, що розмитнення такого вантажного автомобіля коштувало у вересні 2014 року близько 13076 гривень, натомість митники, попри результати офіційних експертиз, вимагали заплатити 61776 гривень, бо автомобіль, мовляв, вантажопасажирський.

Різниця у 48,700 виникла через інший код УКТЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності). 8704219900 – код для вантажного автомобіля, 8703319030 код для вантажопасажирського.

У день подання декларація 18 вересня 2014 року Волинська торгово-промислова палата також повела експертизу і визнала, що автомобіль вантажний. Підтвердив це і автомобілезнавець салону «Fiat» та експерт ТзОВ «Експерт-СервісВолинь».

Проте на адресу «ЛКВ Груп» 17 жовтня прийшло рішення із Ягодинської митниці Міндоходів про те, що автомобіль вантажопасажирський, а тому треба платити більше.

Підприємці не погодилися із цим, тому подали до суду. Волинський окружний адмінсуд рішенням від 12 грудня задовольнив позов і зобов’язав митницю оформити автомобіль як вантажний та заплатити 2160 гривень підприємству за вимушену стоянку.

Але все ж представники Ягодинської митниці подали апеляцію, яку 28 квітня 2015 року відхилив Львівський апеляційний адміністративний суд.

Однак на те, аби добитися правди, підприємці фактично витратили 8 місяців та більше 2 тисяч гривень на стоянку. Таку «розкіш» можуть собі дозволити далеко не всі.

Як повідомляють джерела Волинського Агентства Розслідувань на митниці, більшість підприємців просто погоджуються платити за вантажопасажирський автомобіль, аби не «воювати» із бюрократичною машиною.

І зникнути такі «правила» можуть тільки тоді, коли на митниці зникнуть «плани зборів».

document.write(«»);