п

“Сегодня” дізналася, як їздити так, щоб звести вірогідність зупинки до мінімуму

Представники правоохоронних ор ганів – не найбажаніші співрозмовники, особливо якщо саме вони стають ініціаторами розмови. Результатом діалогу є, у кращому разі, втрата часу, в гіршому – штраф. Тому хочеться таких контактів уникати. Зрозуміла справа, що кращий спосіб добитися цього – не порушувати ПДР, але, на жаль, він спрацьовує не завжди. Адже співробітник ДАІ цілком може зупинити машину і “просто так”.

Але без порушення ПДР зупиняють не усі машини, а лише з якихось причин ті, що виділилися з “натовпу” зовнішнім виглядом або поведінкою водія.

ЗАКОННІ ПІДСТАВИ

Підстави для зупинки інспектором ДАІ транспортного засобу прописані в пункті 21-1 статті 11 Закону України “Про міліцію”. Згідно із законодавством, порушення ПДР є лише одним з 12 приводів для зупинки – починаючи від “неправильного” зовнішнього вигляду автомобіля і закінчуючи необхідністю перевірити документи в ході оперативно-розшукових заходів або спецоперації. Крім того, інспектор ДАІ керується у своїх діях Наказом №111 від 27 березня 2009 року, до якого додається Інструкція з питань діяльності ДПС ДАІ.

Звертаємо увагу на декілька нюансів.

Нові повноваження. Згідно п.14.7 згаданої інструкції, даішник зобов’язаний після зупинки автомобіля чітко сформулювати причину зупинки. Важливо знати, що 14 грудня 2012 року в згадану Інструкцію були внесені зміни – якщо в колишній версії було прописано однозначну вимогу після зупинки автомобіля назвати водієві суть правопорушення (тобто зупиняти авто могли тільки у тому випадку, якщо водій порушив ПДР), то тепер інспектор може цього і не робити, якщо правопорушення не було.

Такі зміни фактично розв’язують даішникам руки – наприклад, тепер він може зупинити авто саме для перевірки документів, ссилаючись на те, що схожий автомобіль знаходиться в розшуку.

Зупинка має бути безпечною. Згодно з тою ж Інструкцією (п.14), при зупинці авто співробітник ДАІ зобов’язаний переконатися в тому, що це безпечно. Якщо водій бачить, що виконання вимоги співробітника ДАІ про зупинку може привести до ДТП, він може його не виконувати – згідно ст. 18 КоУАП в цьому випадку він звільняється від відповідальності.

СЕКРЕТИ “НЕВИДИМОСТІ” В ПОТОЦІ

Складно знайти водія, який хоч би раз в житті не забував документи (права і техпаспорт), а з’ясовувалося це вже далеко від будинку. Наприклад, часто права залишаються в кишені піджака, куртки або сумки. Реакцію інспектора на заяву про те, що документів немає при собі, передбачити складно: “добрий” даішник відпустить, “злий” – забере машину на штрафмайданчик. У будь-якому випадку краще вести машину так, щоб не зупинили. Досвід показує, що сховатися не так вже і складно.

1. ЧАС ЇЗДИ. Вірогідність бути зупиненим під час пік украй низька. Та і технічно зробити це інспекторові украй складно – зупинка будь-якого транспортного засобу посилить дорожні затори. Так що спокійно можете доїхати уранці на роботу, а увечері повернутися додому. Але ні в якому разі не ризикуйте, заїжджаючи на шляху, наприклад, в магазин.
Врахуйте, що поодинокі автомобілі, що зриваються зі світлофорів або відстають від потоку, зупиняють часто.

2. ПОТІК. Якщо ви рухаєтеся в лівому ряду, використайте для прикриття вантажні автомобілі і громадський транспорт, які рухаються в сусідніх смугах. По-перше, інспекторові ДАІ, що стоїть на узбіччі, в цьому випадку вас гірше видно, по-друге, зупинити вас набагато складніше – навіть якщо він змахне жезлом і вкаже на потік, незрозуміло, дає вказівку зупинитися він саме вам чи сусідові з потоку. Якщо поруч немає великогабаритних транспортних засобів, для прикриття підійдуть і легкові автомобілі.

До речі, один з даішників в особистій розмові признався, що іноді порушника не обчислює, а просто абстрактно показує жезлом на декілька машин – зупиняються ті, хто відчуває за собою якийсь гріх.

Також відмітимо, що, якщо вільна права смуга, ліву краще не займати – це дрібне порушення ПДР, за яке зазвичай не штрафують, але проте хороший привід для даішника зупинити вас і перевірити документи. Крім того, не варто ховатися в лівий ряд, якщо інспектор вже на вас дивиться – це відразу ж викличе підозру.

3. СПІЛКУВАННЯ СВІТЛОМ. Якщо зустрічний автомобіль моргнув вам далеким світлом – попереду ДАІ. Але якщо ви самі побачили патруль на протилежній стороні, але у вас немає при собі документів (або є інша причина, по якій треба не привертати увагу), краще не блимати – наступний екіпаж ДАІ може зупинити з помсти.

НЕ БІЙТЕСЯ МАЯЧКІВ І РЕГУЛЮВАЛЬНИКА

Дуже часто автомобіль зупиняють і штрафують з тієї причини, що водій забув (чи недоучив – права у нас в країні часто купують) пункти правил, які регулюють рух транспортних засобів з включеним синім проблисковим маячком і (чи) спеціальним звуковим сигналом. Нагадуємо: ви зобов’язані поступитися йому дорогою і забезпечити безперешкодний проїзд, але тільки у тому випадку, якщо ви створюєте такому автомобілю перешкоду.

А ось якщо на такому транспортному засобі включені проблискові маячки синього і червоного або тільки червоного кольору, водій “цивільного” авто зобов’язаний зупинитися у правого краю проїжджої частини.

А наближаючись до нерухомого спецавтомобіля з включеним проблисковим маячком синього кольору, що стоїть на узбіччі, біля проїжджої частини або на ній, водій зобов’язаний понизити швидкість до 40 км/год і у разі подання регулювальником (необов’язково це співробітник ДАІ – можливо, наприклад, робітник при ремонті дороги) сигналу – зупинитися (поки він не дозволить).

Якщо ви бачите регулювальника на перехресті, пам’ятайте – не можна їхати у тому випадку, якщо він стоїть до вас грудьми або спиною.

СТАЦІОНАРНІ ПОСТИ

Якщо ви знаєте, що за вами числяться неоплачені штрафи за порушення ПДР (навіть якщо вони були виписані давно), то треба з’їздити в Державну виконавчу службу (ДВС) і закрити усі претензії. До тих пір, поки це не зроблено, краще не виїжджати за місто взагалі. Річ у тому, що багато стаціонарних постів ДАІ (розташовані на в’їздах/виїздах) обладнані спеціальними комплексами відеоконтролю, які здійснюють розпізнавання автомобільних номерів і автоматичне звіряння з базою цих автомобілів, які ДВС оголосила в розшук.

Скануючі потік камери встановлені за 1-4 км перед постом ДАІ – як тільки система “побачила” автомобіль з бази даних, тут же подається сигнал на стаціонарний пост. А вже там співробітник ДАІ на цілком законних підставах може зупинити машину і затримати.

Звичайно, законність таких дій викликає сумніви – і з ДАІ, і з ДВС можна судитися. Але це буде вже потім (і з невідомим результатом), а в цьому випадку вам доведеться пішки йти додому і потім довго визволяти машину з штрафмайданчика. Так що краще запобігти неприємностям.

document.write(«»);