498

Думаєте, крутіше “Крузака” або “Гелендвагена” з повним приводом вже нікуди?! Насправді, спеціально для тих, кому 4х4 вже замало, існують позашляховики з колісною формулою 6х6! “Автовести” згадали, які тривісні легкові автомобілі з “чесним” повним приводом можуть сьогодні купити поціновувачі цієї дуже специфічної техніки, пише auto.vesti.ru

Легкові позашляховики з колісною формулою 6х6 – досі чиста екзотика! Не рахуючи численних гаражних саморобок, їх майже не випускають великі автовиробники, і уся ця тема фактично віддана на відкуп невеликим спеціалізованим фірмам і тюнінг-ательє. Хоча, здавалося б, плюси-то очевидні: у такого тривісника і вантажопідйомність вища, і важить він менше традиційної вантажівки, і прохідність більша, і з дороги такого ніяким вітром не зіб’єш…

Але аж надто вузькоспеціальним, а і від цього й рідкісним і дуже дорогим, виходить такий суперпозашляховик. Їздити на ньому щодня по місту – все одно, що кататися на слонові по квартирі, піжонство та й годі. Тому тільки тотальне бездоріжжя, тільки хардкор! Саме для таких умов подібний апарат потрібний нафтовикам-газівникам-геологам, ученим, любителям “диких” подорожей і, звичайно, силовикам! З них і розпочнемо.

Тиха мрія джипера

075

Компанія Mercedes-Benz раніше не випускала 3-осні варіанти свого культового класичного позашляховика Gelandewagen. До 2008 року, поки Daimler AG не підписав з армією Австралії 15-річний контракт на постачання і обслуговування декількох тисяч позашляховиків з колісною формулою 4х4 і 6х6. І в 2012 році саме австралійська армія отримала перші у світі 3-вісні “Гелики”, розроблені і побудовані спеціально для неї не якоюсь сторонньою фірмою, а самою компанією Mercedes-Benz. Складання машин з колісною формулою 6х6 налагодили на рідному для Gelandewagen заводі в австрійському Граці.

Відмітно, що спеціально для 3-вісних версій в Mercedes-Benz не полінувалися створити так званий “прохідний” середній тяжний міст, від якого йде окремий кардан на привід третьої осі. При цьому, як у звичайного цивільного “Гелика”, у військового трьохвісника – постійний повний привід і блокування усіх диференціалів. З тією лише різницею, що у армійської модифікації “гребуть” не чотири, а шість коліс. І диференціалів тут вже не три, а п’ять: два міжосьових і три міжколісних!

На прохідність також працюють кліренс в 26 см і покришки BF Goodrich АТ розмірністю 285/75 R16.

Mercedes-Benz G-Wagen 300 CDI 6х6 поставляється як шасі з 2 - і 4-дверною кабіною або відкритим верхом. І позашляховик може виконувати будь-яку роль, все залежить від встановленого на нього кузова: мобільний командний пункт, майстерня, автомобіль зв'язку і розвідки, гранспортер для гармати і устаткування, і так далі

Mercedes-Benz G-Wagen 300 CDI 6х6 поставляється як шасі з 2 – і 4-дверною кабіною або відкритим верхом. І позашляховик може виконувати будь-яку роль, все залежить від встановленого на нього кузова: мобільний командний пункт, майстерня, автомобіль зв’язку і розвідки, гранспортер для гармати і устаткування, і так далі

Як і належить машині для армії, G-Wagen 6х6 гранично спрощений і функціональний. Бампера – залізні, салон можна мити хоч з шланга (у підлозі є зливні канали), немає ніяких зайвих брязкалець і прикрас. З благ цивілізації – тільки кондиціонер, гідропосилювач керма і 5-ступінчастий автомат. А ось піжонські колісні диски – легкосплавні, щоб полегшити машину.

Під капотом – 3-літровий турбодизельный V6, аналогічний тому, що ставиться на цивільні версії. Але на військовій модифікації заради збільшення ресурсу і “всеїдності” до палива цей дизель дефорсирований до 184 к.с. і 400 Нм. Так і витрата палива менша, а великий запас ходу забезпечують два баки загальним об’ємом 150 л. Бортова електромережа видає напругу 12 і 24 В, а сама електрика зроблена герметичною – дуже згодиться, коли машина, завдяки шноркелю, пірнатиме у броди глибиною під 1 метр.

Кожен такий G-Wagen 300 CDI 6х6 обійшовся австралійським платникам податків приблизно в $200 000, причому місцеві військові вже замовили першу партію в 700 таких машин. Цікаво, що після австралійців такі ж 3-вісні “Гелики” захотіли собі і армії інших країн. Близько сотні машин вирішила купити Швеція, приглядається і прицінюється армія Сінгапуру.

Крейсер для шейха

Mercedes-Benz G 63 AMG 6x6

Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6

Ще на стадії анонса цього божевільного проекту було ясно, що за його серійним втіленням вистоїть черга арабських шейхів і багатих колекціонерів всякої дрібносерійної автомобільної екзотики. Тому що на фоні наскрізь утилітарного армійського G-Wagen 300 CDI 6х6, пікап G 63, що з’явився в 2013 році, AMG 6×6 – це, навпаки, буйство розкоші і рівня понтів, що зашкалює! Тривісний монстр від ательє AMG створений якраз на шасі вищеописаного армійського тривісника.

Але у версії для армії ви точно не побачите хрому, шкіряного салону, мультимедійної системи або бамбукової обробки підлоги вантажної платформи.

Мотор – теж повна протилежність своєму “донорові”. Замість економічного дизеля умільці з AMG запихнули під капот ненаситний бітурбовий бензиновий V8 об’ємом 5,5 літра і віддачею в 544 к.с. Замінили і коробку – замість 5-ступінчастого автомат встановлений 7-діапазонний агрегат. Розгін до “сотні”? Апарат важить 3850 кг і витрачає на це всього 6 секунд, розгонячись до максимальної швидкості в 160 км/год!

484

Коли проходить перший шок, настає другий. Тому що за своїм позашляховим потенціалом і оснащенню G 63 AMG 6×6 навіть перевершує свого військового прародича! Так, на “панчохи” штатних мостів надіті маточинні редуктори, що разом з покришками зовнішнім діаметрів 94 см збільшили кліренс з 260 до 460 мм, а глибина прохідного броду – до 1 метра! Штатні амортизатори замінили на спортивні, фірми Ohlins, щоб краще стрибалось по купині. Плюс все той же постійний повний привід з блокування усіх диференціалів (а їх тут 5 штук).

Але в цьому списку остаточно добиває система зміни тиску в шинах, яка ще більше підвищує і без того майже танкову прохідність! У військового G-Wagen 6×6 цієї “фішки” немає, а до появи G 63 AMG 6×6 на цивільних серійних позашляховиках така система була тільки у Hummer H1.

Літаючий мисливець

Flying Huntsman 110 WB 6x6

Flying Huntsman 110 WB 6×6

Засновник відомого британського тюнінг-ательє Kahn Design, Афзал Кан, дуже горював з приводу швидкого відходу на пенсію легендарного Land Rover Defender. Майже плакав, називав це трагедією і додавав, що “це британська ікона, така ж, як Jeep Wrangler для США, Mercedes-Benz G-Class для Німеччини і Toyota Land Cruiser 70 для Японії”. А тут якраз Mercedes-Benz наїхав на мозоль зі своїм новим G 63 AMG 6х6. Загалом, майстра Kahn Design засунули смуток в кут, зібралися з силами – у березні 2015 року показали в Женеві повнопривідний концепт-кар з довгим ім’ям Flying Huntsman 110 WB 6×6.

За основу “Літаючого мисливця” узятий звичайний п’ятидверний Land Rover Defender 110, але “донор” перекроєний так, що перед нами, по суті, вже новий автомобіль!

Отож, щоб “підкотити” третій тяжний міст з підвіскою, була подовжена, перероблена і серйозно посилена штатна рама. Задню частину кузови подовжили на 800 мм (там тепер 4 роздільні крісла), розтягнули бічні двері, а також розширили дверний отвір багажних дверей – посадка на “гальорку” можлива тільки через неї.

046

В порівнянні із звичайним “Дефом”, кузов у Flying Huntsman ширший на 150 мм (зверніть увагу на третій двірник подовженого лобового скла). Над головою пасажирів – панорамний скляний дах, а нові крила вибиті вручну з алюмінієвих панелей. Концепт “взутий” в покришки Cooper Zeon LTZ розмірністю 275/55 R20.

Моторний відсік теж подовжили на 400 мм – щоб туди, замість штатного 4-циліндрового турбодизеля і “механіки”, помістився 430-сильний бензиновий 6,2-літровий V8 виробництва GM в парі з 6-діапазонним автоматом. Динамічні характеристики свого монстра тюнери не уточнили, як і технічну схему колісної формули 6х6. Відомо лише, що повнопривідна трансмісія має знижений ряд і блокування диференціалів. Крім того, у концепт-кара, в порівнянні з “донором”, посилені підвіска і гальма, а також повністю перероблений вихлопний тракт.

У Kahn Design заявляють, що можуть будувати такі трьохвісники на замовлення, причому і в кузові пікап. За необхідності зроблять і броньований варіант (класи бронювання – B4, B6, B6 і B7). І мотори поставлять попотужніші: наприклад, 5-літровий V8 Ford Coyote (близько 435 к.с.) або такий же об’єм V8 Ford XS від спортивного відділення Ford Racing, що видає більше 500 к.с.

Крутий Уокер схвалює

Jeep Wrangler Unlimited JK6

Jeep Wrangler Unlimited JK6

Американська індустрія тюнінгу теж ніяк не могла пройти повз тему тривісних “пройдисвітів”. Тим більше, для їх будівництва є відмінна основа в особі класичного позашляховика Jeep Wrangler поточного покоління JK. Рама, нерозрізні мости спереду і ззаду, “тяжна” знижена передача і блокування обох міжколісних диференціалів у версії Rubicon. Як кажуть, бери і будуй!

Ось і в каліфорнійській тюнінг-майстерні Tyrant Motorworks беруть і будують. У основі виробу на ім’я JK6 Wheeler – серійний 5-дверний Wranger Unlimited з бензиновим 3,6-літровим V6 потужністю 285 к.с. Первиннику подовжують раму під третій тяжний міст (загальна довжина машини – 5,4 метра, вага після переробок – 2,4 тонни), укорочують задню частину кузова, щоб вивільнити місце під вантажну платформу, допрацьовують підвіски, вішають силові бампери з лебідками.

Штатні шини замінені на більші і зубастіші 35-дюймові покришки, надіті на колісні диски з “бедлоками”, – це дозволяє спускати колеса на бездоріжжя, не побоюючись розбортування. І далеких перегонів далеко від заправок можна не побоюватися: об’єм паливного бака збільшений до 246 л і в компанії обіцяють, що без дозаправки JK6 може пройти більше 1500 км! У тяжних мостах фірми Dana – посилені півосі і диференціали (задні – з блокуваннями).

055

А щоб мотору було легше крутити три мости, передатне число головних пар редукторів збільшене до 4,88 (у стандартній машині – максимум 4,1).

Є у компанії і ще сильніший варіант “конверсії” на ім’я Tyrant JK 6×6 Hemi. У цього звіра під капотом не скромний V6, а величезний 6,1-літровий V8 серії Hemi, що видає більше 425 кінських сил! Колеса – вже не 35, а 38 дюймів в діаметрі, але і вага більша – близько 2,7 тонн. Запас ходу теж нижчий: паливний бак вміщує “всього” 113 літрів, чого тривісному монстрові вистачає приблизно на 480 км шляху.

Родом з Ісландії

Toyota Hilux Arctic Trucks 6x6

Toyota Hilux Arctic Trucks 6×6

У далекі і загадкові дев’яності в не менш далекій і загадковій Ісландії жило-було відділення фірми Toyota. І в 1990 році на його базі місцеві умільці почали допрацьовувати позашляховики і пікапи Toyota під місцевий ландшафт і суворий клімат. А що треба було серійному позашляховику, щоб без проблем їздити по тамтешній тундрі і застиглій вулканічній лаві? Колеса більші, підвіску міцнішу і кліренс вищий. І пішло-поїхало. Та так, що вже до 1996 року уся ця тюнінг-діяльність вилилася в окремий напрям і отримала власне ім’я – Arctic Trucks.
У компанії зараз переробляють пікапи і позашляховики різних брендів, але основна спеціалізація – це, як і раніше, Toyota.

Для Hilux Arctic Trucks 6x6 пропонуються колеса зовнішнім діаметром 33, 35, 38 і 44 дюйми (на фото). Останній варіант - якраз те, що потрібно для експлуатації в суворих північних умовах, під які "заточені" ці машини.

Для Hilux Arctic Trucks 6×6 пропонуються колеса зовнішнім діаметром 33, 35, 38 і 44 дюйми (на фото). Останній варіант – якраз те, що потрібно для експлуатації в суворих північних умовах, під які “заточені” ці машини.

Кабіна з інтер’єром, штатний 3-літровий турбодизель (171 к.с.) в парі з 5-ступінчастим автоматом, роздавальна коробка зі зниженим рядом, передній і задній мости – усе це береться від серійного пікапа. Але далі починаються серйозні перетворення. Кузов – на 20 мм, підвіска з посиленими пружинами і амортизаторами – на 90 мм. Подовжена до 2,3 метрів вантажна платформа, розширювачі арок, 15-дюймові алюмінієві колісні диски – вже оригінальні. А штатні покришки, зрозуміло, замінюються на більші.

У результаті, на колесах зовнішнім діаметром 38 дюймів (96 см) мінімальний кліренс збільшується з 222 до 322 мм!

Щоб дизелю було легше крутити така величезні “катки”, в мости ставляться більші тягові головні пари з передатним числом 4,88 проти “рідних” 3,9. Середній тяжний міст – прохідній, і його Arctic Trucks купує якраз у Mercedes-Benz. На асфальті передній міст відключається і у пікапа постійно “гребуть” тільки два задні мости. Але на бездоріжжі передня вісь підключається жорстко (схема part-time), в додачу – водій може заблокувати пневмоприводом три міжколісні диференціали і міжосьовий – той, що між 2 і 3 віссю. А якщо ще і колеса приспустити…

У спорядженому виді усе це важить близько 2,6 тонн (і бере на себе ще близько 2 тонн) і розкочегарюється до максимальної швидкості 120 км/год. Більше і не потрібно, основну частину часу такий пікап проводить поза дорогами, а там куди важливіший, наприклад, об’єм паливного бака, який тут може досягати 400-550 л.

document.write(«»);