п

Вартість нафти на світових ринках і непередбачувана політика НБУ щодо курсу гривні – причини коливання цін на бензин, – пише fakty.ictv.ua.

На сьогоднішній день існують передумови для зростання цін на бензин. Так вважає директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

– Насамперед вони викликані ослабленням курсу гривні. Як ми знаємо, світлі нафтопродукти на 85% імпортуються в Україну, тому безпосередньо залежать від курсу долара. У найближчі пару тижнів ціна на бензин може зрости на гривню за літр, – розповів Сергій.

По факту, скачок долара вже відбувся, додає експерт.

Президент Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук, навпаки, вважає, що на сьогодні жодних передумов щодо підвищення ціни на бензин немає.

– Якщо подивитись на початок місяця, то середня ціна в Україні на 95-й бензин складала 20 гривень 70 копійок, а на дизельне пальне – 20 гривень 39 копійок. Потім ресурс дещо подешевшав – на 0,5 % і ціна впала до 19.98, а на бензин залишилася та сама, – зазначив експерт.

«Фальсифікати і контрабанди стримують зростання цін»

Ще один чинник, який визначає роздрібну ціну на бензин – курс гривні до долара. Середнє значення за цей місяць – 21.36 гривень за долар. Саме це дозволило утримувати мінімальну можливість підвищення ціни в роздрібній мережі, розповів президент Асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України»

– Крім того, склався парадоксальний випадок, коли фальсифікати і контрабанди стримують зростання цін. Ціни на них у два-три рази дешевше, аніж на легальний продукт і велика кількість споживачів переходить до нелегального сектору. Для споживачів, це, можливо, фінансово краще, але для бюджету – ні. Більше того, ми розуміємо, що за меншу ціну ми купляємо або фальсифікат, або, у кращому випадку, контрабанду. І те, і інше призводить до втрат державного бюджету, – вважає Леонід Косянчук.

Прогнози і непередбачувана політика НБУ

Прогнозувати що-небудь на ринку нафтопродуктів на довготривалий період складно. Наприклад, важко сказати, якою ціна на бензин може бути восени, адже вартість нафтопродуктів залежить від світового ринку та коливань курсу гривні щодо долара, зазначає директор консалтингової групи «А-95».

Аналогічну думку висловлює і Леонід Косянчук. Прогнозувати зміну ціни восени він не береться, але каже про можливі передумови її зміни.

– Якщо Іран повністю вийде на зовнішній ринок, то, можливо, ціни на нафту знизяться. Проте залишається чинник непередбачуваної політики Національного банку України щодо курсу гривні до долара. Тому будемо працювати по тому, як виходить, – розповів «Фактам» експерт.

document.write(«»);