Багатьох власників автомобілів турбує питання про те, чи можна заливати в двигун прострочене моторне масло. Одні переконані, що застаріле масло здатне вивести машину з ладу, інші вважають, що ніякої шкоди двигуну таке мастило не принесе, пише Автотема з посиланням на Тoday.

За словами деяких “експертів”, моторне масло, що довго пролежало в гаражі, не підлягає використанню. Пояснюють вони це тим, що з часом мастило змінює свої експлуатаційні властивості: по закінченню терміну придатності багаторазово підвищується його зольність, збільшується або зменшується в’язкість, “губляться” присадки і так далі. Загалом, заливати прострочене масло в двигун — кажуть знавці — небезпечно, адже є ризик потрапити на капітальний ремонт.

Насправді ж на властивості моторного масла впливає не стільки час, скільки умови зберігання. Виробники, як правило, відводять мінеральним маслам близько трьох років життя, синтетичним — до п’яти. Дата виробництва і точний термін придатності завжди вказується на упаковці.

Так, мастило необхідно зберігати в герметичній упаковці в добре вентильованому приміщенні при температурі близько 15-20 градусів. Важливо, щоб на ємність не потрапляли прямі сонячні промені. Також масло потрібно тримати подалі від опалювальних приладів і оберігати від перепадів температур.

Якщо масло оригінальне, не підроблене, і зберігалося правильно, то по закінченню терміну придатності воно не втратить своїх властивостей. Проте, перш ніж заливати його у двигун, слід провести невеличкий візуальний тест. Кількість осаду на дні каністри не повинна перевищувати допустиму норму, рідина повинна бути однорідною і одного кольору (нічим не відрізняється на вигляд від свіжого масла).

Якщо ви не впевнені, що мастило зберігалася з дотриманням усіх умов, то краще не “годувати” ним двигун. Однак, якщо діватися нікуди та іншого масла під рукою немає, то скористайтеся тим, що є. Головне — слідкуйте в наступні тижні за рівнем і станом масла і не затягуйте з плановою заміною рідини.