avto-572x409

Уряд дав дозвіл військкоматам вилучати транспорт для потреб учасників АТО. Проте експерти вважають, що для прийняття такого рішення жодних правових підстав у влади не було, – пише newsradio.com.ua.

Кабінет міністрів вніс зміни до «Положення про військово-транспортної обов’язки». За новими правилами військкоматам дозволяється вилучати транспорт для потреб Збройних сил України. Завдяки цьому військові комісаріати зможуть безкоштовно залучати транспорт і техніку.

Дія положення поширюється на центральні органи виконавчої влади, місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян – власників транспортних засобів.

На сьогодні київський комісаріат вже вилучив у підприємств більше 500 автомобілів для потреб АТО. Про це повідомив військовий комісар Київського міського комісаріату полковник Володимир Кидонь.

Докладніше про мобілізацію автомобілів в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів адвокат і автоюрист Вадим Володарський.
На яких підставах держава може вилучати у громадян транспортні засоби?

— У даному положенні зазначено, що транспортні засоби, що належать громадянам, можуть бути мобілізовані тільки в тому випадку, якщо офіційно оголошений військовий стан у країні за відповідною процедурою.

Тобто правового підгрунтя для вилучення автомобілів у громадян немає?

— На даний момент, поки в країні немає воєнного стану, жодних правових підстав для вилучення транспортних засобів у громадян немає. Крім того, потрібно розуміти один момент: якщо транспортні засоби організацій та підприємств завжди реєструвалися у військкоматі, ставилися на відповідний військовий облік, то по відношенню до переважної більшості ТЗ громадян такого обов’язку власників не було ніколи.

Яка процедура мобілізації автомобіля у держпідприємств?

— Коли на підприємство приходить відповідним чином оформлене вимога військкомату, то даний ТЗ має бути наданий підприємством. Тут є проблема: якщо ви коли-небудь були на території наших підприємств, то теж досить часто могли бачити стоять там на території напіврозібрані транспортні засоби, які роками не експлуатуються. Можуть бути певні складнощі чисто технічного характеру.

Від призову в армію намагаються ухилитися. Чи можливо здійснити такі ж дії з автомобілем?

— У нас народ досить винахідливий, тому можна припустити, що для цього будуть шукати якісь можливості. Однак існують і відповідні методи правового реагування на це.

document.write(«»);